10 största trädgårdstrender 2024

Innehållsförteckning

Precis som mode- eller inredningstrender kommer och går, så gör även trädgårdstrender. När den längsta kallaste vintern långsamt går mot vår, så börjar vi fundera på vad vi ska göra med vår uteplats i år. Vilka material, vilka nya utemöbler och färger gäller på uteplats och balkong i år? Vi kommer se mycket organiska trender och miljötänk i trädgården, samt smart teknik som tar över mer och mer. Låt uteplatsen bli som ett av hemmets andra rum, det ska bli en enda enhet.

LÄS MER: 10 största uteplats trender 2024

Låt oss ta en närmare titt på 10 heta trädgårdstrender 2024!

Så här snyggt kan det bli när inomhus flyter ihop med ute!

1. Låt inne flytta ut

Att ta insidan ut i din trädgård är en populär trend för 2024. Det är nu allmänt känt att att spendera tid i naturen är bra för vårt mentala välbefinnande, och att skapa ett utomhusboende är ett bra sätt att göra detta. Välj några trädgårdsmöbler gjorda av naturliga material för att smälta in i din omgivning. Lägg till några kuddar och filtar för extra komfort och njut av att tillbringa dagen omgiven av naturen.

2. Maximalism tar över

Dagarna av prydlighet och minimalism är förbi (ja, behåll det om du gillar det!). Istället handlar 2024 om överdrivna färger och texturer för en maximalistisk dröm! Maximalism i trädgårdsskötsel handlar om volym och en blandning av växter som maskar in bredvid varandra. Tänk på att skapa en färgstark, blommig explosion så är du på rätt väg!

 

foto wernamodesign

3. Pollinerande växter (save the planet)

Bistammen har minskat de senaste åren vilket kan få dåliga konsekvenser för växter och ekosystem! En trend som kommer att blomstra i år är introduktionen av växter och blommor i vår trädgård som bin älskar! Genom att använda växter som bin och andra pollinatörer älskar, lockar vi dem till vårt utrymme och ger dem den mat de behöver för att överleva. Dessa pollinerare inkluderar:
• Bin
• Getingar
• Fjärilar
• Mal

 

4. Himmelska hortensior

Vi älskar att ha lite färg i våra trädgårdar. Blommor lockar inte bara insekter utan får utrymmet att se ljust och färgstarkt ut. En av de mest populära blommorna för 2024 är den fantastiska hortensia. Dessa enorma blommor kommer i en mängd olika vackra pastellnyanser som blått, rosa och lila, och ger alla trädgårdar ett uttrycksfullt utseende.

5. Sensoriska trädgårdar

Som vi nämnde ovan är det bra för ditt välbefinnande att spendera tid i din trädgård. Med de senaste årens ökade fokus på mental hälsa kommer sensoriska trädgårdar sannolikt att bli en trend den här säsongen. Sensoriska trädgårdar är designade för att tilltala alla 5 sinnen. De kan innehålla söta fruktträd för smak, en vattenfunktion att lyssna på och doftande blommor. Dessa utrymmen är ett bra sätt att visa upp din kreativitet.

Foto jacksons-fencing.co.uk

6. Exotiskt gräs

Gräs är inte bara för din välklippta gräsmatta. De kan användas i rabatter eller krukor för att lägga till olika texturer och nyanser till din trädgård. 2024 kommer att visa oss den stora variationen av prydnadsgräs – som är bra för kallare klimat. Gräs är bra för insekter, men hjälper också till att berika jorden för andra växter att växa.

7. Vilda blomsterängar

Biologisk mångfald är kärnan i trädgårdsskötsel 2024 för pollinering som vi nämnde ovan, men också för att hjälpa till att prioritera lokala växter och blommor. Vilt blommande trädgårdar är exceptionellt populära och detta kommer att fortsätta i år. Vildblomsfrön kan sås på ett naturligt och informellt sätt för att skapa en naturlig äng fylld av liv och variation.

Foto jacksons-fencing.co.uk

8. Torktåliga växter

Klimatförändringarna påverkar oss alla, och detta inkluderar våra trädgårdar. De senaste årens somrar har temperaturerna nått rekordnivåer, vilket kan få vissa blommor att vissna eller dö. Vissa växter är bättre på att spara vatten och överlever bättre i värme. Dessa inkluderar många suckulenter, aloe vera och lavendel!

9. Årets Pantone-färg

Peach Fuzz är årets Pantone-färg för 2024 och är en fantastisk dämpad persikofärg. Införliva denna nyans i din trädgård genom blommor som persikohyacinter, astilbe och tulpaner.

foto pergolux

10. Smart teknik även ute

En trend som växer i våra hem och trädgårdar är smart tech. När det kommer till trädgårdsskötsel finns det ett antal coola alternativ där ute. Från självklippande gräsklippare för att göra det hårda arbetet åt dig, till belysning som kan styras från din telefon. Möjligheterna är oändliga – så ha kul att upptäcka dem!

AI is taking over 2024!

Slutsummering – trädgårdstrender 2024

Din trädgård är ett utrymme för dig att låta din kreativitet explodera så designa en trädgård som passar dina behov bäst. Om någon av årets trender passar in i detta, ta lite inspiration från vår lista ovan. Det viktigaste är att du kommer ut och engagerar dig i naturen!

FAQs

Vilka blommor är trendiga 2024?

Hortensior är särskilt populära, liksom blommor där du bor. Det handlar om att bevara naturen i år så att uppmuntra växter som naturligt växer i din livsmiljö hjälper till med detta.

Hur ofta ska jag klippa mitt gräs?

Under sommaren kan ditt gräs behöva klippas så ofta som var tionde dag. Du kan själv bedöma detta utifrån hur lång tid det tar. De kallare månaderna kräver lite klippning eftersom gräset inte växer.

 

Foto längst upp: .jacksons-fencing.co.uk

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024