17 bästa skandinaviska möbeldesigners - nu & då

17 bästa Skandinaviska möbeldesigners – nu & då

Innehållsförteckning

Skandinaviska designmöbler är några av de mest ikoniska som någonsin slagit in på möbelscenen. De är kända för sin minimalistiska och enkla utformning och den Skandinaviska stilen kretsar kring idén om funktionalitet utan att bli bländande eller prålig. Sedan början av 1900-talet, kopieras den skandinaviska möbelstilen och beundras både när det gäller estetik och för komforten.

Och även om det på ytan ser enkelt ut att replikera, är skandinaviska möbler faktiskt en konstform som dansar kring flera konstkoncept som proportioner och färgblandning, för att bara nämna några. Ett antal duktiga designers genom tiderna, har kunnat bemästra konsten att hantera skandinavisk design.

LÄS MER: Bästa Svenska möbeldesigners nånsin

Här är en lista över vad många anser, de bästa Skandinaviska formgivarna som har satt varaktiga spår i branschen då och nu. Här är 17 bästa Skandinaviska möbeldesigners – nu & då!

17 Skandinaviska möbeldesigners

Poul Henningsen

Poul Henningsen anses av många av sina designerkollegor och till och med allmänheten som en internationell ikon. Henningsens verk är känt över hela världen för sin berömda samling av belysningsarmaturer och fortsätter att marknadsföras och säljas globalt än i dag.

LÄS MER: 5 ikoniska designklassiker stolar

Genom att revolutionera en designrörelse för möbler som var ganska ny då (glödlampor var inte lika populära då på 1920-talet), är Henningsen både en innovatör och en konstnär som väckte inspiration för många andra designers att följa.

Några av Henningsens design kan ses på prestigefyllda institutioner som Designmuseum Danmark och Museum of Modern Art. En av hans mest ikoniska verk – kronärtskockalampan – produceras fortfarande idag.

LÄS MER: Lär dig allt om design möbler

Philip Arctander

Philip Arctander är ett namn som låter bland ett fåtal utvalda. Men oavsett statusen för hans popularitet inom möbeldesignscenen – Arctanders verk hyllas mycket av många beundrare.

Som en obesjungen hjälte studeras fortfarande på senare tid Arctanders arv i att designa skandinaviska möbler. Men om det finns en ikonisk skandinavisk möbel som är fäst vid den danska dekoratören, skulle det vara den berömda Clam Chair. Känd för att skapa prisvärda bostäder, fick Arctanders Clam Chair ett relativt billigt pris när den först kom ut.

LÄS MER- 10 kända designmöbler som ändrat världen

Men allteftersom åren gick – Arctanders skapelse sköt snart i höjden till en prislapp som uppgick till hundratals och tusentals dollar på auktionsmarknaden. Och eftersom inte mycket är känt om hjärnan bakom Clam Chair, omger en mystisk och vacker närvaro Arctanders bästa verk.

designstolar i rum

Foto: pamono.se

Arne Vodder

Arne Vodder var en annan Dansk designer som slog in på möbelscenen. En annan pionjär för att popularisera den skandinaviska möbelrörelsen, Vodder var populärt känd för sina träskåp och sittmöbler.

Utbildning under en annan framstående skandinavisk designer Finn Juhl, de två dekoratörerna samarbetade i många projekt och nådde så småningom ett fantastiskt rekord med över tusen hem inredda under deras partnerskap. Vodders stil beskrivs vanligtvis som att den har vackert utformade runda kanter och en kreativ inställning till användningen av fack.

Från att designa bord och skrivbord också, Vodders signaturmaterial är teak och rosenträ. Enkelt men ändå funktionellt, Vodders arbeten med skandinaviska möbler har nått många kända platser runt om i världen som Vita huset.

Jens Risom

Jens Risom var en Dansk designer som blev framträdande under toppen av mitten av århundradets moderna designrörelse, även känd som MCM. Risom anses vara den ”första riktiga Knoll-designern” och arbetade tillsammans med entreprenören Hans Knoll för att lansera vad som nu är känt som Knoll-katalogen – varav de första 15 verken har designats personligen av Risom själv.

