Aster blomma skötsel & planteringstips

Aster blomma skötsel & planteringstips

Aster (Symphyotrichum spp.) är en mycket omtyckt blomma i våra Svenska trädgårdar. Denna blomma blommar även längre än de flesta andra och har en uppvisning av knoppar, som kan blomma från augusti till oktober. För alla blomserälskare och trädgårdsmästare proffs, är astrar helt enkelt underbara blommor, som ger lila eller blå tusensköna-liknande blommor sent på säsongen.

Här får ni nu Aster blommor skötsel & planteringstips, för en perfekt blomsterträdgård!

LÄS MER: Så sköter och odlar du kaktus

Även om hem- och trädgårdsanläggningar ofta marknadsför astrar som ett säsongsbetonat köp bland pumpor och även höbalar, är astrar istället långlivade perenner som kan bli en långsiktig del av din trädgård. Dessa snabbväxande perenner när de väl etablerats, så kommer de säkert att hålla sig i många år.

Aster blomma skötsel

Även om du kan odla asterblommor från frön som planterats på våren, så kan det ta många år för dem att mogna till växter i full storlek. Astrar klarar sig bäst i lerig, väldränerande smuts, samt behöver en utmärkt mängd utrymme runt växterna för att ge utrymme för deras ursprung att expandera och växa.

Vart tredje eller vartannat år måste rotklumparna grävas upp och även separeras för att växterna inte ska bli för träiga och dö ut i anläggningarna. Den vedartade mitten kan kasseras, med de yttre delarna omplanterade på exakt samma djup som tidigare.

Ljus

Plantera asterblommor i ett område som visar full sol under större delen av dagen. Överdriven färg kan utlösa smala växter såväl som färre blommor, särskilt för de mycket mer typiska sorterna såväl som blandraser. Det finns dock vissa inhemska arter som kommer att klara sig ganska bra under delvis tveksamma förhållanden.

Jord

Asters uppskattar bördig smuts som är lite sur, med ett pH som sträcker sig från 5,8 till 6,5. Om din jord är alkalisk kan du korrigera den genom att inkludera råmaterial som väl ruttnat gödsel, lövmögel eller trädgårdskompost.

Vattning

Håll helt nya odlingar fuktiga och fortsätt vattna regelbundet tills blommorna har blommat klart. Som en tumregel bör jorden dina asters lever i vara konstant fuktig men aldrig fylld. En punkt att notera: Försök att strö basen av dina asters utan att spraya vatten på de fallna löven – att göra det kan utlösa mögel eller svamputveckling. En tum nederbörd eller vattning när en vecka vanligtvis rekommenderas för många säsongsväxter.

Temperaturnivå samt Fuktighet

Asterblommor frodas i svalare temperaturer och är frosthärdiga, kan motstå nästan minusgrader under kort tid. När det kommer till luftfuktighet har astrar inga unika preferenser och behöver därför inte ökade luftfuktighetsnivåer eller extra spritsning.

Gödning

Asters är måttliga matare, och de uppskattar också att matas med en balanserad blomgödsel två gånger i månaden, med början på våren och fortsätter tills blommorna börjar öppna sig. Extrema näringsämnen kan förkorta växttiden, så sluta mata asters i augusti.

Typer av astrar

Astrarnas taxonomi är ganska komplicerad, eftersom den för närvarande består av ett stort antal växtsläkten, alla inom familjen Asteraceae. Några av de extra framträdande sorterna består av:

“Celeste”: Dessa mörkblå blommor växer mycket tidigt och har ljusgula centra.
‘Hazy‘: En annan mycket tidig blommare, den “disiga” astern har hallonrosa blommor med gula särdrag.
‘Puff’: Rökastern är härdigare än många andra vita sorter och kommer säkert att blomma bland de tidigaste.

Trimning

Att trimma aster är enkelt: plocka bort de döende blommorna för att få ny blomning. Bli av med döda eller vissnande stjälkar snabbt. För den mest grundläggande trimningen, klipp av blommorna när de nästan är i full blom och ta gärna in dem i en vacker vas.

När frost till slut dödar bladverket, klipp av stjälkarna vid markgrad. Detta kan också utföras på våren för att tillåta fåglarna att livnära sig på blomfrön under hela vintern.

Föröka astrar

Asters kan förökas genom att samla frön eller rota stamsticklingar, men det absolut enklaste och även rekommenderade sättet är avel per avdelning. Asters kommer säkerligen att överleva när som helst du genomför uppdelningen, men om de utförs på senhösten eller i början av våren, kommer växterna definitivt att utvecklas tillräckligt för att placeras på en förlustskärm under sitt allra första år.

 • Gräv upp rotklotet med en spade.
  Dela klumpen i mindre föremål för omplantering. Asterrötter är tuffa, så du måste använda en vass spade för det. Kassera den träiga mittdelen av klumpen.
  Plantera om sticklingar på samma djup som den ursprungliga plantan. Vattna mycket omedelbart efter omplantering och håll plantorna våta tills du ser helt ny tillväxt. Mata avdelningarna med benmjöl (följ taggen för mängder), som är hög i fosfor samt hjälper växterna att utvecklas.

Övervintring

När hösten kommer och astrarna slutar växa, ge en lagom mängd vatten – cirka 1 till 2 tum – ett par veckor före den första frysningen. Minska vegetationen efter den frosten (eller låt astrarna stå till våren så att djurlivet kan njuta av dem). Täck astrarna med några inches av kompost för att skydda rötterna under hela vinterperioden.

Vanliga insekter såväl som växtsjukdomar

Rost och även mjöldagg kan påverka asters lövverk. Följ lämpliga växtavståndsrekommendationer för att förbättra luftcirkulationen och även hålla dig borta från stänkvatten för att stoppa dessa problem.

Många skadeinsekter lämnar dock astrar ifred, men vissa insekter kan vara ett besvär. Du kommer med största sannolikhet att märka skadorna de skapar än insekterna själva, som är väldigt små och även en obeskrivlig gråbrun nyans. Om du ser gulnande vegetation och bladminskning på sommaren, överväg att använda insektssåpa på växterna, avsluta alla sidor av lövverket för att påverka de gömmer sig insekter. Lyckligtvis föregår episoder av skosnöreskadade asters växttid, så besprutning kommer inte att påverka fjärilar lika bra som.

FAQ

Kan astrar växa inomhus?

Asters är en utmärkt containerväxt. Se till att använda krukväxtsmuts i kombination med torv, ge en stark 6 timmar minst direkt solljus dagligen, och mata dem även varje månad.

Var ska jag placera aster blomma i min bostad?

Asters kräver fullständigt solljus för att trivas, så bli inte chockad om du behöver flytta sin behållare runt ditt hem för att få det direkta solskenet. Alla slags ljusa fönsterbrädor kommer att fungera bra.

REA PÅ SOFFOR

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024