Bygg snyggast platsbyggd bokhylla

Platsbyggd bokhylla – så bygger du en

Innehållsförteckning

Att bygga en platsbyggd bokhylla trendar stort på bla. DIY avdelningen på Youtube! Det är förmodligen för att en speciellt inbyggd bokhylla, det gör att rummet ser lyxigare ut direkt. Det går även jättebra att använda en bokhylla som rumsavdelare, om man tex vill ha lite mer egen space hemma. I denna artikeln kommer vi gå igenom de viktigaste stegen för att bygga en smart snygg platsbyggd bokhylla.

LÄS MER: INREDNINGSTRENDER 2024 – 10 största trender

Det är heller inte särskilt svårt, för någon som inte är helt ny inom hemmasnickrande i hemmet.

1. Planera platsbyggd bokhylla

Att planera din nya bokhylla är första steget:

  • Mät upp väggen där den ska vara.
  • Rita en enkel skiss med alla mått utsatta.
  • Markera även om det är dörrar eller fönster som ska ramas in med hyllor.
  • Tänk också efter så inte hyllan hindrar befintliga dörrar från att öppnas. Det fina med platsbyggda hyllor är ju just att de kan anpassas exakt efter förutsättningarna.
  • Du kan låta den dölja fula rör och annat.  Markera även eventuella radiatorer.

Om du har arbetat med ditt ritutkast ett tag är det förmodligen fullt av förändringar och olika mått. Sedan är det dags att rita en lite finare ritning, som helst ska vara helt skalenlig. Det behöver inte vara komplicerat. Om du ritar på en skala 1/10 är en meter egentligen lika med en decimeter på papper.

Platsbyggd bokhylla graBild ovan kommer från Renomate.se

2. Vilken stil ska platsbyggda bokhyllan ha?

Klassisk stil med krönlist

Låt hyllan få en klassisk gamma stil genom att låt hyllan ha samma golvsockel som resten av rummet. Överdelens klassiska profilkant ökar känslan av gammal stil. Det finns flera profilformar tillgängliga som är väl lämpade för krongjutning. En enkel lösning är att använda håltejp. Det är också möjligt att kombinera flera band för att skapa din egen version. För en mer modern känsla, använd snyggare lister som talar ett tystare språk.

Modern slät stil

Eller ska er nya hylla ha en mer modern, stilren slät stil. Försök då att använda släta MDF-skivir utan massa onödiga krusiduller på bokhyllan. Sätt dit moderna knoppar och handtag för att ge den rätta stilrena känslan. Vi tipsar om att måla hyllan i en trendig grå färg, detta ger bokhyllan en modern snygg look i rummet.

3. Ska hyllan ha belysning eller inte?

Om ni vill ha inbyggd belysning i hyllan, då ska kronlisten vara 7-10 cm utanför hyllorna och kopplas till kanten som täcker ljuskällan. Du kan välja lite av varje som ljuskälla, varför inte en LED-list som ger jämnt spritt ljus. Rådet är att välja en ljuskälla med en färgton på runt 2700 K och som ger ett varmt och behagligt ljus. Planera från början hur du ska dra ledningarna så att de inte syns.

Hyllorna bör ha 18-20 mm limfogar. Spånskivor är ett sämre val eftersom de måste vara tjockare och dessutom kräva extra arbete för att få snygga kanter. Om ändarna är byggda av 18-20 mm tjock byggskiva kan de se lite besvärliga ut. Om du vill att din hylla ska vara mer robust kan du lägga till lameller som förlänger framkanten av gavelpanelerna. Profilerad gjutning kan förbättra den önskade stilen.

