Att bygga utekök behöver inte kosta en förmögenhet. Med lite kreativitet, smart planering och återanvändning av material kan du skapa ett funktionellt och stilrent utekök riktigt billigt. Här är några steg för att komma i gång med ditt budgetvänliga projekt. Att bygga ett eget utekök är inte bara snällare mot plånboken än att köpa ett färdigt. Det ger dig också möjlighet att skräddarsy köket efter dina behov och önskemål.
Planering är A och O för att hålla budgeten. Oavsett om du har en strikt budget från början eller om du bara vill hålla nere kostnaderna under projektet är det klokt att börja med planeringen.
Gör några olika skisser på hur uteköket ska se ut och glöm inte att tänka på vilka funktioner som är viktigast. Se gärna vår artikel ”Utekök inspiration och 10 utekök att älska” för ytterligare inspiration. Fundera även över storleken, förvaringsmöjligheter, arbetsytor och om köket ska vara utrustat med till exempel diskho och inbyggd grill. Tänk på både estetik och funktionalitet när du utformar din design för att säkerställa att det passar dina behov.
Fundera även på om du har dom verktyg som krävs för bygget. Om inte kanske du kan låna av någon, alternativt hyra över en helg. Det finns flera typer av företag som hyr ut verktyg till en relativt billig peng. En annan möjlighet är att leta efter begagnade verktyg på loppisar och olika köp- och säljsidor.
En bra såg, skruvdragare, måttband, vinkelhake, vattenpass och borr är exempel på verktyg som kan behövas för att bygga ett utekök. Slipa med slipmaskin eller sandpapper om du använder trämaterial och önskar en slät finish.
Viktigast att tänka på när det kommer till placeringen av ett utekök är att underlaget är platt och stabilt. Har du ett hörn över på altanen är det en perfekt plats. Vill du placera köket i trädgården är det en bra idé att lägga stenplattor som grund för att få en plan och stabil yta.
Annat att tänka på gällande placeringen är exponering för väder och vind – sol, vind och nederbörd är samtliga faktorer som kommer slita på materialen. Finns möjlighet att placera köket under tak, eller skydda det på annat vis, är det fördelaktigt.
Fundera över vilka material du vill använda innan du börjar bygga ditt utekök. Ett tips för att hålla nere kostnaderna är att samla in återvunna material som du kan använda dig av under byggets gång. Material som ofta går att hitta gratis eller väldigt billigt kan till exempel vara:
Om du vill skapa en känsla av platsbyggt kan du använda gamla träplankor och reglar för att skapa stomme och hyllor. För en enklare design fungerar gamla tegelstenar, lecablock eller liknande lika bra som stomme. Du kan mura olika typer av sten med murbruk, men du kan också välja ett monteringslim för stenmaterial som finns att köpa i byggvarubutiker.
Limmet används direkt från förpackningen och behöver inte blandas innan. Det kräver med andra ord färre moment, samtidigt som appliceringen direkt från förpackningen är betydligt enklare än att använda murbruk.
Väljer du att bygga med stenblock är det extra viktigt att tänka på stabiliteten. Genom att fästa en bänkskiva på toppen skapas en viss stabilitet. Det kan även vara bra med längsgående hyllplan mellan var tredje eller fjärde sten på höjden, beroende på vad stenarna har för mått.
Att återanvända material minskar oavsett kostnaderna samtidigt som du drar ett strå till stacken när det kommer till miljön.
I ett utekök finns egentligen inga material som du bör undvika, men det finns material som kräver mer underhåll än andra. Du måste måla eller olja obehandlat virke regelbundet för att skydda det mot väder och vind. Om du väljer tryckimpregnerat virke kräver det mindre underhåll, men du kan behöva olja in det med jämna mellanrum efter ett par år.
Hur väl ett utekök kan stå utomhus året runt beror på byggmaterialen och placeringen. Om du placerar köket under tak, finns det en god chans att det håller sig bra. Placerar du köket i ett exponerat läge kan det vara klokt att täcka det med en presenning eller liknande när det inte används
När du har samlat in och eventuellt köpt ditt material är det dags att gå från idé till verklighet. Använd din skiss som utgångspunkt och börja med att bygga stommen, för att sedan fylla på med detaljerna. Montera hyllplan, förvaringslösningar, bänkskiva och så vidare.
Avsluta med den sista touchen med eventuell målning eller annan behandling. Skruva fast krokar att hänga handdukar och köksredskap på och sedan är det bara att börja njuta av att laga maten utomhus.
Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024