Omgiven av många andra framstående designers under sina tidiga år, som att ha Kaare Klint som sin lärare i Kungliga Danske Kunstakademin tillsammans med klasskamraten Hans Wegner. Risom var en av de första formgivarna som introducerade den skandinaviska möbeldesignrörelsen till USA.

Minimalistisk och trogen sin nordiska natur – Risoms design fortsätter att firas fram till idag med många av dem som presenteras som klassiker på många museer som Museum of Modern Art och Rhode Island School of Design Museum.

Kaare Klint

Kaare Klint är kanske den mest kända möbeldesignern på denna lista. Omtyckt av många andra konstnärer och fans, är Klint känd för människor som ”fadern till modern dansk design”.

Klint grundade avdelningen för möbeldesign vid Kungliga Danske Kunstakademin och fungerade som en inspiration och ett inflytande på verken av många framstående möbeldesigners som Hans Wegner, Arne Jacobsen och den tidigare nämnda Jens Risom. Klints stil designades först vid 26 års ålder och skulle sedan förbättras för att skapa en egen unik identitet.

Klint, som beskrivs som funktionellt och enkelt, blandade traditionell designteknik med en modern minimalistisk smak som så småningom utvecklades till skandinavisk möbeldesign. Några av hans mest ikoniska verk inkluderar Faaborgstolen och Safaristolen.

Hans Wegner

Hans Wegner anses vara en av grundpelarna för skandinavisk möbeldesign. Än idag fortsätter Wegners inverkan på branschen att respekteras och komma ihåg av designers från alla samhällsskikt. Efter att ha börjat sin karriär inom design i mycket ung ålder, arbetade Wegner först med möbelsnickare H.F. Stahlberg. Under sin tid hos Stahlberg upptäckte Wegner sin expertis i att hantera trämöbler som skulle stanna hos honom under resten av hans legendariska karriär.

Medan Wegner var en mäster hantverkare av skåp, var det hans stolar som skulle föreviga hans status som en av den skandinaviska rörelsens bästa möbelformgivare. Från ikoniska mönster som Peacock Chair, Shell Chair och Wishbone Chair – Wegners stil beskrivs som en sammandrabbning av traditionella och nya designstilar som prioriterar funktionalitet och minimalism.

Genom att bryta ner hans verk till det allra väsentligaste är Wegners teknik ett sant exempel på den skandinaviska touchen. Bland många av hans arv, en av vilka Wegner är älskad över hela världen är hans bidrag till att göra expertgjorda möbler överkomliga och tillgängliga för alla och inte bara några få elit.

Verner Panton

Verner Panton var en mästare i inredningsdesign. Beundrad för sina bidrag till den skandinaviska möbeldesignscenen som att kickstarta en trend att använda mer unika material för möbelplaceringar. På höjden av sin karriär på 1960-talet förnyade Panton den typiska möbeldesignen genom att blanda in inslag av futurism i sina verk, som användningen av plast och ljusa färger.

Vid den tiden inte var inte detta så utbrett. Med många av hans respekterade skapelser är en av de mest populära designerna Stacking Chair (även känd som S Chair) som anses vara den första stolen tillverkad med formsprutad plast.

kvinnlig designer tyg

Foto: Kungligaslotten.se

Märta Måås-Fjetterström

Märta Måås-Fjetterström var en textilkonstnär från Sverige som är mest känd för att ha grundat den berömda ateljén MMF då 1919. Mer än ett sekel senare är ateljén still going strong. Tack vare den sena grundarens briljanta vägledning och oklanderliga skicklighet. Märta var expert på mattor och annan tygdesign och kunde skapa över 700 mönster under sin karriär.

Genom att kombinera traditionell design med en mer modernistisk tappning var Märta en pionjär på många sätt. Förutom sina banbrytande ansträngningar för att stärka principerna för skandinavisk möbeldesign, fortsätter Märta att respekteras av många andra konstnärer för sina förespråkare för kvinnors egenmakt. Märta hade en förkärlek för att anställa nyutexaminerade textilkonstnärer och till och med erbjuda utbildning för lokala kvinnor som var intresserade av textilkonsten.

Finn Juhl

Finn Juhl är ett namn som ekar i huvudet på många formgivare – inte bara bland de skandinaviska möbelskaparna utan inom hela möbeldesignbranschen.

Juhl, som av vissa beskrivs som ”progressiv”, följde inte traditionella formgivare som Kaare Klint. Den danske inredaren hade en fallenhet för att gå utanför normen och skapa en design som passade hans personliga smak.

Detta berodde delvis på att han saknade formell utbildning i möbeldesign – något som Juhl inte såg som en nackdel, utan som en möjlighet att frigöra sig från alla fastställda regler och villkor. Resultatet av detta fritänkande förhållningssätt är en mängd unika och excentriska möbeldesigner som har blivit älskade av många över hela världen.

Juhl byggde ett antal av sina möbler som om de ”svävade” i luften och imponerade på allmänheten med sin briljanta och kreativa syn på skandinaviska möbler. Juhl är känd för många populära skapelser som Pelican Chair, Chieftains Chair och den prisbelönta Baker Sofa.

Josef Frank

Josef Frank var en arkitekt som ursprungligen kom från Österrike, men som under senare delen av sitt liv blev svensk medborgare. Han blev populär för sina kreativa och livfulla tygdesigner när han arbetade med Svenskt Tenn, ett svenskt företag.

Franks skapelser fortsätter att pryda många populära platser över hela världen idag, till exempel The Maidstone i New York. Med Franks långa lista över prestationer har han samlat på sig många titlar, till exempel som medskapare av Wiens arkitekturskola.

Allmännyttiga bostäder var Franks expertområde under hans karriär. Funktionalitet var det som betydde mest för Frank och det märks verkligen i hans skandinaviskt inspirerade inredningar. Ett av de mest populära tygerna som han designade under sin prestigefyllda karriär som designer är kudden Teheran Linen.

Josef Frank sittande på stol

Foto: danishdesignclassics.com

Kai Kristiansen

Kai Kristiansen är en skandinavisk möbeldesigner som har varit verksam i branschen sedan 1950-talet. Med årtionden av erfarenhet i bagaget har Kristiansen ständigt förbättrat sin designstil till det bättre. Kristiansen började vid 26 års ålder och fortsätter än i dag att skapa konstnärliga möbler.

Kristiansen gick först i lära som möbelsnickare och fortsatte så småningom sin utbildning vid Kungliga danska konstakademin – där den kände formgivaren Kaare Klint var en av hans lärare under vistelsen. Hans mest kända verk är #42 Chair, även känd som Z-Chair, som perfekt beskriver Kristiansens skandinaviska stil där designen är avskalad till sina mest grundläggande och estetiska element.

Ole Wanscher

Ole Wanscher anses vara en av de ursprungliga formgivarna inom Scandinavian Design-rörelsen under dess höjdpunkt i mitten av 1900-talet, modernismen. Wanscher lärde sig grunderna i möbeldesign av den berömde konstnären Kaare Klint under sin vistelse på Kungliga Akademien för de fria konsterna och har producerat många möbler som designers idag betraktar som ”moderna klassiker”.

Han använder främst material som mahogny och rosenträ i sina verk. Wanscher brukar beskrivas som en person som föredrar den traditionella skandinaviska möbelstilen. Han influerades också av konstnärliga stilar från många kulturer, t.ex. grekernas och kinesernas.

Faktum är att Wanschers mest framträdande verk heter ”Egyptian Stool” och är, som namnet antyder, inspirerad av konst- och designstilen i det gamla Egypten. Efter Klints död 1955 valdes han till hans efterträdare som professor vid Konstakademien, där Wanscher själv tidigare hade varit elev.

Borge Mogensen stol

Foto: dezeen.com

Børge Mogensen

Børge Mogensen var en annan formgivare som inledde sin karriär inom möbeldesign som möbelsnickare. Mogensen är känd för många som en av de få viktiga ledarna för den danska designrörelsen och var en annan lysande produkt av mästerdesignern Kaare Klints mentorskap.

Mogensen var en formgivare som gärna kombinerade traditionellt och modernt i sina verk, och det var först fans av den mer klassiska möbeldesignen som blev nöjda. Mogensen började dock tidigt att integrera inslag av en nyare och modernare twist i sina skapelser.

Efter att ha vunnit hjärtan hos möbelälskare från båda sidor av myntet, fängslade Mogensen sin publik med en utmärkt hantverksteknik som han har utvecklat under sin enastående karriär – en teknik som inspirerades av många andra stora möbeldesigners som så småningom skulle katapultera Mogensen till en plats bland de bästa av de bästa.

