Vardagsrum

Förstora litet vardagsrum – 6 bästa tips

Har ni ett litet trång vardagsrum och vill få större? I detta inlägg går vi igenom hur ni enkelt kan förstora litet vardagsrum med rätt knep. Vi lever i ett samhälle där allt fler får samsas på liten yta. Begreppet “Compact living” har på riktigt blivit något som känns lika naturligt inom inreda sfären som julgran på julafton. Det handlar helt enkelt om att maxa den lilla ytan man har till max. Att planera in i minsta detalj och framför allt tänka på väl placerad förvaring på rätt ställen i hemmet. När det kommer till vardagsrummet finns det flera smarta förstorande knep att ta till.

LÄS MER: 10 smarta sätt att inreda med stringhylla

Vem orkar med stora röriga renoveringar mitt i familjekaoset? ORKA! Nej här får ni 6 sätt att förstora litet vardagsrum billigt och supersnabbt utan massa krångel.

I detta inlägg går vi igenom detta:

 • Tricks hur man förstorar rummet
 • Hur ni möblerar litet rum
 • Hur ni fejkar högre tak
 • Olika fönstertips

Förstora litet vardagsrum

Foto: @Carolinejansson

Ovan ser vi att man kan faktiskt använda mörka färger på väggar och ändå få rummet se större ut. Det handlar om vilka möbler och övrig dekor man använder i rummet. Här passar det lilla glasbordet och spegeln som reflekterar ljus perfekt.

KÖP STILEN

Inredning ovan hittar ni: 1. Lampa HÄR 2. Spegel HÄR 3. Bord HÄR 4. Matgrupp HÄR 5. Stol HÄR 6. Matta HÄR

Förstora med snygga speglar

Speglar är inte bara för skönhet! Att strategiskt placera en stor spegel mitt emot dina vardagsrumsfönster, kan få vardagsrummet se nästan dubbelt så stort ut. Speglar reflekterar ljus och det är alltid bra när det gäller att ge illusionen av ett större rum. Möbler av glas kan också ha liknande effekter.

Jag har själv placerat genomskinliga stolar i mitt lilla kök och de ger illusion av ett större kök.

SOFFOR REA SHOP

 

Att placera en spegel ovanför den öppna spisen, ger genast rummet en förstorande effekt. Ha gärna runda speglar som är trendigt just nu och nedan tipsar jag några snygga runda speglar.

Strippa fönstren

Gardinlängder i all ära men ibland kan de tyvärr ge ett förminskande intryck. I små vardagsrum kan det vara en bättre idé att ta bort gardinerna helt och låta fönstren bara vara. Om ni vill ha skydd mot ljuset är isf hissgardiner ett mycket bättre förstorande val. Sätt gärna hissgardinerna mot taket ovanför fönstren, det ger ett förhöjande intryck i rummet.

Förstora på mindre än 5 minuter

Vilket är det allra snabbaste sättet att få ditt vardagsrum att känna sig rymligare? JO! Flytta alla ut dina möbler som lutar mot väggarna några centimeter om möjligt. Att ge möbler som soffor, bokhyllor och stolar som lite andningsrum hjälper till att få hela rummet kännas mindre trångt och mycket luftigare.

Ni hittar design speglar ovan HÄR

Hissgardiner ovan finns 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR

Hur möblerar man ett litet vardagsrum?

Allt handlar om att maxa space i det lilla vardagsrummet! Så hur gör man det? Genom att använda smart förvaring och rätt nätta mindre möbler. Testa tex att placera soffan framför fönstret ist för längs väggen. Och ha TVn uppsatt på väggen ovanför öppna spisen eller ha den som en tavla. Att ha TV på väggen istället för på en klumpig TV-bänk, det sparar abnorm space. Ha sedan små soffbord och fåtöljer, undvik stora klumpiga möbler till varje pris.

Tänk hotellrum: De flesta hotellrum, oavsett storlek känns oftast rymliga och luftiga. Detta är för att man oftast har mindre möbler, men även att man satt gardinerna i taket ger en förstorande känsla i rummet. Så testa ha långa gardiner från tak ner till golv, detta kommer lyfta rummet och få det framför allt se högre i tak ut.

SOFFBORD FÖR LITET VARDAGSRUM

Ni hittar soffbord ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR 6. HÄR 7. HÄR 8. HÄR

 

Runda soffbord och glasbord är perfekta val för ett litet vardagsrum! Runda bord sparar space och glasbord gör att rummet ser större ut direkt.

Foto: elledecoration

Fejka högt i tak

Om du inte har högt i tak, oroa dig inte! Fake it until you make it genom att montera några hyllor eller ett konstverk i den övre halva delen av en väggarna. Detta kommer att dra gästernas blick uppåt och skapa en känsla av ett högre rum. Att montera dina gardinstänger i taket “hotellkänslan” ger genast ett förhöjande intryck.

Less is more

Använd Coco Chanel-regeln i ditt vardagsrum dvs less is more. Istället för att ta bort ett tillbehör innan du lämnar huset, redigera de små dekorativa bitarna helt ur ditt vardagsrum. Minimalism är definitivt bra i små utrymmen, så rensa bort allt jäkla klutter. Satsa på några större väl utvalda föremål Ju mer du kan rensa bort ytor, desto större kommer ditt rum att se ut.

Trolla med riviga ränder

Vertikala linjer kan ge ett rejält förhöjande intryck. Se bara effekten när du rullar ut en randig matta eller använder randiga gardiner. Ränder ger en sådan stark effekt av förändring i rummet. MEN ha absolut INTE både randiga gardiner och randig matta, det är TO much för ögat att ta.

Jag har själv ljusa bredrandiga tapeter i min lilla hall med sänkt tak. De får hallen verka ha högt i tak som resten av lägenheten.

Foto: sandbergwallpaper

Så det är inte omöjligt att få mer plats i vardagsrummet, det gäller bara veta hur. Hoppas ni har tagit till er några av dessa smarta förstorande tips och testar dem hemma. Jag har själv testat “spegeltricket” och kan säga att det funkar bättre än bäst.

4 snabba tips för litet vardagsrum

 • Ha ljusa färger på inredning. Har ni mörka väggar så ha all annan inredning ljus.
 • Använd flera speglar som reflekterar ljuset
 • Satsa på rätt belysning som lyser mot mörka hörn. Satsa gärna på några “uplight” lampor som lyser uppåt förhöjer rummet.
 • Inred med hyllor! All förvaring uppåt väggarna sparar plats.

Slutsummering – litet vardagsrum

Som ni ser finns det många olika trick att ta till för att förstora ett litet vardagsrum. Vi hoppas att ni hittat mycket inspiration i detta inlägg för ert lilla vardagsrum.

 

 

Foto längst upp: vincent.se

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024