Så bygger du ett altan tak - tips & inspo

Så bygger du ett altan tak – skydda uteplatsen

Vill du skapa en mer ombonad känsla på din altan? Eller vill du bara skydda dig lite extra mot solen? Då är en altan med tak ditt nästa projekt! Med ett altan tak har du också en perfekt konstruktion för att hänga upp lampor och växter, vilket skapar ännu mer liv och myskänsla till din altan. Det är också bra med tak, om ni har ett utekök på uteplatsen.

LÄS MER: Fixa en snygg uteplats med tak i sommar

Med ett tak över din altan kan du också inreda lite annorlunda på din altan. Du slipper oroa dig för att regn och rusk ska slita ut dina möbler. Kanske kan du ha lite fler kuddar och ett mer uppdukat bord än vad du hade kunnat ha utan taket.

Altan tak – tips

Ni hittar snyggt altantak ovan HÄR

Skjuttak – en smart lösning

Om du vill kunna fånga solen på dagen men kapsla in infravärmen på kvällen, är ett skjuttak någonting för dig att titta närmare på. Dessa kan du bygga själv, men det finns också färdiga byggsatser att köpa. Vanligast är att man bygger en konstruktion, likt en pergola, där man har glasskivor i taket som enkelt kan skjutas in eller ut.

SHOPPA HETA UTEMÖBLER

Smart skjutbart altantak ovan finns HÄR

Prisvärda altan tak – så ska du tänka

Om du vill ha ett tak till din altan och budgeten är bland det viktigaste för dig, bör du göra ett eget tak. Det är faktiskt enklare än vad många tror. Du behöver ha stabila reglar som står på förankrade i marken och du behöver en stadig bärlina på själva husfasaden. Därefter kan du bygga en pergola och köpa vanligt plasttak på din närmaste byggvaruhandel. Ritningar på liknande konstruktioner finns att tillgå hos många av de stora byggvaruhusen.

LÄS MER: Se utekökets makalösa förändring 

Tänk på vinden

Om vinden vanligtvis kommer från sidan på din altan, kan du med fördel bygga ett vindskydd på ena sidan av altanen, eller på båda. Då får du lite mer lä och kan njuta lite extra av ditt altantak. Kommer vinden oftast framifrån blir det lite klurigare. Försök att bygga ett tak med mycket lutning, så kommer inte så mycket vind in under taket. Du kan också placera växter eller plantera en häck framför altanen.

Extra högt altantak ovan finns HÄR

Slutsummering – altan tak

Följer ni våra altan bygg tips, så kommer ni kunna njuta av en skyddad uteplats hela sommaren. Även om ni är handyman amatörer, lovar vi att detta bygge inte är svårt att få till. Så dra upp skjortärmarna och bygg ett snyggt praktiskt tak över altanen i sommar.

FAQ – Altan tak

Här presenteras svar på några av de mer vanligt förekommande frågorna om att bygga tak till altan.

Får man bygga tak över altan utan bygglov?

Ja, så länge taket inte sträcker sig längre ut än altanen så behöver du inte något bygglov.

Vad kostar det att bygga en altan med tak?

Om man ser kostnaden för taket i relation till kostnaden för altanen, så kostar taket inte speciellt mycket i materialåtgång.

Hur långt mellan stolpar Altan tak?

Rekommendationen är att ha cirka en meter mellan stolparna. Det går bra med +/- 20 cm.

 

  1. Va mysigt jag hade ett mini växthus på balkongen innan sommaren :) ha en fin lördag

  2. Hade jag bott kvar i Sverige så hade jag skaffat mig ett växthus eller lusthus. När jag bodde i England fanns det ett växthus tillhörande huset vi hyrde. Jag tyckte det var så roligt att odla grönsaker och örter. Då jag fick blodad tand och hade planer att bygga ett växthus. Tyvärr flyttade vi och i Spanien får vi inte plats med ett växthus i trädgården. Har dock odlat tomater=)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024