fbpx

Bygga balkongräcke – bästa tips och råd

Det är i detaljerna som skönheten sitter. Ett balkongräcke är mer än bara ett staket som hindrar dig från att trilla ned – det sätter hela tonen för din balkong. Här kommer några grymma tips på hur du kan tänka med ditt eget balkongräcke. Du kanske vill byta ut det helt och hållet eller bara renovera det? Oavsett vad du väljer så har vi tipsen för dig. Häng med!

Foto regalstaket.se

Bygga balkongräcke tips

1. Det första vi ska nämna är att det finns regler att följa. Du kan inte göra precis hur du vill. Till exempel så måste ett balkongräcke vara minst 110 cm högt. Anledningen är enkel. Annars kan man trilla över kanten. Visst, det kan man säkert med 110 centimeter balkongräcke också, men det ska mycket till!

2. Det absolut roligaste är såklart att riva det gamla balkongräcket och bygga ett helt nytt. Det kostar inte så mycket i material och det är inte så svårt att få bort det gamla. Balkongräcken brukar ofta sitta monterade med fransk träskruv för att hålla extra bra. Avlägsnar du dessa så är det sedan enkelt att bryta loss räcket från reglarna.

3. Gör sen klart för dig själv vilket typ av balkongräcke du vill bygga. Se längre ned när vi går igenom idéer på design av balkongräcke. Sedan sticker du till brädgården och köper det material du behöver. Därefter är det bara att sätta igång och snickra. Perfekt nöje för en solig eftermiddag!

¨4. När du konstruerat och byggt ditt balkongräcke, då är det dags att behandla träet på något sätt. Du kan antingen olja räcket eller måla det med färg. Detta är nödvändigt eftersom balkongräcket kommer behöva utstå hårt väder och det tär på träet om man inte behandlar det.

Renovera befintligt balkongräcke

Om du gillar ditt befintliga balkongräcke men känner att det behöver rustas upp, kan du med fördel renovera ditt balkongräcke. Om ditt balkongräcke är i trä, kan du börja med att skrapa bort färgen från räcket, för att sedan gå över med sandpapper och se till att ytan är jämn och fin. Därefter kan du måla räcket med ny färg. Måla gärna minst tre gånger, så att du får ett fullständigt skydd.

Om någon av brädorna ruttnat, kan du avlägsna dessa och sätta dit nya. Behåll den gamla brädan och använd den för att ta ut längd och eventuellt mönster. Om du känner dig osäker på att såga ut brädan, kan du ofta få hjälp med dessa på ditt lokala byggvaruhus.

Välja design på balkongräcket

Nu kommer vi till den roligaste biten – att välja design för ditt balkongräcke. Vårt första tips är lika självklart som genialiskt. Börja med att titta på ditt hus! Du vill så klart att ditt balkongräcke ska harmonisera med byggnaden som det sitter monterat i. Har du till exempel liggande panel på din husfasad, kan det bli snyggt att ha liggande brädor på själva balkongräcket. Men detta inte något måste! Många tycker att det blir snyggt att lägga brädorna lodrätt istället och skapa en kontrast mot fasaden.

Kolla upp exakt vilken färgkod som din fasad är målad med så att du kan måla ditt balkongräcke i samma färg. Du vill inte att färgen ska sticka ut och ha en annan nyans än fasad. Balkongräcket ska smälta in i din fasad.

Ytterligare en viktig faktor att väga in när du väljer design på ditt balkongräcke är att tänka igenom hur mycket ljus man vill släppa in genom sitt balkongräcke. Man kan göra ett glest räcke och på så sätt få in mycket ljus, men tänk då också att man samtidigt får mer insyn. Kanske vill du kunna ligga och sola på din balkong utan att grannarna ser dig?

Foto byggfaktadocu.se

Balkongräcke som tål väder och vind

Ditt balkongräcke kommer att vara det som tar emot vinden, regnet och hagelstormen när den kommer. Därför behöver ditt balkongräcke vara tåligt. Se till att det sitter ordentligt i reglarna och använd gärna en fransk träskruv extra så att det verkligen sitter. Slarva inte med målningen, så att träet får det skydd det behöver. Och sist men inte minst, ta väl hand om ditt balkongräcke. Se längre ned när vi tipsar om just detta – hur du kan ta hand om ditt balkongräcke.

Balkongräcke i glas –  Tänk på detta om du väljer

Balkongräcken i glas blir allt vanligare. Det ser snyggt ut och är enkelt att montera och sätta upp. Tänk dock på detta! Du får en helt annan insyn till din balkong och kan inte ligga och sola där i fred. När solen ligger på, kan det bli mycket varmt på balkongen, speciellt om det inte blåser särskilt mycket. Gillar du att putsa fönster? Om inte, välj inte balkongräcke i glas! Här behöver du vara framme ofta med skurhinken och fönsterskrapan för att hålla det snyggt.

FAQ

Här går vi igenom svaren på några av de vanligast förekommande frågorna gällande balkongräcke.

Hur högt måste balkongräcket vara?

Det finns en regel för detta och den säger att ett balkongräcke måste vara minst 110 centimeter högt. Anledningen är att barn inte ska kunna klättra över och trilla över kanten.

Får man ha hur glest man vill mellan ribbor på ett balkongräcken?

Nej, här finns det regler att följa. Anledningen är att barn inte ska kunna trycka sig emellan och ramla ut eller fastna med huvudet. Mellan ribborna får det därför högst vara 110 millimeter.

Måste man ha ett räcke på balkong?

Ja, man måste ha ett balkongräcke på sin balkong, så länge man inte kan klassa balkongen som en altan. För att så ska vara fallet får altanen maximalt ligga 1,8 meter ovanför marken.

Foto karles-smide.se

Summering – Balkongräcke

Här har vi grottat ned oss i balkongräcken och gått igenom hur man kan bygga ett nytt, renovera sitt befintliga balkongräcke samt hur man ska ta hand om och måla sitt räcke. Vi hoppas att ni fått tips och inspiration i detta inlägg, för att bygga eller renovera er egna balkong hemma. Sänd gärna bild hur det blev, vem vet ni kan komma med här på Inredningsvis.

OUTLET REA SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Foto längst upp: Sunne snickeri

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis