fbpx

Vardagsrum inspiration: 10 snygga stilar att kopiera

Äntligen dags för lite härlig vardagsrum inspiration, där stilarna på vardagsrum denna gång är i fokus. När man ska inreda ett vardagsrum ja då är det absolut viktigaste att fråga vilken stil ska jag ha på rummet? Det finns otaliga vardagsrum stilar och allt fler stilar uppkommer med åren. Kan man mixa olika stilar? Jo det kan man men man ska akta sig för att mixa för många stilar och färger i samma rum, då blir intrycket mer rörigt än snyggt.

LÄS MER: SOFFOR GENOM TIDERNA – SOFFANS HISTORIA

Här får ni nu våra bästa tips hur ni kan inreda ett vardagsrum samt 10 mest populära vardagsrum stilar att utgå från.

Vardagsrum inspiration – en stilguide

1. Lantlig stil på vardagsrummet

Lantlig inredning är och förblir Sveriges mest älskade inredningsstil.  Så även är det kommer till att inreda vardagsrummet. Många älskar den rustika Shabby Chic stilen som även den klassas som lantligt om än med Franska vibbar. Att inreda ett vardagsrum lantligt innebär att använda gamla nötta trämöbler med rustik känsla. Ofta målade i ljusa pasteller som vitt, ljusgrönt och blekt gult. I kombination med krämfärgat och vitt kan denna design vara skarp, ren och klassisk.

Lantlig inredning stil är den typ av stil du skulle hitta på en gammal bondgård. Det är en klassisk design som använder enkla linjer och välkomnande färgpaletter tillsammans med vintagestil och en avslappnad atmosfär för att skapa en mysig hemtrevlig känsla.

Lantlig inredning riktlinjer

 • Rustika ofta antika möbler
  Blommiga mönster på textilier
  Chabby chic inspirerad dekor
  Öppen spis och gärna gammal gjutjärnspis i köket

Foto. JM

2. Modern stil på vardagsrum

Den moderna stilen är den yngre generationens favoritstil och den ses ofta på Instagram och Tik Tok. Modern design skapades på 1800-talet och blev fort känd för sin enkla men ändå djupgående design. Stilen kom som en efterlängtad anekdot till tidigare mer pompösa stilar som tex den Gudstavianska stilen på 1700-talet.

Modern design är stilren, enkel och passar mycket bra med en minimalistisk känsla i rummen. Glas är en bra utsmyckning för denna typ av design och ger rummets rena och enkla motiv. Även stenmaterial som marmor och granit är välkomna inslag i den moderna inredningsstilen.

Färgpaletten kan variera vilt. Det viktigaste är att basen är ljus med vita, beige och grå färger. Du kan kontrastera den vita ljusa basen med nästan vad som helst. En så mörk färg som svart kan fungera mycket bra som kontrastfärg. Som avbrytning kan du lägga till en dramatisk färg som accentfärg och passar mycket bra med en modern design.

Modern inredning riktlinjer

 • Rena raka linjer allmänt
  Minimalistisk möblering med raka linjer
  Slipade trägolv som minimerad ådring
  Öppna planlösningar med få väggar
  Användning av metall material
  Djärva accentfärg klickar
  Clutter fri dekor, inga blommiga vaser, inga överflödiga kuddar, mönster och oftast inga mattor alls.

SHOPPA UTEPLATS FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

3. Skandinavisk inredningsstil

Denna stil är nära den moderna stilen, men innehåller Skandinaviska inslag. Det trendiga materialet trä är grundmaterialet för Skandinavisk dekor. Ofta börjar allt med varma trägolv i björk, ask eller fiskbensparkett. Målat vitt trägolv som det ovan ser man ofta i Danmark och Sverige. Väggfärger bör alltid vara ljusa som vitt, beige eller grått. Möblemanget är trämöbler både gamla och nya mixade ihop med några dyrbara designmöbler. Skkandinavisk konst är ofta som på bilden ovan ett kollage av moderna prints och tavelväggar är ett måste.

Riktlinjer Skandinavisk inredning

 • Trämaterial som bas på möbler och golv
 • Några dyrbara designmöbler eller prylar
 • Ljus bas på väggar som antikvitt, beige och grått
 • Moderna prints som konst och en tavelvägg
 • Naturnära material och kvistar från träd

Ni hittar möbler ovan HÄR

4. Marin New England vardagsrum

New England stilen är en annan superpopulär still i Skandinavien. Kanske för att många städer ligger nära hav och båtliv. Stilen kommer som man hör på namnet från Newport och Hamptons från början. Det osar lyxiga sommarhus vid havet och blå havsvågor om stilen. Inredningen är i blått och vitt med trädetaljer och glaslyktor som matchar. Företaget Newport har tagit fasta på denna populära stil och där kan ni hämta mycket marin New England inspiration. (Bild från Newport)

Riktliner marin New England stil

 • Vita och blå färger som bas
 • Lyxiga detaljer i ädelträ och glaslyktor
 • Båtinspirerade inslag på lampor och möbler
 • Utemöbler i lyxig rotting och ofta större möbler

5. Retro inredningsstil

Denna stil har blivit poppis med den trendiga hållbarhets vågen. Att använda vintage och retro möbler anses det bästa för miljön, då man återanvänder gamla saker och möbler. Retrostilen kan ha olika uttryck beroende på vilken tidsepok man valt att kopiera hemma. Gå på loppisar och vintagebutiker och fynda gamla möbler och antika ting. Fråga vännerna om de har gamla grejer de kanske ska slänga som ni kan inreda med istället.

