Fixa trädgård billigt – 5 bästa tipsen

Innehållsförteckning

Vill ni få en lyxig uteplats på liten budget? Går det fixa en trädgård billigt? Svaret är ja! Snart kommer våren och med den trädgårdssäsongen. Är du en av alla dom som inte jublar av glädje, utan mer ser fixandet i trädgården som ett ont måste? Faktum är att man inte behöver ha något brinnande trädgårdsintresse för att göra fint i sin egen trädgård. I den här artikeln ska vi gå igenom 5 tips på hur du kan ordningställa din trädgård inför sommaren, fixa trädgård billigt och spara pengar.

LÄS MER: 10 största uteplats trender 2024

Alla trädgårdar ser olika ut, vissa större, andra mindre. Oavsett hur din trädgård ser ut så behöver du fokusera på de stora dragen om du vill göra fint. En stor del av arbetet behöver inte kosta några pengar alls. Börja med att kratta bort alla löv från föregående höst. Vänd på jorden i rabatterna och sopa rent på eventuella gångar. Kratta grusgången och ryck upp ogräs om det finns sådant. Vissa växter i rabatten kanske är 1-åriga och ligger nu döda i jorden. Se till att göra dig av med dessa också.

Fixa trädgård billigt

#1 Fynda på loppis

Det första du kan göra efter att du städat upp och gjort fint i din trädgård är att besöka en loppis. Där kan du göra många fynd och faktum är att gamla och slitna krukor faktiskt skapar själv och personlighet åt din trädgård. Även de mest påkostade trädgårdar har antika krukor med blommor och växter i.

Krukorna kan placeras på din uteplats, ute på gräsmattan, på ett fint gammalt bord eller på hyllor. Möjligheterna är många. Om du köper en större kruka kan du till och med plantera ett mindre träd direkt i krukan.

På loppis kan du göra många andra typer av fynd för din trädgård. Du kan till exempel hitta gamla fina trädgårdsverktyg som du kan använda för att hänga upp på vägen. Billiga trädgårdsbord kan fungera alldeles utmärkt för att ställa ut som blomsterbord i trädgården, osv.

#2 Håll koll på handelsträdgårdarnas utförsäljningar

‘Många blommor och växter är säsongsbetonade och det finns ett visst tidsfönster under våren då vissa blommor bör planteras i trädgården. Så fort vi närmar oss slutet på dessa tidsfönster så brukar handelsträdgårdarna sälja ut de blommor som finns kvar. Man säljer dom hellre mycket billigt än att slänga dom.

Passa på att hålla koll på din närmaste handelsträdgård och vilka växter dom rear ut just nu. Ofta har dom en speciell avdelning där dom ställer sådana blommor som dom säljer ut till billiga priser. Här kan du göra riktiga fynd! Om du dessutom har svårt för att bestämma dig för vad du vill ha i din trädgård, låt då prislappen bestämma. Köp det du anser är mest prisvärt.

#3 Kaffesump som gödningsmedel

Visste du att du kan använda kaffesump som gödningsmedel i din trädgård? Strunta i att köpa dyra säckar med gödning och använd istället ditt gamla kaffesump för att ge näring åt jorden. Det här sparar både pengar och bidrar till det naturliga kretsloppet i naturen.

#4 Utemöbler av lastpallar

Lastpallar är billiga och stabila. Det bästa av allt är att man kan stapla dom på varandra och klä in dom i papp eller tyd och på så sätt bygga sin egen stomme till en utemöbel. Det enda man behöver komplettera med är dynor och kuddar. Här kan man spara tusenlappar och samtidigt ge uttryck för sin kreativa ådra. Vem känner sig inte stärkt och mallig efter lite hederligt snickeriarbete?

Lastpallar kan också fungera när man bygger avsatser och nivåskillnader i sin trädgård. Lastpallarna klarar sig i många år ute i naturen och kan användas för att få upp blommor och växter på en högre nivå. Här kan du på ett enkelt och smart sätt jobba med att skapa dynamik i din trädgård och undvika att fokusera för mycket på marknivån i din trädgård. En trädgård där det händer saker både nedtill, mittemellan och upptill blir mer livfulla och levande att vistas i.

#5 Satsa på ett träd

Ska du lägga lite pengar någonstans och få ut maximalt ur den investeringen så bör du överväga att slå till på ett träd. Ett träd är en klockren investering som dessutom växer med åren. Köper du ett fruktträd får du också härlig frukt att njuta av varje år.

Träd som växer sig stora bidrar också till att skapa ett tak över trädgården. Man hör ofta trädgårdsexperter tjata om hur viktigt det är att ha någon form av tak över sin trädgård. Med tak menar dom då inte bokstavligen ett tak, utan höga växter som ramar in trädgården, typ ett träd.

Sammanfattning

Snart är sommaren här och vem vill inte ha en vacker trädgård när det börjar grönska? Med ganska små medel och en liten dos arbetsglädje kan du komma ganska långt. Du behöver arbeta lite med krattan och sopkvasten för att göra fint. Sedan kan du fynda blommor och växter på handelsträdgårdens reabord och du kan hitta prisvärda krukor och utemöbler på din lokala loppis. Möjligheterna är många och en fin trädgård måste nödvändigtvis inte kosta massvis med pengar. Så varet är ja det går fixa en trädgård billigt!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024