Gammaldags julpynt - hållbart och vackert till jul

Gammaldags Julpynt – Hållbart och vackert till jul

Innehållsförteckning

Gammaldags Julpynt börjar bli allt mer populärt! Julen är även en högtid som innehåller mycket tradition och historia. Därför kan det aldrig bli fel att blicka bakåt och hitta äldre, traditionellt julpynt att dekorera hemmet med. Då sparar man både pengar och miljö, samtidigt som man får en klassisk julkänsla i hemmet.

LÄS MER: INREDNINGSTRENDER 2024 – 10 största trender

 Det finns dom som älskar LED-belysning och blinkande renar som lyser upp hela huset, liket ett 90-talsdisco. Och så finns det dom som vill ha levande ljus, lugn julmusik, doftande dekorationer och ett litet änglaspel som klingar i bakgrunden. Vem är du? Här kommer några tips på hur du kan ta in det gamla och det klassiska i ditt julpyntande och optimera julkänslan.

FOTO: CARINA OLANDER

Klä granen i klassisk stil

Om vi börjar med julgranen, själva centralgestalten för allt julpynt, så finns det massa spännande idéer för den som vill ha en klassisk gran. Börja med att tänka på vad du brukade tillverka i skolan när du var liten och det var dags att pyssla inför jul.

Du gjorde säkert smällkarameller, bakade stora pepparkakor och satt snöre i dom, osv. Girlanger av olika slag är ett säkert kort om du vill få lite mer old school-känsla på din julgran. Antingen kan du tillverka dom själv eller så kan du köpa i någon affär eller på nätet. Just klassiskt julpynt har blivit allt mer populärt i Sverige och finns nu i många olika butiker.

Utöver julgranen och julgranspyntet finns det många andra typer av julpynt som var populära på 1800- och 1900-talet. Här är några exempel:

 • Adventsljusstakar
 • Julbockar
 • Julstjärnor
 • Jultomtar
 • Julkort
 • Julkalendrar

Var hittar jag gammaldags julpynt?

Ni kan fynda gammaldags julsaker i olika vintage och loppisbutiker, både IRL och online.

Ha en gammaldags julgransfot

Julgransfoten har inte alltid sett ut som den gör nu. Den var faktiskt finare förr och en betydligt viktigare detalj i julpyntet än vad den är idag. Idag finns den mest där för att hålla granen på plats. Förr i tiden gjöt man julgransfoten och målade den i någon vacker färg. Välj en klassisk julgransfot om du vill få den där gammaldags känslan i ditt hem över jul.

Kan jag göra julpynt själv?

Ja självklart kan du det och det är även kul för barnen att vara med. DIY, eller Do it Yourself, innebär att du pysslar på egen hand och skapar dina dekorationer. Om du väljer att göra ditt julpynt på egen hand så kan det helt enkelt inte bli fel. Det kommer per automatik att bli en klassisk känsla på ditt julpynt. Här finns det många spännande projekt att sätta tänderna i:

 • Gör ett eget pepparkakshus
 • Tillverka en egen julkrubba
 • Köp en pysselsats och tillverka små tomtar
 • Stöp egna ljus
 • Gör egna godispåsar
 • Gör en egen julkrans

Sök på nätet och du kommer hitta 100-tals idéer till olika gör-det-själv-projekt som du kan ta dig an till jul. Det här är också en kul aktivitet att göra tillsammans med familjen!

Vart kan man köpa gammaldags julpynt?

Besök en loppis! Där kan du garanterat göra fynd till bra priser. Om du vill ha nya juldekorationer i gammaldags stil, finns det faktiskt en del butiker som specialiserat sig på detta. Sök på nätet så kommer du hitta mycket att välja på!

Fler tips på gammaldags julpynt

För att få den där gammaldags stilen på julpyntet som vi letar efter, behöver vi vara noga med färgerna på de dekorationer vi ställer fram. Det är nämligen så att moderna julsaker ofta har en mer knallröd eller grön färg än gamla. För att få rätt känsla bör du leta efter pynt som är målat i mörkare rött eller mörkgrönt. Även brunt fungerar bra.

Välj bort ledbelysning och satsa på levande ljus. Gärna vaxljus eller om du stöper egna stearinljus. Blockljus är också fint att ha i dekorationerna.

Foto qvesarum.se

Vanliga frågor

Gammaldags julpynt är trendigare än någonsin och många har frågor om hur man gör för att dekorera sitt hem i klassisk stil under jul. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren.

Hur gör man eget julpynt?

Åk till närmsta hobbyaffär och köp ett startpaket för julpyssel. Då får du allt du behöver för att komma igång. Sedan finns det inget rätt eller fel, utan det är bara att köra. Det är det som är så härligt med DIY och de projekt man gör på egen hand kring jul.

Vad ska man ha för julpynt?

Man kan julpynta nästan vad som helst i hemmet. Men om man vill se till att få med det allra viktigaste, rekommenderar vi att man satsat på julgran, julduk, julgardiner, ett änglaspel, pepparkakshus och levande ljus.

Foto frokenfraken.se

Summering – Gammaldags julpynt

Vi lever i en modern och digitaliserad värld med mycket high tech, ljud- och ljuseffekter. Då kan det vara skönt att bryta av med lite lugn och harmoni när julen kommer. Därför passar det så bra att satsa på klassisk julinredning när det blivit dags att pynta hemmet inför jul.

I den här artikeln har vi gått igenom hur man på bästa sätt kan julpynta i gammaldags stil. Om du kan fynda traditionellt julpynt på en loppis kan du dessutom spara mycket pengar och vara med och värna om miljön. Detta är ju extra viktigt i dessa tider!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024