Fixa en fågelskrämma - få en fågelfri odling

Fixa en fågelskrämma – Få en fågelfri odling

Om du har odlingar i trädgården och på tomten vet du att fåglar kan vara ett stort besvär. Till exempel är bär- och fruktodlingar som magneter för dem. Skrik och fågelspillning är kanske inte så charmigt heller.

Finns det smarta sätt att skrämma bort fåglarna från odlingar och trädgårdar? Finns det metoder som du kan använda dig av redan idag? Absolut finns det sådana och ett gammalt beprövat sätt är att sätta upp en fågelskrämma. Här kan du läsa om hur du med enkla och snabba (och skonsamma!) medel kan skrämma bort fåglarna med hjälp av fågelskrämmor.

Vad är en fågelskrämma?

Svaret på rubriken är kanske solklart – en fågelskrämma har till uppgift att skrämma bort fåglar från en viss plats. Men, hur går det egentligen till och varför finns det olika typer av fågelskrämmor?

Fågelsläktet är stort. Här finns både små och stora fåglar. I släktet finns också både bytesdjur och rovfåglar. Det som skrämmer en viss fågelart behöver inte skrämma en annan. Därför finns en värld av olika fågelskrämmor. En del håller fåglarna på avstånd genom storlek eller att de ser farliga ut. Andra skrämmer genom rörelse och vissa skrämmer genom att låta.

Om du tittar runt lite bland produkter mot objudna fåglar ser du att det finns:

 • Fågelskrämma med drake
 • Ljudskrämmare
 • Gaskanoner
 • Fågelpiggar
 • Klassiska fågelskrämmor för fält

Vilken fågelskrämma är bäst?

Den bästa fågelskrämman är den som fungerar bäst för dig och din trädgård. Det är en bra idé att undersöka vilka fåglar som brukar komma på besök och hur du på bästa sätt kan skrämma bort dem med rörelse, ljud och ljus.

Fågelskrämma ovan finns HÄR

Fågelskrämma med drake

Den här varianten har blivit mycket populär i svenska trädgårdar och det är många som vittnar om att den är mycket effektiv. Hur fungerar den?

Längst ut på en lina som är fäst vid ett flexibelt spö sitter en ”drake”. Den flyger med vinden och liknar då en rovfågel. Siluetten skrämmer effektivt bort alla arter som är bytesdjur.

Ljudskrämmare

Det finns två typer av ljudskrämmare. Båda fungerar normalt genom ljud som stressar upp fåglarna. De dyrare varianterna har stora högtalare och kan täcka flera hektar. Dessa är normalt också specialanpassade för vissa arter som till exempel sparvar, måsar och starar. Vissa kan också användas med olika ”chip” för olika fåglar.

De billigare varianterna har sensorer och ska placeras vid odlingarna. De aktiveras vanligtvis när fåglar befinner sig på ett avstånd av cirka 10–15 meter. Ofta har de ett par olika ljud, ett mot större fåglar och ett eller två mot andra arter.

Får man sätta upp en fågelskrämma var som helst?

Det finns tre regler som du ska hålla reda på, nämligen: 1) att du bara får sätta upp en skrämma på egen mark, 2) att skrämman inte får verka störande på grannar, och 3) att den inte får störa fåglar i bon.

Gaskanoner

Gaskanoner är utmärkta fågelskrämmor för större arealer. Tvärtemot vad du kanske kan tro av namnet handlar det inte om att skrämman faktiskt skjuter mot fåglarna. Istället ger den ifrån sig höga smällar.

Med en gaskanon kan du både skrämma bort fåglar för stunden och motverka att de kommer tillbaka. Med timer och fjärrkontroll är det ganska enkelt att sköta en sådan här kanon. Nackdelen är att ljudet kan bli extremt störande om ni bor bredvid där det skjuts.

Fågelskrämman ovan finns HÄR

Fågelpiggar

Fågelpiggar har inte direkt någon skrämselfunktion, men de kan hjälpa till att hålla fåglarna borta. Det handlar om rader av piggar eller spikar som kan placeras på horisontella ytor. De förhindrar helt enkelt att fåglarna slår sig ned och sätter sig tillrätta.

Klassiska fågelskrämmor för fält

Givetvis finns också mer klassiska, människoliknande fågelskrämmor att köpa. De kommer ofta med funktioner som sirener och ljus för att skrämma fåglarna på flera sätt.

Bygga olika typer av fågelskrämmor själv

Istället för (eller i kombination med) exemplen ovan kan du självklart bygga egna fågelskrämmor. Här är några exempel på varianter att testa.

