Om du har odlingar i trädgården och på tomten vet du att fåglar kan vara ett stort besvär. Till exempel är bär- och fruktodlingar som magneter för dem. Skrik och fågelspillning är kanske inte så charmigt heller.
Finns det smarta sätt att skrämma bort fåglarna från odlingar och trädgårdar? Finns det metoder som du kan använda dig av redan idag? Absolut finns det sådana och ett gammalt beprövat sätt är att sätta upp en fågelskrämma. Här kan du läsa om hur du med enkla och snabba (och skonsamma!) medel kan skrämma bort fåglarna med hjälp av fågelskrämmor.
Vad är en fågelskrämma?
Svaret på rubriken är kanske solklart – en fågelskrämma har till uppgift att skrämma bort fåglar från en viss plats. Men, hur går det egentligen till och varför finns det olika typer av fågelskrämmor?
Fågelsläktet är stort. Här finns både små och stora fåglar. I släktet finns också både bytesdjur och rovfåglar. Det som skrämmer en viss fågelart behöver inte skrämma en annan. Därför finns en värld av olika fågelskrämmor. En del håller fåglarna på avstånd genom storlek eller att de ser farliga ut. Andra skrämmer genom rörelse och vissa skrämmer genom att låta.
Om du tittar runt lite bland produkter mot objudna fåglar ser du att det finns:
- Fågelskrämma med drake
- Ljudskrämmare
- Gaskanoner
- Fågelpiggar
- Klassiska fågelskrämmor för fält
Vilken fågelskrämma är bäst?
Den bästa fågelskrämman är den som fungerar bäst för dig och din trädgård. Det är en bra idé att undersöka vilka fåglar som brukar komma på besök och hur du på bästa sätt kan skrämma bort dem med rörelse, ljud och ljus.
Fågelskrämma ovan finns HÄR
Fågelskrämma med drake
Den här varianten har blivit mycket populär i svenska trädgårdar och det är många som vittnar om att den är mycket effektiv. Hur fungerar den?
Längst ut på en lina som är fäst vid ett flexibelt spö sitter en ”drake”. Den flyger med vinden och liknar då en rovfågel. Siluetten skrämmer effektivt bort alla arter som är bytesdjur.
Ljudskrämmare
Det finns två typer av ljudskrämmare. Båda fungerar normalt genom ljud som stressar upp fåglarna. De dyrare varianterna har stora högtalare och kan täcka flera hektar. Dessa är normalt också specialanpassade för vissa arter som till exempel sparvar, måsar och starar. Vissa kan också användas med olika ”chip” för olika fåglar.
De billigare varianterna har sensorer och ska placeras vid odlingarna. De aktiveras vanligtvis när fåglar befinner sig på ett avstånd av cirka 10–15 meter. Ofta har de ett par olika ljud, ett mot större fåglar och ett eller två mot andra arter.
Får man sätta upp en fågelskrämma var som helst?
Det finns tre regler som du ska hålla reda på, nämligen: 1) att du bara får sätta upp en skrämma på egen mark, 2) att skrämman inte får verka störande på grannar, och 3) att den inte får störa fåglar i bon.
Gaskanoner
Gaskanoner är utmärkta fågelskrämmor för större arealer. Tvärtemot vad du kanske kan tro av namnet handlar det inte om att skrämman faktiskt skjuter mot fåglarna. Istället ger den ifrån sig höga smällar.
Med en gaskanon kan du både skrämma bort fåglar för stunden och motverka att de kommer tillbaka. Med timer och fjärrkontroll är det ganska enkelt att sköta en sådan här kanon. Nackdelen är att ljudet kan bli extremt störande om ni bor bredvid där det skjuts.
Fågelskrämman ovan finns HÄR
Fågelpiggar
Fågelpiggar har inte direkt någon skrämselfunktion, men de kan hjälpa till att hålla fåglarna borta. Det handlar om rader av piggar eller spikar som kan placeras på horisontella ytor. De förhindrar helt enkelt att fåglarna slår sig ned och sätter sig tillrätta.
Klassiska fågelskrämmor för fält
Givetvis finns också mer klassiska, människoliknande fågelskrämmor att köpa. De kommer ofta med funktioner som sirener och ljus för att skrämma fåglarna på flera sätt.
Bygga olika typer av fågelskrämmor själv
Istället för (eller i kombination med) exemplen ovan kan du självklart bygga egna fågelskrämmor. Här är några exempel på varianter att testa.
Den klassiska fågelskrämman
Du har sett den i ett otal filmer, figuren i skjorta och halmhatt som skrämmer bort fåglar, stora som små. Den klassiska fågelskrämman kan vara ett alternativ om du har lite större odlingar och marker.
Hur går du tillväga för att bygga den här typen av fågelskrämma? Antalet moment är få, men det kan ta en stund att få allt färdigt.
Fågelskrämma DIY
Material för själva fågelskrämman:
- Två pinnar/rundstavar – cirka 1,5 meter respektive 2 meter
- Gamla kläder (skjorta/tröja, byxa och hatt)
- Örngott (alternativt slitstark plastpåse)
- Halm eller hö
- Snören och rep
Du börjar med att trä på skjortan eller tröjan på den pinnen (1,5 m) som ska fungera som fågelskrämmans armar. Nästa steg är att knyta ihop den pinnen med den längre.
Du ska sedan trä ena byxbenet på den längre pinnen och fästa byxan i ”midjan”. Nu har du en stomme komplett med kläder.
Därefter fyller du och formar kläderna och kroppen med halm för att slutligen fylla även örngottet med halm. När du har fäst örngottet på toppen av den längre pinnen är du klar.
Vad är en uvbulvan?
Det här något märkliga ordet beskriver en uv/uggla tillverkad i plast i naturtrogen storlek. Det är många fåglar som är rädda för ugglor och uvar, varför den här modellen kan fungera som en fågelskrämma i trädgården.
Roterande speglar eller reflexer
Många fåglar upplever blänkande ljus som obehagligt och därför är det gamla klassiska knepet med att sätta upp CD-skivor bra. Om de får röra sig fritt i vinden reflekterar CD-skivorna ljuset på ett sätt som stör fåglarna.
Skrämma ovan finns HÄR
Rörliga skrämmor för träd och buskar
Sist men inte minst kan du bygga egna fågelskrämmor att hänga upp i träd och buskar. Det du behöver är ett blänkande material och ett snöre – det är allt.
Här är ett exempel på hur du kan göra en ”träduggla”:
- Köp ark i PVC-plast eller polyester
- Leta upp motiv och mall för en uggla (finns många att hitta på nätet)
- Klipp eller såga ut siluetten av ugglan
- Gör ett hål längst upp och sätt fast ett snöre
- Limma eventuellt fast remsor i olika färger som ger extra rörelse i vinden
- Häng upp i trädet!
Summering – Fågelskrämma
Har du ofta objudna gäster i din odling? Då är det en god idé att titta närmare på fågelskrämmor och andra metoder för att hålla fåglarna borta. I den här artikeln har vi gått igenom hur olika typer av fågelskrämmor fungerar och hur du kan göra egna. Vi hoppas att du har haft glädje av våra tips!
OUTLET REA SHOP