Platsbyggd bokhylla svart

Foto från Renomate.se

Att fråga mer innan bygget, ska hyllan ha?:

  • Integrerad belysning
  • Hemliga fack
  • Skåp eller lådor
  • Vilka mått hyllorna ska ha
  • Vilken färg och vilket material

4. Börja bygga – gör så här

  1. Börja hyllbygget med att såga till alla gavlar. Markera platsen för den nedre hyllan. Markera även var du vill ha den fasta hyllan, någonstans runt mitten av hyllan. Markera och borra hål på insidan av gavelplåtarna för hyllstöden. Borra i ändväggarna på båda sidor som ska ha hyllplan på båda sidor. Att borra rakt igenom är rimligare, men då är det bra att använda ett underlag så att hålen inte förvrids. Hyllstöd finns att köpa.
  2. Om väggen har golvsockel går det bra att såga urtagen så att hyllgavlarna håller sig kloss an mot väggen. Det är också klokt att göra den nedre hyllans sockel minst lika hög som sockeln på vägggolvet. Alternativt kan du ta bort golvsockeln från väggen där hyllan ska gå. Såga till plintarna som ska placeras under de nedre hyllorna. Skruva fast sockeln på hyllan. Det är lättast att skruva ovanpå och sedan spackla innan man målar. Alternativt kan du använda hörnen på möblerna bakom.
  3. Montering sker helst på ett stort bord eller golv. Skruva fast den nedre hyllan i nivå med sänggaveln. Det enklaste sättet att göra detta är ute och spackla sedan innan målning. Om huvudet är mot väggen är det fortfarande inte synligt. Detsamma gäller om det finns en annan hyllsektion bredvid. Skruva fast nästa ände av hyllan. Placera den bifogade hyllan i markerat läge och skruva fast den. Om du förborrar innan du skruvar är det lättare att starta skruvarna direkt.

5. Låt underdelen vara något större

Det är snyggast om nedre hyllorna är lite djupare än resten av bokhyllan. Det ger även plats för lite större böcker och prylar att förvara. Det krävs här lite mer arbete för att klippa ändarna som är bredare än botten. Övergången mellan den djupare nedre delen och den nedre övre delen kan göras med en mjuk, subtil båge eller vara rak och dold av en hylla av samma höjd.

6. Gör en fejkad platsbyggd bokhylla

Det finns ett annat alternativ för den som inte vågar bygga hela platsbyggda hyllan helt själv. Om du har eller köper gamla bokhyllor från tex. en loppis, då kan du bygga ihop dem för att få en “hylla på plats”. Du kanske inte kan justera måtten lika bra som om du skulle bygga från grunden, men det kommer att gå snabbare.

Placera bokhyllorna bredvid varandra. Utrusta den översta hyllan med önskad kant. Täck plintarna med en jämn golvsockel. Lägg till sist de quiltade remsorna på kortsidorna så att du känner att de är sammanfogade. Om du vill kan du komplettera med delar som fyller utrymmet så mycket som möjligt. Måla allt och voila du har en inbyggd hylla.

7. Slutmoment – Måla bokhyllan

Det enklaste sättet är att måla alla delar innan montering. Om du slarvar lite med monteringen och råkar skrapa en bit är det lätt att fixa när hyllan väl är på plats. Synligt hamrade eller skruvade lister kan spacklas och sedan målas slutskiktet när listen är på plats.

FAQ

Vad kostar det att bygga en platsbyggd bokhylla?

Att platsbygga en bokhylla kostar ungefär 5000-7000 kr/kvm du vill bygga, så det är ett riktpris du kan ha i åtanke när du smider dina planer.

Hur djup är en platsbyggd hylla?

Ett lagom djup för en bokhylla för vanliga böcker är 23–25 centimeter. Om du även vill ha plats för större böcker eller andra saker kan hyllplanen behöva ha ett djup på 50 cm.

Hur fäster man en bokhylla på vägg?

Undvik att borra i den del av väggen där det finns kablar. Matcha därefter rätt storlek på plugg och skruva med borren. Du behöver förstås större pluggar och skruvar ju tyngre saker som ska förvaras på hyllan. Därefter trycker du in pluggen i det borrade hålet, skruvar i skruvarna och fäster hyllan på väggen.

Slutsummering – bokhylla platsbyggd

Som ni ser behöver det inte bli jättekomplicerat att bygga en egen platsbyggd hylla hemma. Det handlar bara om rätt planering innan, rätt redskap och att vara noga med måtten. Får ni en lika fin bokhylla som på bilderna ovan, ja då kan ni vara mäkta stolta över ert hemmafixar jobb.

Lycka till!