Poul Kjærholm

Poul Kjærholm var en dansk designer som banade väg för en helt ny syn på vad skandinavisk möbeldesign är. Poul inledde sin anmärkningsvärda karriär som en enkel möbelsnickarlärling och klättrade upp till toppen av möbeldesignbranschen med en förkärlek för det unika och kreativa.

Poul vann det åtråvärda Lunning-priset för sitt mest kända verk, PK22-stolen, och erkändes av både sina konstnärskollegor och allmänheten som en banbrytare för de traditionella material som används i skandinaviska möbler.

Poul valde ovanliga material på den tiden, ofta stål, och hans arbete beskrivs som en blandning av traditionella och ovanliga stilar i en minimalistisk skapelse som sprudlar av kreativitet.

Paavo Tynell

Paavo Tynell var en finländsk formgivare som är känd för sitt arbete med belysningsarmaturer och lampor. Tynell ansågs vara en av dem som startade den elektriska belysningsdesignen i sitt hemland och fick ett älskvärt smeknamn av sina beundrare – ”mannen som lyste upp Finland”.

Tynell provade först på olika yrken som smed och smyckesdesigner, men fann så småningom sitt kall i att skapa vackra och intrikata mönster i sina berömda verk. Naturen var det som inspirerade Tynell mest när han kom på dekorationer till sina möbler. Många av hans möbler har välbekanta mönster av snäckor, snöflingor och till och med löv.

En av hans mest kända möbler, ”Snowflake”-serien, fortsätter att vara en av de mest eftertraktade designerna över hela världen. Tynell har också haft många berömda samarbeten under sin karriär, bland annat har han arbetat med belysningsarmaturer för FN:s generalsekreterare och Finlands riksdagshus.

Arne Jacobsen

Arne Jacobsen var en mångsidig dansk designer som i princip kunde göra allt. Jacobsen ansågs vara en av de mest lönsamma möbeldesignerna under sin tid och är utan tvekan en succé bland kritiker och allmänhet.

Jacobsens verk är också respekterade för hans stora bidrag till den arkitektoniska funktionalismen, som lägger stor vikt vid möblernas syfte, och hans verk var mycket eftertraktade av många människor över hela världen. Han hade även en karriär som arkitekt, och de flesta av hans möbeldesigner som han är mest ihågkommen för var faktiskt en del av större arkitektoniska projekt som han var involverad i.

Förvånansvärt nog gillar Jacobsen inte att kalla sig själv för ”designer”. Hans stil beskrivs som mycket detaljorienterad med inslag av inspiration från andra formgivare som den italienske designhistorikern Ernesto Rogers.

Förutom att Jacobsen behärskade den skandinaviska designstilen, beundrades han för sin uppmärksamhet på proportioner och skalor i sina verk. Han injicerade även lite modernism i sin designstil och är mest känd för verk som Myrstolen och Äggstolen, som till och med har förekommit i populärmedia.

Greta Magnusson-Grossman skissar på papper

Foto: olssongerthel.se

Greta Magnusson-Grossman

Greta Magnusson-Grossman var en svensk möbeldesigner som på ett perfekt sätt uttryckte den skandinaviska tekniken i sina verk. Greta var en av få kvinnliga formgivare som blev mycket populär under designrörelsens storhetstid i Los Angeles, och hon blandade på ett vackert sätt influenser från sina europeiska rötter med inspiration från Kalifornien för att skapa en designstil som fortfarande får folk att tappa orden.

Greta har också gjort sig känd inom olika områden som inredningsdesign, arkitektur och till och med industridesign. Hennes drivkraft att lyckas började tidigt när hon tog en lärlingsplats i en verkstad i Helsingborg där hon var den enda kvinnliga konstnären. Hon lär ha sagt ”att vara ett steg före, annars”.

Genom att kombinera sin vilja att skapa med en naturlig kreativ smak har Greta en samling av många kända verk bakom sig. Mest känd är hon dock för den ikoniska Grasshopper Lamp, som av många nutida formgivare fortfarande anses vara en av de mest kända skandinaviska möbeldesignföremålen någonsin.

cobra table lamp gubi

Foto: olssongerthel.se

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024