Hur kan man göra en egen diy sänggavel?

Hur kan man göra en egen DIY sänggavel?

Innehållsförteckning

(Innehåller adslänkar)

Kan man göra en DIY sänggavel hemma? Ja! det kan man och i detta inlägg kommer vi gå igenom stegvis hur ni kan göra en egen sänggavel. Dags för DIY sänggavel inspiration special, med massa tips hur ni enkelt kan göra en egen sänggavel där hemma. Så måste man ha en sänggavel? Nej men en sänggavel gör verkligen hela skillnaden i ett sovrum.

Den ger lyx och flärd till den kala väggen bakom sängen och ger oss en känsla av trygghet när vi sover. Att köpa en ny sänggavel kan dock vara dyrt. Så varför inte göra en egen sänggavel?

LÄS MER: Tapeter inspiration – Så väljer ni rätt 

Att göra ett DIY sänggavel projekt kan först verka som en skrämmande uppgift. Men det är faktiskt ganska enkelt! Allt du behöver är lite trä, färg, textil eller lack och några andra verktyg. Och när du väl har allt material som krävs, då kommer du kunna göra en vacker sänggavel på nolltid!

Den här artikeln visar hur du bygger en sänggavel, som både ser bra ut och ger massor av karaktär till ditt sovrum.

Vi går igenom följande i detta inlägg:

 • Hur man bygger en egen sänggavel
 • Vad är meningen m ed en sänggavel
 • Sänggavlars betydelse i Feng shui
 • Frågor & svar om sänggavel diy

DIY sänggavel – gör så här

Vad är en DIY-sänggavel?

En DIY-sänggavel är helt enkelt en sänggavel som du gör själv(Do it yourself DIY). Du behöver inte köpa en från en butik, utan istället kan du använda material som du redan har till hands.

Så varför skulle du vilja göra din egen sänggavel istället för att köpa en? Det finns många anledningar. Till att börja med kan du spara mycket pengar. En normaldyr sänggavel kostar mellan 2000-5000 kr. Detta inkluderar frakt, skatter och andra avgifter. Om du bestämmer dig för att göra dina egen sänggavel, då kan du sänka dessa kostnader avsevärt.

LÄS MER: 8 billiga kontinentalsängar ni vill ha

En annan anledning till att göra din egen sänggavel är att du kan välja exakt vilken design du vill ha. Det finns så många alternativ där ute. Vissa människor föredrar moderna sänggavlar medan andra tycker om mer rustika klassiska.

Material ni behöver:

 • Träbräder (i önskad storlek och tjocklek)
 • Mätverktyg (exempelvis måttband)
 • Såg
 • Skruvar eller spik
 • Skruvmejsel eller hammare
 • Stoppning (valsad bomull eller skumgummi)
 • Tyg (i önskad färg och mönster)
 • Klämmor eller häftpistol

LÄS MER: Lägga in heltäckningsmatta – 6 tips

Steg för att göra en sänggavel:

 1. Mät bredden på din säng. Det rekommenderas att sänggaveln är något bredare än själva sängen för att ge en trevlig inramning.
 2. Mät och såga träbräderna i önskad höjd och bredd för sänggaveln. Du kan behöva flera brädor beroende på önskad bredd.
 3. Använd skruvar eller spik för att fästa brädorna tillsammans och skapa en stabil struktur. Se till att brädorna är noga justerade för att undvika ojämna kanter.
 4. Klipp till och fäst stoppning på brädorna med hjälp av klämmor eller häftpistol. Detta kommer att ge sänggaveln en mjukare och mer bekväm känsla.
 5. Klipp till tyget i en storlek som täcker hela sänggaveln och överlappar lite på baksidan. Använd klämmor eller häftpistol för att fästa tyget på brädorna.
 6. När tyget är fäst, kan du klippa bort eventuellt överflödigt material och se till att tyget är sträckt och jämnt över sänggaveln.
 7. Placera den färdiga sänggaveln intill din säng och justera vid behov för att säkerställa rätt passform och höjd.

sänggavel i trä gjord av dörrar

Vad är syftet med en sänggavel?

Sänggavlar tjänar två huvudsyften: att ge stöd för din säng och att lägga till visuellt intresse för ditt rum.

Det första syftet är ganska uppenbart. En sänggavel ger stöd för din madrass. Utan den skulle din madrass inte vara tillräckligt stabil to sova på. Sedan känns det kalt och tomt bakom huvudet utan en riktig sänggavel.  Men utöver att ge stöd kan en sänggavel hjälpa till att visuellt skilja din säng från resten av rummet. Detta gör att ditt utrymme känns större och ger det ett renare utseende.

Hur gör jag min egen sänggavel?

Nu när vi har täckt vad en DIY-sänggavel är, kan vi gå vidare till hur man gör en. Processen är ganska enkel. Men innan vi lär oss processen måste vi förstå att sänggavlar är gjorda av olika material, som trä, tyg, gamla begagnade dörrar och mer.

Vilken typ av material du använder beror på ditt val och budget. I allmänhet är de flesta sänggavlar gjorda av trä. Trä är starkt och hållbart och det spricker inte så lätt.

Du bör dock komma ihåg att trä är tungt. Så om du planerar att hänga din sänggavel ovanför din säng, då bör du överväga att skaffa ett lättare alternativ. Det är mycket bättre att låta tunga sängavlar av massivt trä stå direkt på golvet bakom sängen

1. DIY Sänggavel av trä

Sänggavlar av trä finns i en mängd olika stilar och storlekar, allt från enkla mönster till utarbetade bitar med invecklade sniderier. Vissa är utformade för att matcha befintliga möbler, medan andra står ensamma.

De är vanligtvis konstruerade av massivt trä, plywood eller spånskiva. Låt oss nu titta närmare på hur man gör ett trähuvud.

 • Först måste du hitta en lämplig träbit. Du kan använda vilken typ av trä du vill. Tall, ek, mahogny, cedar, etc. Det bästa träet att använda är lövträ. Lövträ är starkare än barrträ.
 • Därefter måste du mäta storleken på kortet som du vill använda. Sedan måste du klippa brädorna i bitar som passar inuti ramen på din säng.
 • När du hargjort detta måste du fästa dem på ramen. För att göra detta behöver du skruvar, naglar, lim eller andra fästelement.
 • När du är klar med att fästa brädorna måste du applicera en yta på ytan. Detta skyddar träet från fuktoch förhindrar att det vrids över tiden.
 • Det sista steget är att hänga sänggaveln på väggen. Detta görs vanligtvis med krokar, fästen eller klämmor.

2. DIY-sänggavel av tyg

Sänggavlar klädda i lyxigt tyg är mycket populära nuförtiden. De ger en sådan elegant touch till alla sovrum.

Du kan välja mellan olika typer av tyger, inklusive bomull, linne, siden, sammet, polyester och mycket mer. Det bästa tyget för att göra en sänggavel är sammet och polyester eftersom de båda är lätta att rengöra och underhålla. Det finns även sk. polyestersammet som är mycket billigare än vanlig klassisk sammet.

 • För att skapa ett tyghuvud måste du först köpa lite tyg. Därefter måste du sy ihop tyget med en symaskin.
 • När du har sytt tyget måste du fålla kanterna så att de inte slits. Slutligen måste du strykatyget för att säkerställa att det inte har några rynkor.
 • När du har slutfört alla dessa steg är du redo att hänga sänggaveln. Det finns många sätt att hänga ett tyghuvud. Till exempel kan du använda gardinstänger, eller till och med klädnypor.
 • Ett annat sätt är att skaffa ett DIY-sänggavel kit. Dessa kit innehåller allt du behöver för att hänga sänggaveln, till exempel krokar, kedjor och klämmor.

sänggavel trä med vit säng

3. DIY-sänggavel av gamla dörrar

Gamla trädörrar är en annan bra för att göra ett DIY-huvudgavel. Eftersom gamla dörrarna redan är förskurna behöver du inte oroa dig för att kapa dem själv.

Dessutom är många gamla dörrar antika, vilket innebär att de gör vackra mönster som ger karaktär till ditt rum.

 • För att skapa en dörr-sänggavel måste du först ta bort gångjärnen och låsen. Då måste sen slipa ner dörrens grova kanter.
 • Därefter bör du lacka gaveln då detta ger träet en fin färg.
 • Slutligen måste du måla hela dörren. När du är klar med att måla dörren måste du installera den.

sovrum grå väggar och trä sänggavel

4. DIY-sänggavel målad på väggen

Färg är också ett av de vanligaste materialen som används för att skapa ett DIY-huvudgavel. Det är billigt, lätt att få tag på och finns i olika färger. Man målar helt enkelt en “fejkad” sänggavel direkt på väggen, genom att ha en förklippt mal att måla efter. Detta är extra smart i små sovrum där kanske inte en vanlig sänggavel får plats.

Om du vill skapa ett mönstrat huvudgavel bör du välja ett mönster som matchar stilen på ditt rum.

 • För att slutföra projektet behöver du först en stencil. Stenciler finns i olika former och storlekar. Några exempel är cirklar, fyrkanter, trianglar och rektanglar. Du kan hitta stenciler i craft butiker.
 • Därefter måste du klippa ut stencilen på önskat område av sänggaveln. Därefter behöver du en borste och sprayfärg.
 • När du applicerar färgen, försök att inte komma för nära stencilens kant. Undvik också att få färgen inside spåren på stencilen.
 • När du har applicerat färgen, låt färgen torka helt innan du tar bort stencilen.

utskuren bit av trä

Att använda hård kartong som mall är ett superbra sätt att få till en snyggt målad sänggavel på väggen.

tjej målar en rund sänggavel på vägg

Foto: Tess Ciarloni

Vilka material behövs för att göra en sänggavel?

När du gör din egen sänggavel behöver du några material / verktyg. Här är vaddu behöver:

Verktyg och material när du gör en egen sängavel. Dessa inkluderar:

 • Måttband
 • Blyertspenna
 • Hammare
 • Naglar
 • Skruvar
 • Såg
 • Borrmaskin
 • Skruvmejsel
rum med flera olika röda och risa färger

Pic cred: Chanelle Design Co

Är det lätt att göra en sänggavel?

Att göra ett huvudgavel är lättare än du tror. Allt du behöver är lite hantverkskunskap och tålamod. Om du inte vet vad du gör kan du alltid fråga dina vänner eller familjemedlemmar som har gjort det tidigare. De kan hjälpa dig genom hela processen.

Den svåraste delen av att göra ett huvudgavel är att kapa träet. Du kan använda en bordssåg, cirkelsåg, sticksåg etc.

För att kapa träet ordentligt måste du först markera linjerna där du vill kapa. När du har sågat träet måste du montera det.  När allt är monterat kan du applicera efterbehandling som färgning, spraymålning etc.

Hur lång tid tar det att göra en sänggavel?

Det beror på din skicklighetsnivå och storleken på sänggaveln. En liten sänggavel tar mindre tid att slutföra än en stor.

Om du behöver en sänggavel för en hel vägg kan du förvänta dig att det tar minst två dagar att slutföra. Å andra sidan, om du bara behöver en sänggavel, kan den slutföras inom en dag.

Slutsats – DIY sänggavel

Sänggavlar är en viktig del av varje sovrum. En sänggavel ger stöd till din säng och ger stil till rummet. Att göra en sänggavel själv är lätt om du vet vad du gör. Vi har gett information om hur du kan göra flera olika typer av sänggavlar. Vi hoppas att vår artikel har hjälpt dig att lära dig att göra en riktigt snygg och lyxig sänggavel.

 

 1. divina chita skriver:

  Incredible idea! I loved!!

 2. Petra/Majas Cottage skriver:

  Vilka härliga bilder!!! Här får man titta in snart igen :o)
  Ha en fin helg!!
  Kramar från Petra
  http://www.majascottage.com

 3. Sänggavel skriver:

  Fina bilder..

  Kan tips för den som vill ha en specialdesignad sänggavel, obegränsat med valmöjligheter. Har fått min sänggavel i dagarna och är mycket nöjd, snabb leverans också. Företaget heter AZ Design, se länk ovan.

  Tack för en bra blogg.

  Nathalie

 4. Camilla skriver:

  Superfina bilder!
  Tavlor i massor gör verkligen susen!

  • maria skriver:

   Jättetack:) Ja visst gör tavlor hela skillnaden..Jag älskar udda tavel-kollage.
   Håll utkik för jag ska ha ett helt inlägg om bara tavlor snart:)

   LOVE M

 5. Katja skriver:

  Så fina och mysiga bilder! Härlig inspiration :)

 6. Tonje skriver:

  Hei
  Tusen takk for kommentaren du la igjen hos meg. Og for en nydelig side jeg kom til her!
  Disse bildene av disse vakre soverommene var nydelige!
  Ønsker deg og dine en god ny uke
  Klem Tonje

 7. kamomilla skriver:

  Tack för din hälsning hos mig! ha en fin vecka!

 8. Inge skriver:

  Hello Maria,
  You’re absolutely right about old headboards… They look amazing! Would love to have a more old look for my own bedroom, but that’ll have to wait until we find a new home… :-) Have a great week!
  Love, Inge x

 9. Elin skriver:

  Hei! Takk for fin kommentar! Nydelege bilder du deler!

  Ha ei flott veke!

  Klem,
  e

 10. pve skriver:

  Love the last image, with that fresh and zesty color on then cieling.
  I am saving that for my ski house board on pinterest.
  /wishing you a dreamy day/
  pve

 11. charm design skriver:

  Nydelig soveroms inspirasjon ,vakre bilder.
  En riktig fin uke til deg også

 12. Lisa @ A Room with A View skriver:

  These are gorgeous pictures and I love this idea. Thank you for your kind comment on my blog. I am happy to have found your site and am now following you. Enjoy the rest of your weekend!

 13. michele@hellolovelyinc skriver:

  thanks so much for visiting so i could find you. your blog is a wonderland of lovely! best to you and hope you’re having a wonderful weekend.

  michele

  • maria skriver:

   A wonderland of lovely….it was one of the nicest compliments I have received:)
   I wish you and your lovely blog all the best and I will happily follow you.

   LOVE Maria at inredningsvis

 14. designchic skriver:

  What gorgeous headboards. The first image is one of my favorites – cozy and warm. Happily following your blog!

 15. Greet skriver:

  Thank you so much for following my blog and for your sweet comment! Your blog looks wonderful and very promising! I subscribed to your blog by email and added your blog to my favorite list of blogs! Talk to you soon!
  Happy weekend!!
  xx
  Greet

 16. Marsha @ Splenderosa skriver:

  I love this post! So inspirational with the doors as headboards. xx’s

 17. Room 17 skriver:

  Hi Maria, thank you for visiting my blog :-)

 18. Conspicuous Style skriver:

  These are absolutely amazing! SOOOOOO gorgeous! Thanks for sharing!
  Stacy

 19. ClaraAnne skriver:

  Thank you for your sweet comment on my blog! I love interior design and am currently redecorating my workspace so I’m really glad to discover the gorgeous images here. Happy weekend too!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024