fbpx

Vad är inredning egentligen?

Inredning

Introduktion och definition:

Vad menas med ordet ’inredning’ egentligen? Frågar man frk.Svensson på gatan svarar hon nog: ”Ja men du vet, prylar, kuddar, soffor, levande ljus osv.” Om man slår på Google vad inredning är får man som följer:

Vad menas med inredning? Svaret är: 

Inredning är en form av interiörkonst, där en inredningsarkitekt eller interiördesigner använder sig av diverse möbler, färg, prylar och andra föremål för att dekorera och möblera ett bostadsrum eller annat interiör (av franska intérieur).

Man brukar inreder hus och hem, kontor, butiker och hotell, dock inredning finns överallt egentligen. Inredning inspiration finns i alla miljöer vi vistas i, även om många saknar stil och design. Det får oss att må antingen bra eller dåligt och styr hela vårt humör mycket mer än vi tror. Enligt den Kinesiska läran Feng Shui är inredningen och miljön vi vistas i det absolut viktigaste. Läran säger även att vilka färger vi väljer i varje rum påverkar hälsan helt. Så det gäller alltså att hitta rätt dekor med rätt färgsättning för att få både ett hem och en själ i rätt balans.

Här går vi igenom några av de viktigaste inredningstyper och stilar som finns, samt möbeltips för alla olika rum.

Inredning

inredning

Heminredning och inredning termen

Med ordet ’inredning’ eller heminredning allmänt brukar vi mena alltså dekor, möbler, prylar och färg i hemmet. Heminredning har flera underkategorier för specifika rum i hemmet: badrum, kök, vardagsrum, osv.  Definitionen av heminredning är vid eftersom egentligen alla fysiska föremål kan betraktas som inredning i ett hem. Detta gäller även tapeter och golv som ju kan finnas i olika former och utföranden

Tanken med dekor och design i hemmet är att man ska inreda sitt hem efter egen smak. Heminredning riktas som det heter till hemmet och har inget att göra med offentliga miljöer.

Home staging företag (även kallade home stylister) inreder hem som ska säljas, med snygg men ofta neutral smak så att bostaden kan uppnå högst möjligt försäljningspris.

heminredning
Kontorsinredning

Eftersom de flesta kontorsarbetarna tillbringar mer än 1500 timmar på kontoret varje år är kontorsmiljön ytterst viktigt. Skrivbordet och stolen måste vara ergonomiskt anpassad efter varje medarbetare och hela kontorsmiljön måste vara inspirerande. Även mötesrum kan optimeras för ökad trivsel.

Kundens och klientens första intryck av ett kontor eller arbetsplats spelar stor roll för företagets helhetsintryck. Investering i rätt design, möbler och prylar i receptionsområdet kan vara skillnaden mellan deal or no deal. Med rätt kontorsinredning mår alla bättre på jobbet och produktiviteten ökas.

Hur hittar jag rätt skrivbord till kontoret?

Mäta för skrivbordet är viktigast

När du har bestämt var ditt nya skrivbord ska placeras, är det dags att börja mäta. Ta ett måttband och börja mäta, skriv sedan ner måtten bredd, längd och diamter. Att mäta för skrivbord är väldigt likt att mäta för att köpa ny soffa. Var supernoga att alla mått passar perfekt med skrivbordet ni ska ta hem.

Föreställ dig besvikelsen om du köper fel bord och det inte passar in rummet, där du vill att det ska vara. En annan viktig faktor är sen att hitta en skrivbordsstol, som ska matcha ditt skrivbord. Om du redan har en passande stol, försök att se hur den stolen kommer att passa med ditt nya skrivbord, både ergonomiskt och stilmässigt. Du vill se till att ditt skrivbord och din stol matchar.

Slutsumman är att mäta utrymmet för det nya skrivbordet är A och O.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

Välj en speciell skrivbordsstil

När du väljer skrivbordsstil är det 3 frågor du ska ställa dig: Vad ska du använda skrivbordet
till? Vilken stil har inredningen i rummet och kommer skrivbordet matcha dekoren? Vilken typ av skrivbord är perfekt för dina behov?

Att besvara dessa tre frågor är nyckeln till att välja den bästa stilen för ditt skrivbord. Det är viktigast att fundera över hur skrivbordet ska användas. Vissa människor använder skrivbord för bara arbete och därför behöver de större skrivbord. Vissa använder istället skrivbord för spel/lek och deras behov är därmed olika.

