Uterum Inspiration – 5 tips för en lyxig oas

Att ha ett eget uterum med trädgård, innebär att du har en oas i ditt hem. Du kan vara omgiven av naturen och njuta av det härliga vädret, ihop med dina nära och kära. Oavsett om du vill underhålla vänner eller bara ha en lugn stund med en bok, är det viktigt att designa den perfekta uteplatsen. Det är viktigt att tänka på vad du vill få ut av din uteplats, så att du kan utforma den efter dina behov. Låt oss ta en titt på några av de främsta trenderna för hur man planerar den perfekta uteplatsen – inklusive några populära delar att lägga till i ditt utrymme.

LÄS MER: Så planerar du en liten uteplats större

I detta inlägg går vi igenom:

 • Grönskan – för naturen tillbaka till din uteplats. Detta gör att du kan känna dig jordad och lugn.
 • Hållbara möbler – Att använda material som är bättre för planeten är viktigt. Vi pratar om några av våra favoritmaterial som trä och bambu för trädgårdsmöbler.
 • Utomhusbelysning – LED-trädgårdslampor med solpaneler fungerar vackert, sparar pengar och är snälla mot planeten.
 • Bygg din egen bar – installera ett lyxigt tillägg till ditt hem för att underhålla gästerna och dryckerna flöda.

Här får ni 5 bästa tips hur ni fixar ett fantastiskt uterum i sommar!

Uterum Inspiration

Låt uterummet grönska

En trädgård ska sprudla av liv och växter är sättet att göra detta. Inred din uteplats med grönska runt omkring, för att få lite färg och textur. Det gör också att utrymmet ser mer ombonat och inbjudande ut. Se till att du väljer växter som fungerar bäst i det klimat du bor i. Inhemska växter är mer benägna att fungera bra eftersom de kommer att vara mindre underhållna.

De är också mer hållbara eftersom de hjälper det lokala djurlivet och ekosystemen. Använd olika sätt att visa upp dina växter på en uteplats. Några populära val är planteringslådor, vertikala trädgårdar mot en vägg eller ett staket eller fönsterlådor.

SHOPPA HETA UTEMÖBLER

Satsa på hållbara möbler

Det finns en miljon olika utemöbler. Så hur väljer du rätt? Du vill att möblerna du väljer ska vara bekväma och hållbara. Det är trots allt inte billigt! En uteplatstrend som är stor för 2024 är att välja hållbara material. Möbler som är tillverkade av material som återvunnet trä, bambu eller rotting är mycket bättre för miljön än plast.

För att dekorera dina trädgårdsmöbler kan du överväga att lägga till prydnadskuddar och filtar för den mysiga känslan. Återigen, använd hållbara eller återvunna tyger för att göra din del för planeten. Vi älskar att lägga till färgklickar genom tyger för att göra din uteplats till en ljus och inbjudande plats att vara på.

Ni hittar lyxig utesoffa ovan HÄR

Inred med ett smart utekök

Smart teknik och AI kommer stort denna sommar. Satsa på ett smart teknologiskt utekök. Där kan ni stå och laga kulinariska middagar med vänner hela sommaren. Vill ni inte gå all in med AI, då kan ni ha en vanlig grill area. Det går även att få tag på bra större grillar på begagnade butiker.

Lys upp med inbjudande belysning

Se till att du kan njuta av din uteplats alla tider på dygnet genom att lägga till lite bra belysning i området. Spara pengar och hjälp planeten genom att välja LED-belysning som drivs av solenergi. Vi älskar att sätta upp ljusslingor runt uteplatser för en magisk känsla. Dessutom är spotlights eller lampor runt altankanten ett bra sätt att framhäva området. Detta gör att du kan ha trädgårdsfester som går in på kvällen under varma sommardagar.

Terassvärmare ovan HÄR och HÄR

Investera i en terassvärmare

Detta är ETT MÅSTE för kyliga sommarkvällar. Jag lärde mig efter vart i Spanien en kylig vår, att de alltid låter gäster sitta vid en varm terassvärmare på matställen. Den gör att man kan sitta ute och mysa, även om det går neråt i graderna. En superbra investering till er uteplats tycker vi!

Lampor ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

Skapa en magisk utomhusbar

Om du älskar att ha trädgårdsfester och vill använda din uteplats för att umgås, varför inte lägga till en utebar? Genom att skapa ett barområde på din uteplats kan du tillhandahålla drycker till gästerna utan att släpa tillbaka inomhus. Barer behöver inte vara tjusiga – använd återvunnet trä för en bardisk och lägg till några hyllor för att förvara det du behöver. Du kan lägga till ishinkar för att hålla saker svala, och till och med barstolar för det färdiga utseendet!

Skyddande skärmväggar för ett privat uterum

Att sätta upp några skyddande skärmväggar runt uterummet, det kan vara en god idé. Inte bara för att skydda mot gloende stalker grannar. Det är även bra med skärmväggar mot regn, blåst och ruskväder. Det går även att klä skärmväggarna med vackra grönskande växter. Testa tex att ha en vacker klätterros som klättrar upp för skärmväggen.

Ni hittar vacker kruka HÄR

Att ta med sig – Uterum inspiration

Din uteplats är din egen gröna oas att slappna av i. Genom att tänka på hur du kan inreda den på ett hållbart och logiskt sätt, får du perfekt balans mellan inne och ute. Se till att du adderar till textur och färg genom växter, blommor och textil för att göra utrymmet lyxigt inbjudande. Genom att designa detta utrymme kan du arbeta med din kreativitet. Vi hoppas att våra idéer hjälper dig att komma igång!

FAQs

Hur kan jag göra min uteplats mer miljövänlig?

Att använda hållbara material till dina utemöbler är en bra början. Utöver detta, se till att belysningen som du använder är miljövänlig. Det kan vara solcellsdriven belysning som är populär i trädgårdar.

Vilka växter passar bra på uteplatser?

Det finns ett antal olika växter som trivs när de växer i krukor på uteplatser. Ett bra alternativ är örter. Du kan enkelt odla din egen örtagård med örter som mynta och basilika. Detta är bra eftersom du kan använda dessa i din matlagning. Vissa krukväxter som ringblommor och pelargoner ger lite färg till din uteplats och växer bra i krukor.

 

 

foto i topp: decorilla.com

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024