Växtväggar utomhus – odla stort på liten yta

Innehållsförteckning

Sommaren är här, och tiden för att vara ute i solen och grönskan är nu. Om du har en stor uteplats kan du skatta dig lycklig. Men verkligheten för många är tvärtom, man tampas med små uteplatser/balkonger. Jag har därför hittat några mycket intressanta idéer för små uteplatser och trädgårdar. På senare tid har vi alltmer sett vad som kallas “vertikala trädgårdar“. Med tanke på att de flesta av oss bor i en stad där en stor uteplats är ett fullständigt privilegium och det finns inte tillräckligt med utrymme för att ha ett stort och vacker trädgård. Då har vi människor gjort vad vi alltid gör…anpassar oss!

LÄS MER: SOFFOR GENOM TIDERNA – SOFFANS HISTORIA

Här är några gröna vertikala och hängande idéer för era små utomhus- eller inomhusväggar.

Inred med vackra växtväggar

vacker VÄGGVAS

Detta är en av de vanligaste gröna väggvalen och de ser otroligt vackra ut. Använda olika material på vaserna och det är enkelt att hänga en vaser i väggen. Det finns flera vasdesigner som redan kommer förberedda och kan lätt hängas på väggen. Om ni redan har vaser, då har vi en lösning för dig. Det finns några tillbehör gjorda av metall som kan hängas på väggen och det kommer att stödja olika typer av vaser. Du behöver bara borra ett par hål och installera stödet. Detta är en enkel lösning på ta med lite ljus i ditt utomhusutrymme, men de kan också användas inomhus. Om du har ett rum som har gott om solljus hela dagen, bara hänga dem där.

Läs mer: 5 TIPS FÖR ATT INREDA BALKONG UNDER 1000 KR

DIY VÄGGVAS

Vissa av oss gillar att göra allt från grunden och det här är också ett annat sätt att få din vasvägg. Det finns många alternativ när det gäller DIY att din fantasi verkligen är gränsen. Börja med vaserna, välj vaser som du gillar och som fungerar bra med utformningen av utrymmet. Det är perfekt att hitta vaser som du kan knyta ihop och det är en av idéerna. Du kan använda ett nautiskt rep för att binda ihop vaserna och hänga dem på väggen. För vaserna kan du använda olika material och färger. Metall fungerar mycket bra, liksom glas. Detta är ett enkelt och vackert sätt att dekorera några av dina väggar, antingen inomhus och utomhus.

Återvinn gamla trädgårdsobjekt

Att återanvända är stehett 2021 och så även i trädgården! När du väl har bestämt var du vill placera din väggträdgård, försök hitta gamla unika föremål att liva upp den med. En fantastisk idé är att återanvända en gammal trästege och pryda med grönskande vaser. Detta ger en rustik känsla på väggen och skapar en speciell unik miljö. Du kan också byt ut vaser lätt och förnya vaser längs trappstegen.

Vi har alla en gammal möbel som vi tänkte ge bort. Några av de mest vågade dekoratörer tar dessa gamla möbler och gör dem till dekorationsdelar med trädgårdar inuti dem. Det är verkligen ett konstigt alternativ, men jag måste säga att det fungerar mycket bra i vissa fall. Byråer är vanligtvis den mest valda möbeln för denna typ av DIY-projekt, just för att byrålådorna har så mycket utrymme. De fungerar i huvudsak som en enorm vas där du kan plantera allt möjligt.

En annan återvinningsidé är att använda vattenflaskor som vaser. Du kan placera dem på olika platser, och till och med använda ett rep för att binda ihop dem. När du har bundit dem kan du placera dem vertikalt. Du kan måla flaskorna i din favoritfärg för att matcha din dekoration och din rum. Detta kan också göras med glasflaskor!

Odla örter vertikalt

Vi alla älskar någon sorts örter och kryddor i maten. Att köpa dem i snabbköpet kan vara
dyrt i längden. En mycket bra lösning är att placera dina vaser på väggarna i köket, i ett område med gott om solljus. Där kan du själv odla dina mest önskade örter och kryddor. Det är extremt bekvämt, ser bra ut och sparar pengar.
En annan idé är att använda blommor på vissa ställen i huset som kan ge härliga dofter.
Människor spenderar alldeles för mycket pengar på rökelse och doftljus som luktar gott. Även om dessa är goda dofter så är växtdofter SÅ mycket mer hälsosamma.

Även om badrummet kanske inte initialt är det första stället där du tänker på att placera blommor, kan det vara det. De flesta badrummen tenderar att vara tråkiga. Genom att tillsätta lite grönt kan det få badrummet att lyfta till nya höjder.


Slutsummering – växtväggar utomhus

Som ni ser finns det många grymma växtväggar idéer, som dessutom är billiga. Och vissa av dessa idéer kan du faktiskt kan göra med saker du redan har i huset. Som sagt så får vi anpassa oss till små boenden och uteplatser. Och genom vertikala växtväggar och lösningar kan även den minsta city balkong få helt nytt grönt liv.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024