Stilen på rummet där ditt skrivbord kommer att vara i är en annan viktig punkt. Detta gör att du kan välja den perfekta skrivbordsdesignen som passar bra med din inredning. Att inte göra det kan förstöra inredning i ditt rum. Att kombinera alla dessa faktorer, med vad du har i åtanke kan begränsa (och underlätta) letandet efter det perfekta skrivbordet.

Små detaljer gör stor skillnad

Några små men viktiga saker bör också övervägas är skribordsdetaljerna. Inklusive typen av material
skrivbord, tillsammans med tillbehör. Kanske behöver du en speciell skrivbordslampa på ditt skrivbord, som matchar skrivbordet och resten av inredningen i rummet. En annan sak är att vissa föredrar skrivbord med hjul. Detta är särskilt bra, eftersom det gör att du kan vara flexibel och flytta runt skrivbordet i hemmet. Varför inte pynta skrivbordsplatsen med några vackra tavlor eller blommor? Detta ger en mer glammig hemmaarbetsplats och ger mer arbetslust.

Inspiration för hemmakontoret: Kontorsinredning: Snygga Hemmakontor

kontorsinredning
Butiksinredning

Eftersom försäljning påverkas enormt av en butiks layout och design måste en butiks utseende spegla företagetsvision, märken, status och ideal. En elektronikskedja till exempel har helt olika designbehov jämfört med en butik som säljer märkeskläder. Inredningen i en butik ska framför allt visa upp produkterna på ett säljande och lockande vis. Detta gör att inreda modebutiker skiljer sig mycket från inredningen i tex. elektronikkedjor. Just för att varorna visas upp på helt olika vis. Krutet när man inreder butiker läggs även mycket på lager och förvaring, för att enkelt hitta i ett massantal av produkter.

Stylister som jobbar med butiksinredning brukar arbeta efter följande plan: Brief och behovsanalys, design av koncept, inköp av möbler/prylar och/eller design av nya prototyper, leverans och montering.

butiksinredning

Hotellinredning

Ett hotell måste vara väl designad så att gästerna ska trivas. Ingången, receptionen, sovrummet, badrummet, bar och andra gemensamma utrymmen – allt bidrar till ett helhetsintryck för hotellgästen. Många olika stilar finns förstås, från klassisk, till modernt, budget, stilrent, minimalistiskt och lyxigt. Designen måste matcha potentiella önskade gästerna, hotellets läge, vision, rykte osv.

Hotellinredning uppdelat i olika områden och här är vilka:

Hotell lobby: Lobbyn är det första intrycket som en kund får av hotellet vid ankomst. Därför är det extra viktigt att hotelllobbyn är stilren, varm och välkomnande. Inredningen i lobbyn ska vara snygg, stilren och iögonfallande för att imponera på gästerna. Undvik för staka mönster och färger det får gästerna att snarare fly än vilja sova över. Tänk homestyling när ni inreder en hotellobby, det ska vara en inredningsstil som passar alla typer av människor.

Hotellrummen: Hotellrummet är självklart det viktigaste utrymmet där gästerna ska kunna koppla av och sova gott. Det bästa är att inreda hotellrummet i dova behagliga färger på textilen. Och ha smart placerad belysning med dimmer för både mys och läsning samt arbete under dagen.

Hotell restaurang och relaxavdelning: Det finns alltid något gemensamt utrymme för gäster att umgås och spendera tid på utanför sina rum på moderna hotell. Här kan hotell passa på att ta i lite extra i hotellinredningen. Visa upp hotellets personliga inredningsstil och möblera så att gästerna snabbt känner sig som hemma.

Hotell badrum: Badrummet i hotellet bör vara stilrent inrett utan för färgglada pompösa infall. Dock kan det vara snyggt att inreda badrummet med nån vackert mönstrat våtrumstapet eller dyrbar konst. Det många hotellgäster gillar är en bra dusch som tex en regndroppsdusch, så värt att lägga extra krut på dessa detaljer.

hotellinredning
Inredning summering

Detta avslutar min redovisning. Jag hoppas att ni lärt er nåt nytt och insett att inredningen hemma och i offentliga miljöer spelar större roll än vi tror! Vi här på Inredningsvis gör det bästa för att dagligen sprida inredningsinspiration och tipsa er hur ni inreder hemma både lyxigt och budgetvänligt. Ibland kan man behöva att låna pengar för att inreda och renovera, då tipsar vi om vår ekonomi kategori, så spana in den.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Soffadirekt
27954395
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Soffadirekt
12953495 - 63 %

 

 

 

Foto längst upp featured image: JM.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis