Vardagsrum inspiration - 10 fantastiska stilar

Vardagsrum inspiration – 10 fantastiska stilar

Innehållsförteckning

Äntligen dags för lite härlig vardagsrum inspiration, där stilarna på vardagsrum denna gång är i fokus. När man ska inreda ett vardagsrum ja då är det absolut viktigaste att fråga vilken stil ska jag ha på rummet? Det finns otaliga vardagsrum stilar och allt fler stilar uppkommer med åren. Kan man mixa olika stilar? Jo det kan man men man ska akta sig för att mixa för många stilar och färger i samma rum, då blir intrycket mer rörigt än snyggt.

LÄS MER: SOFFOR GENOM TIDERNA – SOFFANS HISTORIA

Här får ni nu våra bästa tips hur ni kan inreda ett vardagsrum samt 10 mest populära vardagsrum stilar att utgå från.

I detta inlägg går vii igenom:

 • Lantlig inredning
 • Modern stil
 • New England stil
 • Retro stil
 • Bohem stilen

Vardagsrum inspiration

 

1. Lantlig stil på vardagsrummet

Lantlig inredning är och förblir Sveriges mest älskade inredningsstil.  Så även är det kommer till att inreda vardagsrummet. Många älskar den rustika Shabby Chic stilen som även den klassas som lantligt om än med Franska vibbar. Att inreda ett vardagsrum lantligt innebär att använda gamla nötta trämöbler med rustik känsla. Ofta målade i ljusa pasteller som vitt, ljusgrönt och blekt gult. I kombination med krämfärgat och vitt kan denna design vara skarp, ren och klassisk.

Lantlig inredning stil är den typ av stil du skulle hitta på en gammal bondgård. Det är en klassisk design som använder enkla linjer och välkomnande färgpaletter tillsammans med vintagestil och en avslappnad atmosfär för att skapa en mysig hemtrevlig känsla.

Lantlig inredning riktlinjer

 • Rustika ofta antika möbler
  Blommiga mönster på textilier
  Chabby chic inspirerad dekor
  Öppen spis och gärna gammal gjutjärnspis i köket

Foto. JM

2. Modern stil på vardagsrum

Den moderna stilen är den yngre generationens favoritstil och den ses ofta på Instagram och Tik Tok. Modern design skapades på 1800-talet och blev fort känd för sin enkla men ändå djupgående design. Stilen kom som en efterlängtad anekdot till tidigare mer pompösa stilar som tex den Gudstavianska stilen på 1700-talet.

Modern design är stilren, enkel och passar mycket bra med en minimalistisk känsla i rummen. Glas är en bra utsmyckning för denna typ av design och ger rummets rena och enkla motiv. Även stenmaterial som marmor och granit är välkomna inslag i den moderna inredningsstilen.

Färgpaletten kan variera vilt. Det viktigaste är att basen är ljus med vita, beige och grå färger. Du kan kontrastera den vita ljusa basen med nästan vad som helst. En så mörk färg som svart kan fungera mycket bra som kontrastfärg. Som avbrytning kan du lägga till en dramatisk färg som accentfärg och passar mycket bra med en modern design.

Modern inredning riktlinjer

 • Rena raka linjer allmänt
  Minimalistisk möblering med raka linjer
  Slipade trägolv som minimerad ådring
  Öppna planlösningar med få väggar
  Användning av metall material
  Djärva accentfärg klickar
  Clutter fri dekor, inga blommiga vaser, inga överflödiga kuddar, mönster och oftast inga mattor alls.

3. Skandinavisk inredningsstil

Denna stil är nära den moderna stilen, men innehåller Skandinaviska inslag. Det trendiga materialet trä är grundmaterialet för Skandinavisk dekor. Ofta börjar allt med varma trägolv i björk, ask eller fiskbensparkett. Målat vitt trägolv som det ovan ser man ofta i Danmark och Sverige. Väggfärger bör alltid vara ljusa som vitt, beige eller grått. Möblemanget är trämöbler både gamla och nya mixade ihop med några dyrbara designmöbler. Skkandinavisk konst är ofta som på bilden ovan ett kollage av moderna prints och tavelväggar är ett måste.

Riktlinjer Skandinavisk inredning

 • Trämaterial som bas på möbler och golv
 • Några dyrbara designmöbler eller prylar
 • Ljus bas på väggar som antikvitt, beige och grått
 • Moderna prints som konst och en tavelvägg
 • Naturnära material och kvistar från träd

Ni hittar möbler ovan HÄR

4. Marin New England vardagsrum

New England stilen är en annan superpopulär still i Skandinavien. Kanske för att många städer ligger nära hav och båtliv. Stilen kommer som man hör på namnet från Newport och Hamptons från början. Det osar lyxiga sommarhus vid havet och blå havsvågor om stilen. Inredningen är i blått och vitt med trädetaljer och glaslyktor som matchar. Företaget Newport har tagit fasta på denna populära stil och där kan ni hämta mycket marin New England inspiration. (Bild från Newport)

Riktliner marin New England stil

 • Vita och blå färger som bas
 • Lyxiga detaljer i ädelträ och glaslyktor
 • Båtinspirerade inslag på lampor och möbler
 • Utemöbler i lyxig rotting och ofta större möbler

5. Retro inredningsstil

Denna stil har blivit poppis med den trendiga hållbarhets vågen. Att använda vintage och retro möbler anses det bästa för miljön, då man återanvänder gamla saker och möbler. Retrostilen kan ha olika uttryck beroende på vilken tidsepok man valt att kopiera hemma. Gå på loppisar och vintagebutiker och fynda gamla möbler och antika ting. Fråga vännerna om de har gamla grejer de kanske ska slänga som ni kan inreda med istället.

En bra stil om ni tex har låg budget, är student och allmänt vill spara pengar.

Foto: Simon Bevan via Livingetc

6. Art Deco inredningsstil

Art déco-rörelsen tog fart i Frankrike under 1920-talet. Allt fler människor intresserade sig för det som fransmännen kallade “arts décoratifs”, eller dekorativ konst. Konsthantverk omfattar många saker, bland annat arkitektur, målningar och design av olika vardagliga föremål. I slutet av 1800-talet blev flera konstnärer alltmer intresserade av dekorativ konst. Flera utställningar hölls runt om i Europa och rörelsen började få ett genomslag. När konstnärerna delade med sig av sina skapelser och inspirerade fler och fler människor blev intresserade av denna nya konstform.

Art Deco inredning stilen en av de mest intressanta arkitekturmässigt. Den är nog så långt från minimalism man kan komma. Mustiga färger och svulstigt guldiga detaljer, det är denna stilens signum. En tidlös inredningsstil som förmodligen kommer överleva både oss och de flesta andra dekorstilar.

TIPSET: Besök Dorsia hotell här i Göteborg de har den mest utsökta Art Deco inredningsstil och man vill aldrig gå ut.

Art Deco signum

 • Mustiga färger på all inredning och möbler
 • Guldiga svulstiga detaljer
 • Exklusiv konst med abstrakta motiv

7. Industriell inredningsstil

Industriell inredning är en av de inredningsstilar som har växt i popularitet under de senaste åren. Det är känt för sin användning av neutrala färger, tegelväggar, betong och industriella möbler och lampor. Detta gör att rummen får en mix av vintage och modern känsla samtidigt. Kännetecken för industriell inredning kombinerar metall, trä och har raka linjer som framhäver dess industriella utseende. Det som är bra med den här stilen är att du får känslan att man inte behöver byta ut alla möbler i ett rum.

Riktlinjer Industriell stil

 • Industriella möbler och lampor
 • Mixa vintage med modernt
 • Gamla slitna möbler som insuttna skinnsoffor
 • Rustik känsla på väggar som tex. gammal tegelvägg

8. Bohemisk inredning

Den bohemiska stilen för tankarna till varmare breddgrader. Denna stil är mäkta poppis på TikTok och instagram just nu och då framför allt bohem uteplatser. Stilen har flätat material i naturträ, såsom rotting, bambu och exotiska träslag är vanligt förekommande. Fördelen med bohemisk inredning är att man kan ha såväl lite som mycket av stilen.

Det finns dom som fullkomligt älskar hela stilen och väljer att inreda sina hem bohemiskt rakt igenom. Men det finns också exempel på fint inredda hem i lantlig ton, där vissa bohemiska föremål bryter av och skapar dynamik.

Bohem stilens riktlinjer

 • Exotiska inslag överallt
 • Material i naturträ, såsom rotting, bambu
 • Detaljer som tex Buddha huvuden statyer
 • Exotiska gröna växter som kaktusar och orchidéer.

9. Rustik vardagsrum inredning

Som namnet säger betyder rustik obehandlat och mer rått material. Här handlar det om äkta trä och aldrig något syntetiskt material. Träet ska inte vara för behandlat och många gånger är det grova möbler och snickerier vi pratar om.

Inom rustik inredning väljer man nödvändigtvis inte ut alla de finaste träbitarna, utan försöker inkludera kvistar och annat i träet, som gör att den naturliga känslan av materialet förstärks. Väderbitna träföremål som exempelvis en bräda som legat i havet där den slipats och formats, är en perfekt detalj som ger en rustik känsla till inredningen.

10. Klassisk inredningsstil

Den klassiska inredningsstilen går aldrig ur tid och den ses ofta på slott och på hotell. Dekoren kretsar ofta runt en centerpiece till exempel en öppen spis med några eleganta fåtöljer på båda sidor och en utsmyckad spegel (gärna guld) ovanför spisen.

Färger för den klassiska inredningsstilen är aldrig starka eller vulgära, utan istället ofta inspirerad av naturen, allt från gult, blått, grönt, brunt till mjukare mer dämpade nyanser som terrakotta, grått och rosa är vanligt förekommande. Välj istället ljusare vita/beige kulörer om du vill ha en lite mer modern känsla.  Mixa gärna in antik inredning i denna stil, som tex Gustavianska möbler osv.

Riktlinjer klassisk stil

 • Symmetri och balans
 • Rum som kretsar runt en brännpunkt, såsom ex den öppna spisen.
 • Naturliga färger och material.
 • Eleganta tyger.
 • Antik inredning

Tips för ett vardagsrum mysigt

1. Inredningsdetaljer i vardagsrummet:

Alltid när man ögnar igenom vardagsrum inspiration på nätet, vad fäster då ögat först vid ? jo på de enda inredningsdetaljerna i färg som är rosa, vilket är kudden och blommorna. SÅ stark genomslagskraft har accentfärger i ett rum.

Ett tips när du ska inreda vardagsrummet är att göra en sk. moodboard. Du hämtar alla bilder du inspireras av från nätet ( gärna från inredningsvis:) och gör ett eget personligt kollage. Se ut vilken färg som du gillar allra mest just nu och använd den på alla detaljer i vardagsrummet. Använder man lagom dos färg blir det snyggt, men för mycket blir bara inredningskris.

LÄS ÄVEN: 6 snygga sammetsgardiner för lyxigare fönster

Populära plädar: plädar och pälsar ser vi överallt inom inredning just nu. De är som vackra kläder för nakna tråkiga möbler. Släng en pälspläd över sängen eller soffan för en snabb lyxig look.

Beträffande pälsar är jag beroende och det finns inte en möbel hemma hos mig som INTE har päls. Såklart inte äkta pälsar, då jag har två katter som älskar sin päls och vill ha den kvar på kroppen.

2. Tavlor i vardagsrummets fokus:

Är lite som vägghängda inredningsdetaljer och JÖSSES vad stor skillnad rätt tavla på rätt plats kan göra. Ansikten som på bilden ovan ska användas sparsmakat då det lätt ger en creepy känsla i rummet annars. Gå gärna på aktion eller loppis och fynda vackra gamla målningar med guldram. De gör sig jättebra även i modern miljö :)

Låt tavlan bli som rummets smycke, men kom ihåg häng den INTE för högt det finns inget fulare. Be en bekant att stå och hålla i tavlan, så ser du när den hamnar rätt. Hamnade den sedan ändå inte rätt, kan du bara skylla på att vännen inte höll still.

3. Trendig tavelvägg ala vardagsrum:

När vi ändå är inne på tavlor kan jag inte låta bli att tipsa er om en stor härlig tavelvägg. Jag hade själv en jäkligt stor trist vit vägg i mitt vardagsrum. Jag tillverkade en egen tavelvägg och det gjorde HELA skillnaden, då väggen gick från stendöd till levande.

 

 1. Amazing inspiration.

 2. I would go for rust, orange or yellow, any of those colors will look great with the dark brown you already have. Also, you can use some neutrals, beige, butter cream, olive green or taupe. Dark brown is very basic and easy to combine with other colors

 3. What a wonderful decor impressive. Good work

 4. Nice decor, but I’m probably a bit more to mix old and new and yellow colors.
  Fun that you come from Gothenburg. When I lived in Sweden, I lived in the municipality of Lerum, so Gothenburg was also my city. I was also a trained Gothenburg guide a long time ago.
  Have a continuous great week!

 5. I approve your colours =) This is delightful and killer =) I want to learn this kind of shot! Teach me.

 6. Wow!
  Very interesting and inspirational post with amazing pics!
  I love all those!
  Thanks for sharing.
  consulente d’immagine Elisa Negro

 7. Amazing inspiration Maria! Baci, Valeria – Coco et La vie en rose NEW OUTFIT POST

 8. I would love to stay all day just in house if I had those interior, so beautiful and looks comfortable! Thank you for sharing :)

  xoxo,
  |CHELSHEAFLO|

  http://chelsheaflo.blogspot.co.id/

  • Haha we can stay indoors together i love them to :)

  • Thanks SO much dear im so glad you liked it :)

 9. Nice post dear! :)

  mystylishcorner.blogspot.ba

 10. Men jösses va mycket läckert!
  Jag blev ju genast på ett bättre humör nu!
  Perfekt att va hemma sjukskriven nu när jag kan få inspiration här .
  Har bookmarked din blogg så denna kommer jag följa!

 11. Vad fräscht du har det!

  Visst är det härligt med bra böcker!

  Vänligen,
  Lena

 12. Beautiful!

 13. All these bright white rooms are so beautiful – soft sofas, neutral colors. I think I like the last one best, with the splashes of color, but I’d be happy if my home looked like any of these!

 14. Thanks so much for visiting my blog! I so appreciate it!

  I am obsessed with the idea of a black and white picture wall! This is great inspiration. I’m moving away soon and I need ideas!!

  http://www.katelately.com

 15. AMAZING pics :) your posts are so nice

 16. Lovely inspo! I’m a total faux fur throw and rug abuser :)

  House of Illusions

 17. This is such a lovely inspiration for decor!
  Xx,
  Nilu Yuleena
  BIG hair LOUD mouth

 18. Great review sweetheart…thx for sharing!

 19. I really like posts about home decor!

 20. Such a great post, very inspirational. I love neutral colors in design, they are all great but my most favorite ones are definitely 3 and 5.

  xx Z&G

  http://www.temple-of-beauty.com

 21. I think the last one is the living room of my dreams. Simplly gorgeous!
  Have a nice day
  Valentina
  http://www.mybubblyzone.com/

 22. I love interior design, they’re so artistic!! I always adore modern arrangement with a touch of elegance :)

  Take care always, love Christine ~ xx
  BLOG | BLOGLOVIN’ | TWITTER | FACEBOOK

 23. How beautiful are all these living rooms! Dreamy places.
  Have a nice day!
  x
  Stella from a A Shiny Place

 24. Hei!

  Jeg så du hadde skrevet på bloggen min, og det var veldig hyggelig! Jeg er veldig lite opptatt av innredning, men veldig opptatt av hage og blomster :)

  Ha en fin dag!

 25. Beautiful spaces – I adore the addition of fur throws, so chic!

  Gabrielle | A Glass Of Ice

  x

 26. Wonderful house:)

 27. The house looks beautiful….

  • hi thanks:) You just push the English translation button dear:)

 28. perfect settings

 29. Wow great post!!! I love these spaces!!! I love your blog!!!!
  Have a good week!!!:)))

  Besos, desde España, Marcela♥

 30. Such cozy rooms!
  Lovely inspirations!!
  Have a great weekend Maria!
  Dimi…

 31. Beautiful post, really interesting…thx for sharing!

 32. I like the last above all

 33. Gillar nr 1 mest :D

 34. These living rooms are so gorgeous. Love white spaces with pops of colour. Like that aztec print rug! <3

  Sxx

  • AWW im so glad you got inspired:)

 35. very beautiful, I love it ;)
  kiss kiss

  • Im glad you liked it Audrey:)

  • Thanks so much dear :) XO

  • Thanks sweet Jessica:) xo

 36. i love interior decor! i just followed you via bloglovin’
  I hope to see you soon on my blog <3
  xoxo,
  Alice’s Pink Diary

  • Thanks i follow you back dear :)

 37. Everything looks beautiful!! Awesome interior inspirations!

  xx

  • Thanks so much dear:) XO

 38. Mycket snyggt och stiligt måste jag säga!
  Ibland så det är svårt att bestämma sig för vad man gillar bäst;-)
  Ha en fin em!
  Kram Anna

  • Tack fina Anna LOVE M

 39. Fina inredningar, men jag är nog lite mer för att mixa gammalt och nytt och gilar färger.
  Kul att du kommer från Göteborg. När jag bodde i Sverige bodde jag i Lerums kommun, så Göteborg var också min stad. Jag var även utbildad Göteborgsguide för länge sedan.
  Ha en fortsatt bra vecka!

  • Mycket snyggt och stiligt måste jag säga!
   Ibland så det är svårt att bestämma sig för vad man gillar bäst;-)
   Ha en fin em!
   Kram Anna

  • Vad härligt synd du inte bor i Götet nu så kunde vi bloggfikat i vårsolen:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024