alocasia - skötsel och planteringstips

 Alocasia – skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Alocasia är en populär krukväxt, den växer bäst i fuktiga förhållanden och lagom solsken. sur jord, och även temperaturnivåer konsekvent över 25 grader varmt. Du skapar enkelt en regnskogskänsla i rummet genom att ställa dit en större Alokasia tillsammans andra gröna växter i olika storlekar. Din Alokasia kommer garanterat dra blickarna till sig, med sina spektakulära blad.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Varning: För de som har lurviga vänner i huset, anses Alocasia stingrocka vara giftig för familjens husdjur.

Alocasia skötsel

Nedan är skötselbehov för att odla Alocasia:

  • Kräver konsekvent fukt och kommer inte att tolerera undervatten.
  • Använd rik, väldränerande jord men se till att smutsen fortsätter att vara fuktig.
  • Håll växten i indirekt solsken eftersom direkt solsken säkert kommer att smälta bladen.
  • Undvik helt torra inomhus förhållanden; denna växt behöver lite fukt.
  • Gödsla Alocasia två gånger i månaden fram till inaktivitet.

Ljus

Alocasia klarar sig bäst med många timmar av briljant, indirekt ljus varje dag. Förhindra direkt solljus som säkert kommer att fälla stingrockans blad, även om korta perioder med mycket mindre intensivt tidigt morgon- eller nattsol är bra. Du kan filtrera hårt rakt solljus med hjälp av en stor gardin eller fönsterfilm om det behövs. Om du bor i en tillräckligt mysig miljö för att odla växten utomhus, se till att den har halvskugga under den varmaste delen av dagen.

Jord

Även om alocasia stingrocka gillar konsekvent fuktiga förhållanden, kräver den fortfarande jord som är väldränerand. En jordblandning som leder bort överflödigt vatten, samtidigt som den håller kvar lite fukt är idealisk. Försök att göra din egen hemma med hjälp av en komponent perlit, en komponent kruksmuts och en komponent kokostorv för en krukblandning som är riklig, ventilerad och även väldränerad.

Vattning

Alocasia bör också konsekvent, men jorden ska vara fuktig och inte blöt. Låt den översta tum av jorden torka något mellan vattningarna och se till att din växt har tillräckligt avlopp (dvs väldränerad jord och en kruka med dräneringshål) för att förhindra övervattning.

Temperaturnivå och även luftfuktighet

Alocasior är infödda i de tropiska områdena i Sydostasien, liksom nödvändiga, de klarar sig bäst i varma, fuktiga problem. I allmänhet är normal familjetemperatur och även luftfuktighetsnivåer bra. Om ditt hus ändå är på den torrare sidan, kanske du vill förse din växt med en luftfuktare för att förhindra att de nedfallna löven etablerar sig helt torra områden.

Så länge din hemtemperatur håller sig över 59 grader Fahrenheit kommer denna tropiska krukväxt verkligen att njuta av. Om du expanderar utomhus i ett varmt klimat, placera denna växt på en väldränerad plats nära en fiskdamm eller bäck för lämpliga nivåer av fukt.

Gödsling

För en idealisk tillväxt, gödsla din planta två gånger i månaden under våren och även sommartid med en välbalanserad flytande gödsel för krukväxter. På hösten såväl som vintermånaderna kan du sluta gödsla helt eftersom plantan går i vila och inte längre proaktivt växer.

Förökning av Alocasia

Alocasia kan förökas genom delning av knölar. Friska och fullvuxna alocasiaväxter expanderar bekvämt knölar i och runt sitt ursprung. Om de lämnas ensamma, utvecklas dessa knölar ibland till helt nya alocasiaplantor i den befintliga växtens kruka, varpå växten kan delas, eller så kan du ta bort knölarna från din växts smuts och även expandera dem individuellt.

Även om spridning av alocasia inte är lika felsäkert och också enkelt som att föröka andra krukväxter som pothos eller vinfilodendron, är det roligt och även tillfredsställande ändå.

För att dela växten följ dessa råd:

  • Ta bort din planta från krukan och börja lossa smutsen runt utlöparna som du vill dela.
    Skada så få ursprung som möjligt, skiljer försiktigt avläggarna och deras knölar och även ursprungssystem från moderplantan och ställ dem åt sidan.
    Förbered en liten kruka för varje ättling med en väldränerande krukväxtblandning samt plantera de små plantorna i jorden, klappa ner den ordentligt runt knölen och även rötter.
    Vattna de nydelade plantorna väl och placera dem på en plats som får strålande, indirekt ljus.
    Följ dessa steg för att sprida alocasia stingrocka genom att odla dess knölar.
  • Ta bort din växt från krukan och lägg ner den i sidled så att du kan gräva runt i jorden.
    Använd fingrarna och börja känna runt smutsen och även växtens rötter efter knölar. Knölarna kommer säkert att vara små såväl som runda, typiskt bruna eller ljusgröna. De kan fästas på växtens rotsystem eller delas. Om de sitter fast kan du bryta av roten vid basen av knölen för att dela den.
    Så snart du har tagit bort knölarna från växtens jord, skala det brunaktiga yttre skalet för att exponera den miljövänliga inre knölen.
  • Förbered en behållare med en liten mängd färskvatten och tillsätt knölarna i vattnet. Du vill inte att knölarna ska vara helt nedsänkta, men de borde ha att göra med 2/3 täckta med vatten.
    Täck toppen av behållaren med genomskinlig plastfolie för att skapa en fuktig, växthusliknande miljö.
  • Placera behållaren på en plats som får starkt indirekt ljus och uppdatera vattnet med några dagars mellanrum för att se till att knölarna inte torkar. Efter ett par veckor bör du börja observera en viss utveckling (antingen i form av ursprung eller helt ny vegetation). Så snart du ser rötter eller löv växa, se till att knölen är placerad med rätt sida upp med ursprunget nedsänkt i vatten och växtligheten över vattnet.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Som de flesta krukväxter kan Alocasia besväras, av ett par vanliga insekter samt sjukdomar. Håll utkik efter tecken på larvkvalster, svampmygg, trips och även mjöllöss som kan bosätta sig på en annars frisk alocasia. Tänk också på rotröta, som kan bero på alltför våt jord.

Vanliga problem med Alocasia

Alocasias kan vara petiga och även stingrockan är inget undantag. Om dess odlingsförhållanden inte är helt rätt, kan du observera flera av följande vanliga problem.

Gula löv

Gula löv på en Alocasia tyder på att din växt antingen är övervattnad eller undervattnad. Om din planta är övervattnad, har plantan sannolikt inte tillräckligt med vattendränering vare sig i jorden eller i krukan. Se till att din växts jord byts ut med mycket perlit för att öka dräneringen och odla alltid din alocasia  i en kruka med ett vattendräneringshål.

Om din planta är undervattnad, indikerar det att jorden torkar ut mellan vattningarna. Alocasia stingrockor uppskattar ständigt fuktig smuts och kommer också att tåla om de sitter i helt torr jord.

Löven faller av

Även om en förlust av fallna löv kan vara ett resultat av många olika variabler, indikerar det i allmänhet att din planta antingen inte får tillräckligt med ljus eller lider av brist på fukt. Se till att du förser din växt med många timmars intensivt, indirekt ljus, och undvik även att placera den på extremt torra platser i ditt hem, till exempel bredvid en ventilationsöppning eller dragigt fönster.

Icke desto mindre, i likhet med alla alocasior, är det vanligt att alocasia stingrocka blir vilande och fäller vart och ett av sina nedfallna löv på hösten och även vintertid, så oroa dig inte om detta inträffar på din planta. Så länge som knölen fortfarande är stark och frisk kommer din växt att återgå till liv på våren när temperaturnivåerna är mysiga och dagsljuset förlängs igen.

Brunfläckiga blad

Om din alocasia stingrocka skapar bruna fläckar på sina blad, är det troligen ett resultat av brist på fukt/fuktighet. Garantera att du håller smutsen jämnt våt och ger den tillräcklig luftfuktighet. Försök att placera en luftfuktare i närheten eller flytta växten till ett naturligt fuktigt rum i ditt hus som ett duschrum eller tvättstuga.

FAQ

Exakt hur stor blir en alocasia ?

Alocasia växter är stora alocasias som kan bli upp till 15 fot höga i sin hemmiljö! Inuti toppar de dock vanligtvis runt 3 fot högt.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024