fbpx

Planera trädgård – 7 tips för gröna nybörjare

Redo att starta din egen trädgård? Oavsett om du har en liten balkong eller en vidsträckt bakgård är det ett viktigt första steg att planera din trädgård. Med lite kreativitet och en handfull användbara tips är du på väg till en vacker och blomstrande trädgård på nolltid!

I den här artikeln går vi igenom:

 Hur man planerar en trädgård
 7 nybörjartips för att planera en trädgård
 Vanliga frågor om trädgårdsarbete för nybörjare

Hur man planerar en trädgård

Alltför ofta, nybörjare trädgårdsmästare kommer att arbeta utan någon riktig tanke på vad de vill åstadkomma. Trädgårdar är dock oförutsägbara platser och en detaljplan räcker långt.

Börja med att skapa en grov skiss av din trädgård. Med den här skissen vill du mäta utrymmets olika proportioner. Använd triangulering för att placera vissa föremål, som träd eller skjul, exakt.

När du har slutfört dina mätningar, använd en linjal, kompass och millimeterpapper för att skapa en exakt skalplan. En skala på 1:50 (2cm = 1m) eller 1:100 1cm = 1m) är att rekommendera för de flesta trädgårdar. När du har avslutat dispositionen kan du lägga till alla funktioner och ändringar du vill göra.

UTEPLATS FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

När du skapar din plan bör du tänka på:

– Solljus: Observera mängden solljus din trädgård får under hela dagen. Vissa växter behöver full sol, medan andra föredrar skugga.
– Jord: Testa din jord för att bestämma dess pH-nivå och näringsinnehåll. Att göra det hjälper dig att välja rätt växter för din trädgård.
– Dränering: Se till att din trädgård har ordentlig dränering för att undvika vattensjuka och rotröta.
– Tillgång: Tänk på hur du kommer åt din trädgård och planera vägar och entréer därefter.
– Stil: Bestäm vilken stil du vill ha för din trädgård, formell eller informell, och planera dina funktioner och strukturer därefter.
– Budget: Bestäm hur mycket du kommer att spendera på din trädgård.
– Underhåll: Tänk på hur mycket tid och ansträngning du kommer att lägga på att underhålla din trädgård och välj växter och funktioner på lämpligt sätt.

7 nybörjartips för att planera trädgård

Nu när du har en grundläggande förståelse för hur man planerar en trädgård är det dags att bli kreativ! Här är sju nybörjartips som hjälper dig att planera en vacker och funktionell trädgård:

1. Bli kreativ med gräskanterna

Skapa en definierad bård runt din trädgård för att ge den ett färdigt och polerat utseende. Använd stenar, tegel eller trä för att skapa en naturlig bård, eller använd okonventionella material som snäckor eller gamla järnvägsslipers för ett distinkt utseende.

2. Välj ett färgschema

Du bör välja ett färgschema för din trädgård för att skapa en sammanhängande, visuellt tilltalande design. Överväg att använda komplementfärger, som lila och gult eller rött och grönt, för att skapa en harmonisk effekt.

3. Runda till din gräsmatta

Istället för att välja den klassiska raka gräsmattan, försök att böja kanterna för att skapa en mer naturlig och organisk känsla. Att göra det kan också bidra till att skapa en känsla av flöde och rörelse i hela din trädgård.

4. Skapa avskilda utrymmen

Skapa avskilda utrymmen i din trädgård där du kan fly och koppla av. Använd höga växter, spaljéer eller andra strukturer för att bilda naturliga avdelare och lägga till avskildhet.

VI REKOMMENDERAR

Ihopfällbar smidig skottkärra finns HÄR

5. Lägg till strukturella funktioner

Inkorporera strukturella funktioner som trädgårdsbågar, pergolor eller spaljéer för att lägga till höjd och intresse till din trädgård. Dessa funktioner kan också stödja klätterväxter som rosor, klematis och blåregn.

6. Planera dina rabatter

Överväg att lägga olika höjder och texturer i lager när du planerar dina rabatter för att skapa en dynamisk och visuellt intressant look. Börja med högre växter bak och arbeta dig framåt, använd kortare växter framåt.

7. Överväg gruppplantering

Gruppplantering är bruket att plantera olika arter av växter tillsammans för att gynna varandra. Till exempel kan plantering av örter som basilika eller timjan nära tomater hjälpa till att stöta bort skadedjur och förbättra deras smak.

8. Börja att odla i krukor

Är du inte redo för en stor trädgård? Då är att börja odla på uteplats och balkong en bra idé.

Du kan odla många växter i krukor, inklusive grönsaker, örter, blommor, fruktträd, bär och buskar. När du odlar i krukor, använd en som är tillräckligt stor för växten som den är hem till. Krukor är inte bara ett smidigt sätt att odla växter och grönt i, men blir även snygga inredningsdetaljer i din trädgård. Vackra krukor kan matchas snyggt med övrig uteplats inredning.

FAQ – Planera trädgård för nybörjare

Latinska växtnamn, massor av udda utrustning, knepiga växtkrav. Inte konstigt att gröna nybörjare tycker att trädgårdsarbete verkar vara överväldigande. Med så många frågor och osäkerheter är det svårt att veta var man ska börja. Nedan svarar vi på några vanliga frågor:

Vilka faktorer bör påverka mitt växtval?

Att välja växter är mer än att bara plocka vad du gillar. Du måste överväga din trädgårds klimat, jordtyp, tillgång till solljus och utrymme innan dina personliga preferenser kommer in i bilden. Om du är osäker, fråga en granne som odlar eller undersök växter som trivs i ditt närområde.

Hur skapar jag en känsla av integritet?

Ingen gillar att åskådare tittar in i deras trädgård. Det är trots allt tänkt att vara din privata fristad. Använd höga växter, häckar och staket för att skapa naturliga avdelare och lägga till en känsla av integritet. Andra strukturer, som spaljéer, kan också bryta upp siktlinjen och främja avskilda utrymmen i hela din trädgård.

VI REKOMMENDERAR

Sladdlöst trädgårdsverktyg ovan finns HÄR

Vilken trädgårdsutrustning behöver jag?

Som nybörjare behöver du inte mycket utrustning för att komma igång. Viktiga första verktyg inkluderar:
– Sekatör
– Trädgårdshandskar
– Vattenkanna eller vattenslang
– Räfsa
– Trädgårdsgaffel
– Skottkärra
– Planteringsspade

Slutgiltiga tankar – Planera trädgård

Att skapa en vacker och blomstrande trädgård kräver planering, kreativitet och lite tålamod. Med dessa 7 tips är du på god väg till en trädgård som speglar din personlighet och stil.

Kom ihåg att ha kul och experimentera med olika växter, färger och mönster. När du får erfarenhet och kunskap kommer din trädgård att utvecklas och förändras.

Ta dig tid att uppskatta skönheten och lugnet i din trädgård och njut av de många fördelarna som kommer med trädgårdsarbete, som stresslindring och en djupare koppling till naturen.

Så, gå ut och börja planera din trädgård redan idag!

VI REKOMMENDERAR

Smart trädgårdsvagn finns HÄR

UTEPLATS FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

 

 

Foto längst upp: skidstahus.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis