5 tips för att inreda en liten uteplats

Har du vårkänslor och stora drömmar om att inreda en liten uteplats? Läs vidare här så ska vi gå igenom 5 användbara tips på hur du kan lyckas med ditt projekt. En lite uteplats kan ha många fördelar jämfört med en gigantisk altan. Här blir det betydligt enklare att med små och enkla medel skapa en mysig och trivsam miljö.

LÄS MER: Bästa balkongtips nånsin – få drömbalkongen

Vem du är som person ska självklart spela in i ditt val av inredning för en uteplats. Kanske är ni en hel familj och då blir det naturligt att fokus ligger på att alla ska få plats. Som vi ska se snart finns det dock massvis med smarta möbler med dubbel funktionalitet och som sparar massvis med plats. Perfekt för den lilla uteplatsen!

#1 Bestäm dig för vad du vill ha din uteplats till

Det första du ska göra när du planerar hur du ska inreda din uteplats är att bestämma dig för vad du främst vill använda din uteplats till. En uteplats kan fylla många funktioner. Man kan sitta ute för att avnjuta härliga och sociala middagar i sommarsolen, man kan ha en stor grill och ha mysiga grillkvällar. Kanske föredrar man att lägga sig i sin soffa efter jobbet och läsa en bok i solen?

När du väl bestämt dig för vad du vill använda din uteplats till, kommer det också bli enklare att välja ut de möbler och övrig inredning till din uteplats.

Möbler till liten uteplats

Ni hittar balkongmöbler ovan HÄR

#2 Jobba på höjden

Det finns en viktig regel att hålla sig till när man inreder utomhusmiljöer, oavsett om dom är stora eller må. Man ska tänka golv, tak och väggar, precis som när man inreder inomhus.

Många gånger glömmer man bort de högre skikten på uteplatsen och lägger allt fokus på att placera ut möbler, krukor och mattor på marknivå.

Om man istället lägger lite krut på att till exempel få upp en ljusslinga ovanför huvudnivå, eller kanske sätta upp ett parasoll eller en markis, kommer man märka att det blir en mer ombonad känsla på uteplatsen.

Det kan vara riktigt snygg att arbeta med mellannivån också, eller det vi kallar för väggarna. Placera en hörnhylla på din uteplats och ställ växter och blommor på varje hyllplan. Det skapar en dynamik och gör din uteplats mer levande.

Även krukor kan hängas upp med hjälp av diverse konstruktioner. Häng dom från taket på verandan, eller på staketet. Allt beror på hur din uteplats ser ut och vilka förutsättningar som finns.

SOMMAR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
79958995
Soffadirekt
1399517975
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
44955895

Perfekta sittpuffar till uteplatsen finns HÄR

#3 Den berömda sittpuffen

Har man ett litet utrymme att spela med så är den berömda sittpuffen alldeles utmärkt att inreda med. Den tar relativt lite plats och är enkel att flytta runt om så behövs. Gillar du sittpuffar så bör du definitivt investera i en sådan till din lilla uteplats.

Det finns också många utemöbler som erbjuder smart förvaring. Till exempel finns det fotpallar som har lock med förvaring för dynor undertill. En mindre soffa kan användas dels när man sitter och äter eller för att ligga ned och läsa en bok.

Ni hittar randig markis ovan HÄR

#4 Investera i en markis

Som vi var inne på tidigare så är det viktigt att skapa ett tak över sin uteplats. Någonting som ramar in uteplatsen och som tillsammans med väggar och golv skapar känslan av ett rum. En markis är en utmärkt investering som

  • Sparar plats då du slipper ett parasoll
  • Ger skugga vid soliga dagar
  • Kan rullas in för den som vill sola
  • Skyddar mot regn

Många markiser idag är elektriska men det finns också billigare varianter som man hissar ut manuellt. Ibland kan man behöva anlita någon som monterar markisen, då det inte är helt enkelt att göra själv. Men en markis är en investering som gör mycket för din uteplats och som håller i många fina år.

Ni hittar småbord ovan HÄR HÄR HÄR och HÄR

#5 Köp ett avlastningsbord

Har man begränsat med utrymme på sin uteplats så behöver man inte ha ett utebord som står på samma plats hela tiden. Avlastningsbord är kanon om man vill kunna flytta bordet från utsidan till insidan. Man kan helt enkelt plocka fram det vid behov och ställa in det när man inte behöver det.

Sammanfattning liten uteplats

Säg den som inte älskar att sitta på sin uteplats och känna sommarvindarna kittla i nacken samtidigt som man avnjuter ett fint glas rosé eller en god kopp kaffe. För den som har en liten uteplats kan det många gånger bli en utmaning hur man ska få plats med allt.

Det första man ska göra då är att tänka ut vad man primärt vill använda sin uteplats till. När man väl kommit underfund med det så blir det betydligt enklare att jobba vidare med att inreda uteplatsen.

Arbeta med golv, väggar och tak på din uteplats för att skapa rymd och dynamik och känslan av ett rum. En markis är klockren för den mindre uteplatsen. Du kan också använda dig avlastningsbord som du lätt kan vika ihop och ställa undan. Häng upp så mycket som möjligt i taknivå, såsom belysning. Då slipper du uppta värdefull yta genom att placera ut en lykta som står på marken.

SOMMAR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
79958995
Soffadirekt
1399517975
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
44955895

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 955 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis