fbpx

Fixa en uteplats med tak – 6 bästa tips

Om du sätter upp en uteplats med tak, så får du ett bättre skydd mot väder och vind och du kan även sitta ute mer. Du kan också få en mer ombonad miljö för umgänge och trivsel. En uteplats med tak kan helt enkelt ge fler möjligheter!

Självklart har du flera alternativ att välja mellan om du vill förse din uteplats med tak. Alternativen sträcker sig från varianter med paviljonger till regelrätta tak. Vad du ska välja beror lite på utrymme, smak och budget. Som hjälp kan vi här presentera våra 6 bästa tips på alternativ.

Skjutbart altantak

Ett altantak behöver idag inte vara någon otymplig konstruktion. Det finns många smidiga varianter i robusta men ändå lätta stommar för både enkel montering och placering. De monteras på vägg och har i regel bara två eller tre stolpar (beroende på bredden på taket).

En hel del altantak är också försedda med skjutbara fönster. Det är en mycket smidig lösning för uteplatsen. När det regnar, eller när du bara vill ha skydd mot UV-strålarna, ser du till att alla fönster är stängda. Vill du istället släppa igenom solen kan du öppna hela taket, alternativt öppna det delvis.

Taken för dessa typer av skydd mot regn och sol är ofta i ganska tjock kanalplast. De har en lång livslängd och klarar också påfrestningar från snö och is på bättre sätt än vad andra alternativ för tak på uteplatsen gör.

Praktiskt och smart med paviljong

Paviljongen är ofta det billigaste alternativet för ett tak för din uteplats. En paviljong är också smidig på så sätt att den inte behöver vara en fast installation. Många produkter i den här kategorin är helt enkelt flyttbara.

Du kan alltså flytta paviljongen till gräsmattan eller andra ytor på tomten om du skulle vilja det. Dessutom kommer paviljongen med den fördelen att du kan komplettera själva taket med väggar för att skapa extra skydd mot väder och mot insyn.

Du har såklart många alternativ att välja mellan om du tycker att en paviljong är ett bra val för din uteplats. Det finns paviljonger i alla storlekar och i flera typer av material. Du kan naturligtvis också välja mellan olika färger.

Bra att komma ihåg är att UV-skyddet och UV-beständigheten kan vara olika i olika material. En tumregel är att fasta paviljonger har en högre kvalitet i den här aspekten.

Vad betyder UV-beständig?

När du undersöker och jämför material för tak för uteplatser kommer du att stöta på begreppet UV-beständig. Vad betyder det? Det betyder att materialet inte tar skada av solens UV-strålar.

Pergola – den eleganta lösningen

En pergola är egentligen en gång med tak och väggar som pryds av klängväxter. I den moderna trädgårdsarkitekturen har ordet fått en liten annorlunda betydelse. Idag är en pergola en konstruktion med fyra stolpar och ett tak perfekt för både uteplats och trädgård.

Du kan med fördel välja en pergola om du har en lite större uteplats och inte vill ha ett tak precis invid fasaden. Pergolan är också perfekt vid ett poolområde för att skapa skugga och skydd mot väder vid poolen.

Det går också att öppna taket på en modern pergola. En del modeller har klassiska soltak i luftigt tyg som du enkelt kan dra in och ut beroende på väderlek. Andra har lameller som kan ställas in i olika lägen. För lite extra lyx hemma väljer du en pergola med motordrivet lamelltak.

Ska man ha tak som går att rulla in när solen skiner?

Om du har ett tak som går att rulla in eller skjuta in kan du variera hur mycket sol du får på uteplatsen. Det kan vara en fördel. Vanligtvis kommer den här fördelen dock med en högre prislapp. Du får helt enkelt göra en avvägning mellan pris och funktion.

SHOPPING FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

Uterum – för både uteplats och tomt

En uteplats med tak behöver inte ligga i direkt anslutning till ditt hus. Du kan placera den på valfri plats på tomten. Varför inte bygga ett uterum? Det är något som blir mer och mer populärt eftersom det skapar en extra plats för umgänge och avkoppling på tomten.

Ett fristående uterum kan du utforma lite som du vill, men det finns också färdiga byggsatser att köpa. Majoriteten är tänkta att fungera som både just uterum samt växthus, men det finns självklart många varianter.

Parasoll – smart för mindre uteplatser

Ett parasoll är en smart lösning framförallt för den lite mindre uteplatsen. Det är också en mycket budgetvänlig lösning för skydd mot framför allt solens strålar och värme. Parasollet är dock mindre bra för att skydda mot regn och vind.

När du väljer parasoll är det viktigt att du väljer en modell som faktiskt har ett mycket starkt skydd mot solen. En tät väv av polyester med hög UV-faktor (UV Protect 80) är vad du ska hålla utkik efter. Med mindre skydd än så blockerar tyget inte tillräckligt av solens UV-strålar.

Ni hittar lyx parasoll ovan HÄR

Fem viktiga frågor inför köp av parasoll:

  • Hur stort ska parasollet vara?
  • Vilken modell vill du ha?
  • Vilken storlek och vikt ska foten ha?
  • Material: aluminium eller trä?
  • Behövs parasollskydd?

Ska man köpa solsegel – är de bra?

Ett solsegel är en budgetlösning för uteplatsen. Det kan skapa en mer ombonad känsla men skyddet mot väder och vind är litet. Ett solsegel har i regel ett skydd på UV30, vilket är en relativt låg siffra. Solsegel har också den nackdelen att de kan behöva ”flyttas” med solen.

Markis – flexibelt för både små och stora uteplatser

Ett tak för uteplatsen behöver inte betyda just ett fast tak. En markis kan vara en smart och flexibel lösning. Det finns flera fördelar att nämna. Till exempel finns markiser i alla storlekar, från fönstermarkiser till modeller med en yta på upp till 15 kvadratmeter.

Markiser har också den fördelen att de både kan vara fristående och fasta i fasaden. På marknaden idag finns många alternativ att välja mellan, till exempel:

  • Markisparasoll
  • Dubbelt markisparasoll
  • Terrassmarkis
  • Fönstermarkis

Även för markiser är UV-skyddet naturligtvis centralt. Både UV-beständigheten och UV-faktorn ska vara hög. Polyester i en tät väv är receptet för textil som håller de skadliga strålarna borta och håller materialet fräscht länge.

Ni hittar prisvärd markis ovan HÄR

Sammanfattning – uteplats med tak

Att utrusta uteplatsen med tak kan verkligen göra skillnad för utemiljön på din tomt. Vi hoppas att den här listan på 6 tips på alternativ för uteplatsen kan hjälpa dig hitta rätt lösning.

Alla uteplatser ser olika ut och dessutom är våra preferenser kring solen olika. Använd våra tips när du undersöker möjliga lösningar men se till att du väljer det alternativ som är bäst enligt din smak och dina förutsättningar.

SHOPPING FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis