Inreda övervåning med snedtak - 6 tips

Så ska du inreda övervåning med snedtak

Innehållsförteckning

Inreda en övervåning med snedtak kan ha sina utmaningar minst sagt. När man har ett snedtak i rummet, går det bara inte att inreda helt som vanligt. Utan man måste planera annorlunda och framför allt när det kommer till förvaringsutrymmet i rummet. Jag bodde nyss i en stor loftvåning och minns jag slog huvudet ofta i snedtaket i sovrummet. Jag insåg snart att de placerat sängen helt fel i förhållande till takets lutning. Det är sådana saker man måste tänka på när man ska inreda ett rum med snedtak.

LÄS MER: Så inreder ni vinden till ett mysigt utrymme att älska

Här får ni nu inreda övervåning med snedtak – våra 6 bästa tips!

Här är några tips för att få ut det mesta av ditt snedtak:

 • Använd ljus för att skapa en känsla av höjd. Hängande lampor och spotlights kan hjälpa till att lysa upp ett snedtak och skapa en illusion av höjd.

Inreda övervåning med snedtak

1. Inred lätt och luftigt

Inred med Ljus och luftig inredning om du bor med snedtak. Och man kan inte hänga lika mycket på väggarna som i ett hem med raka väggar. Om du ställer ett matbord under snedtak kan det lätt bli instängt och trångt, använd istället golvytan och ställ bordet mitt i rummet för att det ska kännas luftigt. Inred sen med nätta eleganta möbler, som får ytan kännas större inte mindre.

2. Använd specialgjorda möbler

Eftersom olika snedtak har olika vinklar finns det heller inte några särskilda möbler att köpa, ofta behöver du bygga platsbyggda möbler eller allmänt ha låga möbler. Att inreda med låg takhöjd på två sidor, då är att inreda med låga möbler är ett smart drag! Det gör att taket känns högre och utrymmet allmänt känns större. På samma sätt kommer plattformssängar och låga soffor, att fungera bättre här, fullhöjdssängar och stora skrymmande stora soffor.

Skräddarsytt hemmakontor

Vill ni ha ett hemmakontor i ert snedtak rum? Då kan att bygga ett semi-inbyggt skrivbord under takfoten, vara en god idé. Om du har grundläggande snickarkunskaper och en gör-det-själv-ådra, kan du konstruera något som liknar skrivbordet som visas här med hjälp av beställt timmer och flytande hyllor, för en funktion som utnyttjar varje tum av utrymme.

3. Maximera med ljus och vitt

Även om du i vanliga fall skulle dra dig för att använda rent vitt på allt som tak, väggar och golv, kan det i detta fall vara rätta grejen för att öppna upp utrymmet. Genom att måla alla ytor vita kommer hela våningen med snedtak se dubbelt så stor ut, som om den tex haft träfärg. Och att vara omgiven av vitt och ljust, är som att vara inne i ett stort, pösigt moln … långt ifrån det ofta stereotypa trånga, snedtak utrymmet.

Även speglar har en förmåga att öppna upp rummet. Det beror på att speglarna reflekterar solljuset, vilket gör att hela utrymmet känns ljusare och luftigare.

4. Belysning med snedtak

Det kan vara utmanande att välja belysning till snedtak, då man kanske inte kan ha vanliga taklampor. Då får man hitta andra armatur lösningar. Att sätta upp flera spottar i taket blir ofta snyggt, då de är diskreta men ger ett behagligt ljus.

Ett annat smart belysningsknep är att montera en större ljuspanel i snedtaket. Det skapar illusionen om att ljuspanelen egentligen är ett fönster. Samtidigt får du riktigt bra ljusflöde från den här typen av belysning, vilket är extra viktigt i rum med snedtak som annars kan kännas små och mörka. Belyser ni såhär, då kommer utrymmet med snedtak genast kännas större.

5. Förvaring i ett rum med snedtak

Sovrummet ligger ofta där det är snedtak, vilket är praktiskt eftersom det då inte spelar så stor roll att rummet där du mest ligger har lägre takhöjd. Men ofta finns det även kläder i omlopp. Då är är det bra att ha förvaringsytan under snedtaket. Det beror förstås på takets förutsättningar, det är svårare att dekorera ett snedtak som når ända till golvet än ett sadeltak som slutar på ett avstånd av 1,5 meter från golvet. Inbyggda garderober kan vara en bra lösning. Om du vill bygga en garderob under ett snedtak, blir det snyggast om du installerar den vertikalt från MDF eller spånskiva kopplad till golvbalken. Sedan monterar du separata hyllor mellan de vertikala skivorna.

Fördelen med att bygga en garderob själv är att du kan välja exakt hur många hyllor den ska ha och hur stora hyllorna är. Om du inte vill att hyllorna ska synas, klipp till garderobsdörrarna och häng dem med gångjärn. Du kan också börja med till exempel ett garderobssystem från Ikea och såga överdelen i samma vinkel som snedtaket. Du kan använda en bredare taklist för att täcka den övre delen av garderoben. Om du målar garderoben i samma färg som väggen kommer den att se inbyggd ut.

Bygga specialgjorda hyllor

Ingen byggerfarenhet? Ingen fara. Då kan du köpa vanliga hyllor med fästen. Allt du behöver göra är att kapa hyllorna till en längd som passar snedtaket. Då kan du förvara kläder och skor på hyllorna. Du kan lägga lådor på hyllorna för att göra det lättare att organisera dina kläder. Säng mot snedtak.

Ett annat sätt att övervåning med snedtak är att placera sängen mot en vägg som vetter mot snedtaket. Om sängen har tillräckligt med utrymme för att sitta upprätt är det bra. Annars kan du dra sängen framåt tills takhöjden är rätt. Du kan använda utrymmet bakom sängen (mot snedtak) som förvaringsutrymme. Bäst blir det dock om du köper en sänggavel som döljer utrymmet bakom. Från sidorna kommer du då åt det du förvarar bakom sängen (förvara saker i lådor med hjul så är lådorna lättare att dra ut).

6. Snedtak och sovrum

Det bästa du kan göra om du har snedtak i sovrummet, är att placera sänggaveln under snedtaket. Detta ger mest balans i rummet. Ni kan även öka förvaringsutrymmet med en inbyggd säng. En bekväm liten sängvrå blir ännu mer funktionell, när du lägger till smala sänghyllor, plus förvaring vid foten och under sängen. En Ikea säng som Bremnes med förvaringslådor under sängen är perfekt i detta exempel. Och ska ni ha garderob i snedtaks sovrummet, gör som på bild nedan och installera skräddarsydda skjutdörrar.

Summering – Inreda övervåning med snedtak

Som ni ser kan man få det riktigt bra trots det skrymmande snedtaket. Det handlar bara om at planera och tänka lite mer utanför boxen än med ett fyrkantigt rum. När det kommer till fönster på snedtakets väggar, då är motoriserade skärmar som kan öppnas från toppen eller botten bäst. Det gör att du enkelt kan styra ljuset även på höga, lutande fönster.

Lycka till!

 

 

Bild längst upp i top från Woodfacecompany.

 1. Johan skriver:

  Helt fantastiska bilder på er kamin, Ser mycket bättre ut än en etanolkamin med en riktigt stor braskamin. :)

  • Maria Ljungström skriver:

   Härlig att höra Johan och visst är levande äkta brasa bäst:)

 2. Jon skriver:

  hehe, hur tänkte dem där egentligen? :)

 3. Teresa skriver:

  Perfect! A well deserved honor and recognition for the Swedish Homes :love:

  • Jon skriver:

   Thanks, Teresa! :) Yes, the houses here are in a class of their own :)

 4. Rena skriver:

  Wow, this is really interesting! Here in Bavaria are many house in Scandinavian style but it doesn´t look like that they followed this rules ;)

  xx from Bavaria/Germany, Rena

  http://www.dressedwithsoul.blogspot.de

  • Jon skriver:

   Ah ok – I saw a lot of big houses in Austria when I lived there. Maybe the architecture is similar?

  • Jon skriver:

   Yes, it’s an amazing house :)

 5. Marie Antoinette skriver:

  Very beautiful, Like living in a dream. How do you keep suck places clean. You would have to live in places like Sweden…LOL…Not down here in The Southern State of Mississippi. To much muddy water…LOL
  XXOO Marie Antoinette

  • Jon skriver:

   …and alligators? :)

  • Jon skriver:

   Vad kul – tack! :)

 6. Lilli skriver:

  Maria, can I rent it and move there? Lol, love Swedish homes so much, the decore is perfect, in this way should be my dream house: tidy, clean and bright. Kisses and hugs dear! xo

  • Jon skriver:

   Hi Lilli! Maria’s been a bit busy recently (which is why I’ve been writing a few posts) but she’ll be back again very soon…tomorrow morning to be precise! :)

  • Jon skriver:

   Yes, it’s amazing isn’t it! And it’s for sale!

 7. Pia skriver:

  Det ar nagot visst med vara svenska hem och forkarlek for det ljusa! Min kompis har I Dubai har inrett sitt hem I svensk stil och det ar fantastiskt! Sjalv har jag snoat in pa den asiatiska stilen..!
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024