Klippa gräset – 5 saker att undvika

Innehållsförteckning

Att klippa gräset är en viktig del av skötseln av trädgården. Genom att göra detta får du en gräsmatta som är såväl vacker som välmående. Men det finns dock vissa fallgropar som är lätta att falla i. Här listar vi fem saker som du bör undvika för att hålla din gräsmatta i toppskick.

Det finns faktiskt många misstag som du bör undvika att begå i samband med gräsklippningen. Dessa är tre sådana som INTE kvalar in på vår topp 5-lista:

 • Att inte rengöra gräsklipparen efter användning – Detta bör du göra för att försäkra dig om att gräsklipparen fungerar effektivt. Dessutom förhindrar du då spridning av sjukdomar och skadedjur till gräsmattan.
 • Att klippa med slöa gräsklipparknivar – Om gräsklipparkniven är trubbig fransar det ändarna på gräset istället för att klippa av dem ordentligt. Detta kan leda till att gräsmattan blir sjuk, ojämn eller gulnar. då är det hög tid att köpa nya knivar till gräsklippare som är vassa nog.
 • Att klippa i fel väderförhållanden – Som du kan läsa dig till nedan bör du inte klippa gräset när det är blött. Men du bör även undvika gräsklippning i extrema väderförhållanden som stark värme eller under en torka.

LÄS MER: 6 hetaste uteplats trender 2024

Läs vidare så får du reda på vilka de fem viktigaste sakerna att undvika är!

1. Att vara för snabb med att klippa gräset på våren

Det första felet du bör undvika att göra är att vara alltför snabb med att klippa gräset på våren. Årets första gräsklippning är en aktivitet som många ser fram emot. Den är nämligen ett tecken på att trädgårdssäsongen börjar på allvar. Men trots att du är entusiastisk att sätta igång bör du inte vara för snabb med att dra igång gräsklipparen så fort de första solstrålarna visar sig. Det är faktiskt bättre att vänta tills det är tillräckligt varmt ute.

LÄS MER: 5 eldstäder utomhus i hållbar cortenstål

När kan man börja klippa gräset efter vintern?

Du kan börja klippa gräset efter vintern när det aktivt börjar växa igen. Vänta gärna till i början av våren då temperaturen har stabiliserat sig över 5°C.

2. Att klippa det för kort

En vanlig missuppfattning är att det är bra att hålla gräsmattan väldigt kortklippt. Till exempel kanske du tänker att du då inte behöver klippa den lika ofta. Men faktum är att du kan skada gräset genom att klippa det alltför kort. En tumregel är att aldrig klippa mer än en tredjedel av gräsets höjd vid varje klippning. Då hjälper du gräsmattan att förbli stark och välmående.

3. Att klippa gräset när det är blött

När det är blött ute är det inte bara svårare för dig och din gräsklippare att få jobbet gjort. I blöta förhållanden kan klippningen också leda till ytor som är ojämnt klippta. Dessutom ökar risken för sjukdomar i gräsmattan. Det kan dessutom förstöra din gräsklippare, genom att saker rostar underifrån.

Kan man klippa gräset när det är blött?

Nej, det är bäst att undvika detta då gräsklippningen kan skada gräset och klipparen om det är blött ute. Vänta istället med att klippa din gräsmatta tills den är torr.

4. Att lägga gräsklippningen på fel tid på dygnet

Undvik att klippa gräset under de hetaste timmarna på dagen. På så vis skyddar du din gräsmatta och gör även ditt arbete mer effektivt. Tidig morgon eller sen eftermiddag är de allra bästa tiderna för gräsklippning.

LÄS MER: Största trädgårdstrender 2024

När på dagen ska man klippa gräset?

Det finns vissa tidpunkter på dygnet som lämpar sig bättre för gräsklippning. Generellt sett är sen eftermiddag till tidig kväll allra bäst. Då undviker du värmen och solens starkaste strålar. Även tidig morgon kan vara en bra tid att klippa gräset.

5. Att inte variera riktningen när du klipper

Gräset kan växa snett om du klipper det i samma riktning varje gång. Därmed kan din gräsmatta bli mer känslig för sjukdomar och skadedjur. Så variera riktningen när du klipper så får du gräset att växa jämnare.

Summering

Gräsklippningen är en viktig del av arbetet med att ta hand om en trädgård. Men för att klippa gräset på bästa sätt behöver du viss kunskap och lite omsorg. Genom att undvika dessa fem vanliga misstag kan du se till att din gräsmatta förblir vacker och frisk oavsett årstid. Så tänk på att välja tidpunkt för klippningen utifrån de aktuella väderförhållandena och gräsets skick. Sedan är att gödsla gräsmattan då och då en bra idé, det ger en frodig grön matta.

Och tänk på att regelbundet underhålla din gräsklippare så har du goda förutsättningar för en framgångsrik gräsklippning!

Lycka till!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024