Den klassiska fågelskrämman

Du har sett den i ett otal filmer, figuren i skjorta och halmhatt som skrämmer bort fåglar, stora som små. Den klassiska fågelskrämman kan vara ett alternativ om du har lite större odlingar och marker.

Hur går du tillväga för att bygga den här typen av fågelskrämma? Antalet moment är få, men det kan ta en stund att få allt färdigt.

Fågelskrämma DIY

Material för själva fågelskrämman:

 • Två pinnar/rundstavar – cirka 1,5 meter respektive 2 meter
 • Gamla kläder (skjorta/tröja, byxa och hatt)
 • Örngott (alternativt slitstark plastpåse)
 • Halm eller hö
 • Snören och rep

Du börjar med att trä på skjortan eller tröjan på den pinnen (1,5 m) som ska fungera som fågelskrämmans armar. Nästa steg är att knyta ihop den pinnen med den längre.

Du ska sedan trä ena byxbenet på den längre pinnen och fästa byxan i ”midjan”. Nu har du en stomme komplett med kläder.

Därefter fyller du och formar kläderna och kroppen med halm för att slutligen fylla även örngottet med halm. När du har fäst örngottet på toppen av den längre pinnen är du klar.

Vad är en uvbulvan?

Det här något märkliga ordet beskriver en uv/uggla tillverkad i plast i naturtrogen storlek. Det är många fåglar som är rädda för ugglor och uvar, varför den här modellen kan fungera som en fågelskrämma i trädgården.

Roterande speglar eller reflexer

Många fåglar upplever blänkande ljus som obehagligt och därför är det gamla klassiska knepet med att sätta upp CD-skivor bra. Om de får röra sig fritt i vinden reflekterar CD-skivorna ljuset på ett sätt som stör fåglarna.

Skrämma ovan finns HÄR

Rörliga skrämmor för träd och buskar

Sist men inte minst kan du bygga egna fågelskrämmor att hänga upp i träd och buskar. Det du behöver är ett blänkande material och ett snöre – det är allt.

Här är ett exempel på hur du kan göra en ”träduggla”:

 • Köp ark i PVC-plast eller polyester
 • Leta upp motiv och mall för en uggla (finns många att hitta på nätet)
 • Klipp eller såga ut siluetten av ugglan
 • Gör ett hål längst upp och sätt fast ett snöre
 • Limma eventuellt fast remsor i olika färger som ger extra rörelse i vinden
 • Häng upp i trädet!

Summering – Fågelskrämma

Har du ofta objudna gäster i din odling? Då är det en god idé att titta närmare på fågelskrämmor och andra metoder för att hålla fåglarna borta. I den här artikeln har vi gått igenom hur olika typer av fågelskrämmor fungerar och hur du kan göra egna. Vi hoppas att du har haft glädje av våra tips!

OUTLET REA SHOP

Monaco premium fåtölj
Soffadirekt
59956995
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Anglet soffbord svart k - soffbord
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Margo soffbord
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Velvet sand sänggavel
Soffadirekt
27954395
Alicia soffbord svart
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Hamilton sittpuff
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Metz sänggavel
Soffadirekt
12953495 - 63 %

 

 1. I loved everything!! Amazing photos and ideas!! I want to redecorate my house now!

  thanks for your kind comment!! I follow you now!!

  xx
  http://hotspotemily.blogspot.gr/

 2. Oh gosh, the first picture is gorgeous!

 3. Minhas redes sociais estão do lado direito do Blog! ;D

  Eu gosto muito de pássaros! Adorei as fotos!

  Ótima quinta pra você, Maria!

  Beijo! ^^

 4. Lovely pictures, I want this Marc Jacobs bag :)

  • Yes me to Its tooo cute:) XO

 5. Hi Maria,

  Love all the sweet birds and it really does shout out Spring.
  Hope that Spring will be there for you and the weather will start getting better.

  Happy day
  hugs
  Carolyn

  • Yes and we ALL want springtime here in freazing Sweden right now:) LOVE

 6. ahhh you kill me <3 Love so much these posts :D:D:D super !!

  kisses my darling

  butterflyeffectweb.blogspot.com

  • Im soo happy you liked It dear:) XO

  • AWW your sweet words made my day:) XO

  • AAWW tack vad söt du är :) LOVE

 7. Hi Maria! Love so much this trend and pattern! I’d love to get a shirt with many little birds too! The Chanel dress is fantastic, I want it now!:) Have a good day dear, love and hugs! xoxo

  • Thanks so much Lili dear:) LOVE

  • Thanks SO much dear:)XO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024