Budapest tips- 6 termal spa bad som helar

6 bästa SPA i Budapest som helar

Är ni sugna på att prova på de kända SPA i Budapest?  I detta inlägg tipsar vi lyxiga SPA hotell i Budapest som även har termal bad. På senare tid fått upp bad ögonen rejält för gudomliga historiska Budapest. Denna stad är sprängfylld med gudomliga sk. termal bad, dvs. bassänger som är uppvärmda från varma naturliga källor. Många lyxiga Budapest hotell erbjuder SPA-paketpriser till vrak priser och det är det allra bästa med Budapest, att det är så billigt (jag och baden då)

LÄS MER: 6 platser där Game of Thrones spelades in

Här får ni tips på 6 kända heta termal spa i Budapest som kommer hela er inifrån och ut!

SPA i Budapest

Széchenyi badet!

Detta är i särklass Europas största badanläggning alla kategorier. Spaet är beläget i Budapest allra största park, Városliget som ligger nära stadens centrum.  Den neobarock byggnaden av Széchenyi Spa grundades 1913, och påminner om den habsburgska atmosfären vid den tidpunkten. Flertal ångbastur, bastur och kallvattenbassänger påminner oss om nordiska badtraditioner.

LÄS MER: 5 stränder i Kroatien ni måste besöka innan ni dör

Széchenyi badet har den djupaste och hetaste källan av alla Budapest spa. Det medicinska vattnet dyker upp från ett djup på 1250 meter, och når ytan med en temperatur på 75 grader. Det finns ett stort utomhus område med 3 bassänger för män och kvinnor och 15 olika pooler och olika sportaktiviteter väntar dig inne. Széchenyi spa erbjuder en mängd olika wellness services och behandlingar, som lerinpackningar eller kolsyrat bad.

Gellert badet

Budapest vackraste spa bad är Gellert badhus. Det är beläget i hjärtat av Budapest, vid foten av Gellertberget på Budasidan av staden.

Gellértberget, med sina pittoreska vyer över Donau, gömmer ett stort antal varma källor. Dessa källor levererar vatten till Gellért termalbadet. (Sju större olika källor förenas i ett offentligt brunn framför Gellert hotellet: med drickbart vatten av dessa 7 termalkällor.

Dagaly Baths

Detta termalbad komplex vid Donau i norra Pest ligger i en iögonfallande socialrealistisk miljö. Dagály har två stora pooler, två termiska pooler, en massagepool, en avsvalkningspool, Kneipp-pooler, barnpooler, aktivitetspooler och enastående utsikt över Donau och Buda-kullarna. Så att du kan koppla i SPA-miljö och samtidigt ta underbara panorama foton till instagram.

LÄS MER: 4 Afternoon tea ställen i Göteborg ni måste besöka

Den eleganta hotell- och spaanläggningen byggdes i jugendstil 1918. Utomhuspooler tillkom senare, och idag kombineras den moderna tekniska utvecklingen med ett rikt historiskt arv. Det finns en inomhus- och utomhusbassäng, barnpool, termalbad, ångbad, bastu i badhuset. Gellért Spa erbjuder massage och sjukvård. Det varma källvatten är rikt på magnesium, kalcium, sulfat, klorid, vätekarbonat, joner fluorid och natrium.

Király termalbad!

Turkiska Arslan, Pasha av Budapest, började byggandet av Király-badet innanför slottsmurarna i Buda 1565 vilket slutfördes av hans efterföljare, Sokoli Mustafa.

En intressant detalj är att Király termalbad inte har några varma källor i närheten av sig, i motsats till de flesta andra av Budapests termalbad. Turkarna byggde badet innanför murarna till slottet, långt från källorna, för att säkra möjligheten till bad även under en eventuell belägring. Vattnet kom från källor nära Lukács-badet och har så gjort sedan 1500-talet.

Lukács termalbad!

Lukács termalbad ligger på den äldre Frankel Leo gatan, nära Margitbron (Margit híd), på Buda-sidan. Det ligger lättillgängligt med de offentliga transportmedlen, spårvagn 4 och 6, busslinjerna 6, 60 eller 86 samt med lokaltågen som kallas HÉV.

Spaet är uppkallat efter S:t Lukas. Utanför byggnaden finns en spa-park med gigantiska Platanträd. Det svavelhaltiga vattnet är gynnsamt mot matsmältningssjukdomar som mag- och gallproblem. ”Spa-turister” från hela världen besöker Budapest Lukács termalbad för sitt kurerande vatten. Under dagtid får polikliniska patienter från sjukhuset komplett fysioterapi i en egen avdelning. Medicinska och uppfriskande massage, vatten-stråle massage, gyttjebehandlingar, ångbastu och torrbastu erbjuds.

En notis är att detta termal bad var även Brangelinas favo ställe i Budapest när de fortfarande var ett par.

Palatinus bad

Margaret Island har sina egna termiska vattenkällor, och 1921 var detta Budapests första termalbad och poolkomplex utomhus. Denna art déco, Bauhaus-influerade plats är idealisk om vädret är fint, och om det inte är det, då kan ni mysa inomhus. Palatinus har härliga inomhusfaciliteter för vintermånaderna. Kom för arkitekturen och stanna för atmosfären!

Slutsummering – SPA i Budapest

För mig som lider av återkommande kronisk stelhet och värk på vissa ställen i rygg, så verkar Budapest baden vara heaven on earth. Det blir helt klart ett spa-bad Budapest besök inom snar framtid, frågan är bara vilket bad man ska testa först.

Jag har tom. läst att folk med obotliga sjukdomar badat i Budapest termal bad flera gånger och blivit helt friska. Det är något extremt läkande med termal baden och bara den vetskapen i sig gör det hela bara ännu mer lockande att testa.

Det finns såklart massa mer kul att göra i Budapest än att bli våt. Denna gamla stad har välkända museum att besöka och ett lyxigt nattliv med spel, fest och njutbar Ungersk mat.

Billiga SPA må bra paket hittar ni hos budapest.nu flyg ingår dock inte i priset.

Bada i Budapest!

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024