 

 

Foto längst upp från Renomate.se

  1. Linn skriver:

    Hei Maria:-)
    Så flott at du blogger om slikt, er jo så mye inspirerende og snedig og se;-) oppbevaringsmuligheter blir det aldri nok av:-)
    Du? Tusen takk for alltid hyggelige kommentarer inne hos meg:-)
    Klem til deg:-)

  2. Stoffisen skriver:

    Jag ÄLSKAR bra förvaringar. Så underbart när man bor på 25 kvm.
    Gjorde precis idag ett inlägg om just compact living Jisses det handlar om att tänka smart….

    Kram
    Stoffe

  3. Caro* skriver:

    A big dressing is my dream ! Beautiful interiors :)

    • Maria skriver:

      YES I want a whole room for my dressing room in the future haha:) XO

  4. Stella skriver:

    I love the closet on picture 2!
    x
    Stella from a A Shiny Place

    • Maria skriver:

      Thanks hun:) LOVE

  5. Viktoriya Sener skriver:

    This post is very interesting for me, cause I have a very small kitchen)))
    kisses)

    • Maria skriver:

      Im so glad you got inspired to liv big in small living:)

  6. Camilla samuelsen skriver:

    Hei hei, så koselig kommentar fra deg, setter jeg veldig pris på!! Og så glad for at jeg fant bloggen din))) prøve å komme meg på instagram snart, så jeg får fulgt bloggen din også!! Ønsker deg en super kveld)) klem fra Camilla

    • Maria skriver:

      ÅH TACK vad glad jag blir att du gillar min blogg:) LOVE till dig

  7. ashleigh skriver:

    Great blog content! Love the simplicity of these designs.

    Thanks for stopping by tan-talk.blogspot.co.uk x

    • Maria skriver:

      AWW IM so hapy you liked It dear:) XO

  8. Lilli skriver:

    Maria, I agree with you! When the home or rooms are so messy, also your mind is! IS also my mantra! I save your tips for my dream home but in the meantime I always try to keep tidy and order my own spaces espacially wardrobe and desk!:) Have a great week ahead dear, hugs and kisses! xo

    • Maria skriver:

      AWWW Im so happy you like my storage tips LIlli …we are two orderly girls then haha:)

  9. Karolina skriver:

    So beautiful, great inspiration!

    xx Karolina
    CARAMODE

    • Maria skriver:

      AWW thanks sweetie:) LOVE

  10. Monica Midtun skriver:

    Jeg fant ingen følgerknapp her men jeg følger deg på bloglovin :) Liker bloggen din godt og flotte tips du kommer med i dag :)

    Velkommen som følger hos meg :)

    Ønsker deg en herlig dag

    Klemmer fra Monica

    • Maria skriver:

      TACK för fina ord och att du nu följer inredningsvis:) LOVE

  11. Madame skriver:

    Wow, så fine ideer til opbevaring! Vi bor småt, så vi kan bruge mange af dine tips. Klem og ha’ en rigtig god uge!

    • Maria skriver:

      Åh vad glad jag blir att kunna inspirera er:) LOVE

  12. Michaela skriver:

    Storage = IKEA hihi

    • Maria skriver:

      haha YES IKEA rules our Swedish closets:)

  13. Karen skriver:

    Hei – og tusen takk for koselig kommentar inne hos meg :)
    Jeg har akkurat lagt meg til bloglovin, og nå har jeg blitt følger av denne bloggen! Virkelig en spennende blogg :) Her var det mange fine tips, akkurat hva jeg trengte for å få litt inspirasjon!!!

    Ha en fin dag :)

    • Maria skriver:

      AWWWW jag blir SÅ glad att höra det tack:) LOVE

  14. Pia skriver:

    Jattebra tips! Jag alskar ocksa ordning och reda och avskyr nar det ar rorigt och en massa smaprylar overall!
    Kram!

    • Maria skriver:

      Tack Pia för fina ord de värmde:) LOVE

  15. Connie* skriver:

    My dream is to have a BIG organized closet. I’m convinced I would make me dress better.

    • Maria skriver:

      I agree with you Connie…Its like closet Feng shui:)

    • Maria skriver:

      Thanks so much:) XO

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024