6 hetaste uteplats trender 2024

Innehållsförteckning

Vilka blir de största uteplats trender för det nya året? Vi kan berätta att 2024 kommer att bli året då vi tar med oss inomhusmiljön ut så att vi kan maximera potentialen i våra utomhusutrymmen. Uteplatsen runt ditt hem kan användas som ett funktionellt men ändå avkopplande utrymme. Detta gör att du kan skapa en fristad utomhus som du vill tillbringa tid i. Om du tror att 2024 kommer att vara tiden för att föryngra ditt utomhusutrymme, här är några av de bästa utomhustrenderna för nya året.

LÄS MER: Planera trädgård – 7 tips för gröna nybörjare

De största uteplats trender 2024 är:

 • Funktionalitet: Uteplatser ska vara funktionella såväl som vackra. Se till att ha tillräckligt med utrymme för att sitta ner, äta och umgås.
 • Inkludering av biokol: Biokol är ett naturligt material som kan hjälpa till att förbättra jordens hälsa och minska koldioxidutsläpp.
 • Hållbarhet: Människor är mer medvetna om hållbarhet än någonsin tidigare. När du väljer möbler och material för din uteplats, överväg hållbarhetsfaktorer som livslängd och återvinningsbarhet.

Hållbara uteplats trender

Under de senaste åren har vi blivit mer medvetna om vår påverkan på miljön. 2024 är inte annorlunda, och denna trend kommer att fortsätta. Det är viktigt att också ta hänsyn till detta när du utformar ett utomhusutrymme för att hjälpa din trädgård att förvandlas till en grön oas. Välj återvunna planteringskärl och utemöbler, ha en komposthög och plantera lokala blommor för att främja djurlivet. Detta kommer att hjälpa dig att utveckla en mer miljömedveten livsstil.

LÄS MER: 6 tips för att inreda balkongen

Ta med tekniken utomhus

Den Smarta tekniken har exploderat de senaste åren, och nu är det dags att ta den utomhus. Smart teknik kan användas för att förbättra ditt utomhusutrymme snarare än att övermanna det. Smart utomhusbelysning kan göra att du kan styra belysningsnivån från din telefon eller med din röst, medan automatiserade bevattningssystem hjälper till att hålla din trädgård blomstrande.

 

Foto taskrunner

Mjuka tyger

Släng ut de enkla trädgårdsmöblerna i plast och lämna dem kvar. 2024 är komfortens år och mjuka tyger är ett måste. Utemöbler kan omfatta:

 • Hängmattor
 • Mjuka tygsoffor
 • Överdimensionerade sköna kuddar
 • Beanbags

Dessa delar kan hjälpa till att förvandla alla utomhusutrymmen till den ultimata fristaden, så att du kan utöka ditt hem till ditt utomhusutrymme.

Vertikala trädgårdar för små utrymmen

Mindre utomhusutrymmen kan vara svårare att designa, och på grund av detta hålls de vanligtvis ganska enkla. Små utrymmen behöver dock inte vara tråkiga. Utnyttja istället höjden på utomhusutrymmet – lägg till några spaljéer och klätterväxter, eller en hel levande vägg för att lysa upp området.

LÄS MER: Så målar ni utemöbler som ett proffs

Matlagning utomhus

Behåll din billiga grill 2023 och uppgradera istället din matlagningsutrustning för  det nya året. Kompletta utomhuskök är trendiga för 2024, med många kändisar som har matlagning utomhus som är bättre än våra kök. Eldstäder, utomhuspizza och fulla grillstationer är alla populära tillägg till ditt utomhusutrymme som du kommer att tacka dig själv för senare.

Rustika eldstäder

Det finns inget bättre under de kallare månaderna än att svepa in sig i en filt och kura ihop sig med dina nära och kära runt en öppen spis. Varför inte njuta av detta utomhus medan du tittar på stjärnorna?! Utomhuseldstäder är ett utmärkt sätt att underlätta utomhuslivet året runt. Rosta marshmallows i dem för en välsmakande godbit, eller använd dem som mittpunkt i en mysig sittgrupp för en avslappnad atmosfär – vad kan vara bättre?

Foto: gardenflames

Slutsummering – uteplats trender

När vi är på väg in i 2024 börjar vi tänka på att vädret kommer att förändras och att våren kommer om några månader. Din uteplats är en förlängning av resten av ditt hem, så du vill att den ska kännas personlig för dig. Från avslappnade middagsalternativ till högteknologiska trädgårdslösningar, varje uteplats är unik. Så varför inte ta det nya året till att designa om ditt utomhusutrymme och skapa den perfekta fristaden för dig och dina nära och kära att njuta av under hela året.

FAQs

Är det svårt att underhålla tekniska utomhusutrymmen?

Även om viss teknik kan kräva mycket arbete, är många tekniska funktioner för utomhusbruk speciellt utformade för detta ändamål. Många är lättskötta och utformade för att vara energieffektiva och väderbeständiga.

Kan jag mixa och matcha olika stilar på utemöbler?

Om du letar efter ett mindre planerat uterum och vill ha en mer avslappnad och eklektisk atmosfär, så ja, att blanda och matcha utemöbler är en bra idé. För att hålla det modernt, se till att det finns en gemensam nyans eller ton i de olika möbelstilarna för ett mer sammanhängande utseende.

Vad är nyckeln till en hållbar uteplats?

Om du vill designa ditt uterum på ett hållbart sätt, tänk på vilka material du använder. Återvunnet material är ett utmärkt val, liksom soldriven elektronik.

 

 

 

Foto längst upp: Mäklarhuset

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024