6 giftiga växter för katter och 6 säkra

6 giftiga växter för katter och 6 säkra

Innehållsförteckning

(Innehåller annonslänkar)

Det är två saker de flesta människor älskar det ena är växter och det andra är husdjur. Tyvärr går däremot inte alla växter ihop med våra kära husdjur. Faktum är att vissa vanliga krukväxter och snittblommor kan vara dödliga för husdjuren. Jag har själv två katter och hankatten äter ALLT, inkl damm på golvet när han är hungrig. Så en gång var olyckan framme och han åt av Doftliljan jag hade på bordet. Han kräktes och jag slog då upp om denna vackra vanliga lilja.

Det visade sig att min oro var berättigad. Doftliljan kan nämligen vara lika giftig för katter som ett giftormsbett. Och hundratals katter dör varje år i USA från ätit av Doftlilja. Det sluta med vetrrinärbesök där han fick dricka medicinskt kol under ett dygn, för att få ut eventuella växtgifter.

LÄS MER: NEJ NU HAR KAFFTAN PISSAT PÅ MATTAN IGEN – BÄSTA KATTPISS TIPS

MEN det finns även helt säkta plantor för våra husdjur. Här får ni nu 10 växter som är säkra för husdjur.

Giftiga växter för katter

6. Giftiga växter för katter

1. Doftlilja

Denna vackra lilja är en förförisk skönhet! Vi ser doftliljan ofta på Instagram pryda de perfekta hemmen. MEN jag vill ge alla en stor VARNING för att ha denna snittblomma ihop med husdjur och speciellt med katter. Doftliljan är nämligen lika giftig för katter som ett starkt ormgift. Min hankatt fick åka till veteerinär för att avgiftas efter han ätit av ett blad. Efter det kommer jag aldrig mer ha doftliljan som snittblomma hemma. Och jag tycker ingen annan ska ha det heller, husdjuren går före inredningen!

2. Murgröna

En giftig grön krukväxt är den frodiga murgrönan. Den fäller dessutom blad ofta som husdjuren kan få i sig. Så jag rekommenderar att alla med husdjur undviker denna gröna skönhet. Vill ni absolut ha en murgröna så köp en fejkad istället.

3. Julros

På julen kryllar mångas hem va julrosor i olika färger. MEN stor varning på denna växt då bara några blad kan döda en katt eller en mindre hund. Det är bättre ni pyntar med torkade växter på jul, som är säkra.

4. Fredslilja

Fredslilja är en populär växt i Svenska hem. Dock är denna växt en förödande skönhet, då den är mycket giftig för både hundar och katter.

5. Aloe Vera

Aloe vera är populär, men dess växtsaft kan vara irriterande och giftig för katter.

6. Azalea och rododendron

Dessa växter innehåller ämnen som kan vara farliga för katter och kan orsaka förgiftningssymtom som kräkningar, diarré och svårigheter att andas.

Säkra krukväxter för husdjur

1. Brudorkidée (Phalaenopsis)

Jag börjar med min favoritblomma nämligen Brudorkidéen denna extremt lättskötta, men gudomligt vackra växt. Denna blomma är inte bara lättskött utan även helt säker för både katter och hundar. Mina katter har aldrig ens tittat åt orkidéen och då är ändå min hankatt Brorsan, EXTREMT nyfiken :)

2. Amplellija

Ampelliljan är en husdjurssäker men även miljösäker växt. Med det menar jag att denna gröna hängväxt är extremt bra för att rena inomhusluften. Den tar bort giftiga gaser och toxiner från luften och håller hemmet rent och fräscht. En toppfavorit bland gröna växter!

Foto: Blomsterlandet

3. Bergpalm

Den väldigt lättskötta Bergpalmen behöver bara några timmar solljus varje dag. Den tar flera år innan den blir en hög palm till at ha på golvet. Men den passar lika bra på bord och i fönster, i mindre variant.

4. Flasklilja

Är en mycket lättskött krukväxt som trivs allra bäst i jord som är väldränerad, där vattningen sker efter att jorden fått torka upp. Ska vattnas bara på jorden och inte på stammen.

5. Bird’s Nest Fern (ormbunke)

Bird’s nest fern är en epifytisk ormbunke, vilket innebär att i naturen växer den vanligtvis på andra saker, som trädstammar eller byggnader. När du köper den som krukväxt planteras den i en behållare, men den kan fästas på plankor och hängas på en vägg ungefär som staghornbregnar.

6. Gloxinia

Är en exotisk, blommande krukväxt som finns i handeln under vår och höst. På latin heter växten _Sinningia speciosa_ och det svenska namnet är Gloxinia. Denna växt vill ha mycket sol så ställ den i ett ljust fönster.

Slutsummering – Giftiga växter för katter

Den vita liljan ovan är ack så vacker, men oh så dödlig för våra husdjur! Det är inte värt att välja inredning som går före våra pälsklingars säkerhet.

Jag hoppas att ni fått några bra växtråd nu som passar alla hundar och katter därhemma. Det är inte värt att ha vackra blommor på bordet, om de kan göra era husdjur sjuka. Nej satsta på nyttiga växter för både djuren och er istället. Då lever växter, djur och människor i en perfekt symbios på hemmaplan.

Keep the plants pet safe!

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024