En bra stil om ni tex har låg budget, är student och allmänt vill spara pengar.

Foto: Simon Bevan via Livingetc

6. Art Deco inredningsstil

Art déco-rörelsen tog fart i Frankrike under 1920-talet. Allt fler människor intresserade sig för det som fransmännen kallade “arts décoratifs”, eller dekorativ konst. Konsthantverk omfattar många saker, bland annat arkitektur, målningar och design av olika vardagliga föremål. I slutet av 1800-talet blev flera konstnärer alltmer intresserade av dekorativ konst. Flera utställningar hölls runt om i Europa och rörelsen började få ett genomslag. När konstnärerna delade med sig av sina skapelser och inspirerade fler och fler människor blev intresserade av denna nya konstform.

Art Deco inredning stilen en av de mest intressanta arkitekturmässigt. Den är nog så långt från minimalism man kan komma. Mustiga färger och svulstigt guldiga detaljer, det är denna stilens signum. En tidlös inredningsstil som förmodligen kommer överleva både oss och de flesta andra dekorstilar.

TIPSET: Besök Dorsia hotell här i Göteborg de har den mest utsökta Art Deco inredningsstil och man vill aldrig gå ut.

Art Deco signum

 • Mustiga färger på all inredning och möbler
 • Guldiga svulstiga detaljer
 • Exklusiv konst med abstrakta motiv

7. Industriell inredningsstil

Industriell inredning är en av de inredningsstilar som har växt i popularitet under de senaste åren. Det är känt för sin användning av neutrala färger, tegelväggar, betong och industriella möbler och lampor. Detta gör att rummen får en mix av vintage och modern känsla samtidigt. Kännetecken för industriell inredning kombinerar metall, trä och har raka linjer som framhäver dess industriella utseende. Det som är bra med den här stilen är att du får känslan att man inte behöver byta ut alla möbler i ett rum.

Riktlinjer Industriell stil

 • Industriella möbler och lampor
 • Mixa vintage med modernt
 • Gamla slitna möbler som insuttna skinnsoffor
 • Rustik känsla på väggar som tex. gammal tegelvägg

8. Bohemisk inredning

Den bohemiska stilen för tankarna till varmare breddgrader. Denna stil är mäkta poppis på TikTok och instagram just nu och då framför allt bohem uteplatser. Stilen har flätat material i naturträ, såsom rotting, bambu och exotiska träslag är vanligt förekommande. Fördelen med bohemisk inredning är att man kan ha såväl lite som mycket av stilen.

Det finns dom som fullkomligt älskar hela stilen och väljer att inreda sina hem bohemiskt rakt igenom. Men det finns också exempel på fint inredda hem i lantlig ton, där vissa bohemiska föremål bryter av och skapar dynamik.

Bohem stilens riktlinjer

 • Exotiska inslag överallt
 • Material i naturträ, såsom rotting, bambu
 • Detaljer som tex Buddha huvuden statyer
 • Exotiska gröna växter som kaktusar och orchidéer

Shoppa trendiga soffbord

Soffadirekt
4 164,305 949
Soffadirekt
26954495
Soffadirekt
22952995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
42955495
Soffadirekt
79958995

9. Rustik vardagsrum inredning

Som namnet säger betyder rustik obehandlat och mer rått material. Här handlar det om äkta trä och aldrig något syntetiskt material. Träet ska inte vara för behandlat och många gånger är det grova möbler och snickerier vi pratar om.

Inom rustik inredning väljer man nödvändigtvis inte ut alla de finaste träbitarna, utan försöker inkludera kvistar och annat i träet, som gör att den naturliga känslan av materialet förstärks. Väderbitna träföremål som exempelvis en bräda som legat i havet där den slipats och formats, är en perfekt detalj som ger en rustik känsla till inredningen.

10. Klassisk inredningsstil

Den klassiska inredningsstilen går aldrig ur tid och den ses ofta på slott och på hotell. Dekoren kretsar ofta runt en centerpiece till exempel en öppen spis med några eleganta fåtöljer på båda sidor och en utsmyckad spegel (gärna guld) ovanför spisen.

Färger för den klassiska inredningsstilen är aldrig starka eller vulgära, utan istället ofta inspirerad av naturen, allt från gult, blått, grönt, brunt till mjukare mer dämpade nyanser som terrakotta, grått och rosa är vanligt förekommande. Välj istället ljusare vita/beige kulörer om du vill ha en lite mer modern känsla.  Mixa gärna in antik inredning i denna stil, som tex Gustavianska möbler osv.

Riktlinjer klassisk stil

 • Symmetri och balans
 • Rum som kretsar runt en brännpunkt, såsom ex den öppna spisen.
 • Naturliga färger och material.
 • Eleganta tyger.
 • Antik inredning

6 tips hur ni inreder ett vardagsrum mysigt

1. Inredningsdetaljer i vardagsrummet:

Alltid när man ögnar igenom vardagsrum inspiration på nätet, vad fäster då ögat först vid ? jo på de enda inredningsdetaljerna i färg som är rosa, vilket är kudden och blommorna. SÅ stark genomslagskraft har accentfärger i ett rum.

Ett tips när du ska inreda vardagsrummet är att göra en sk. moodboard. Du hämtar alla bilder du inspireras av från nätet ( gärna från inredningsvis:) och gör ett eget personligt kollage. Se ut vilken färg som du gillar allra mest just nu och använd den på alla detaljer i vardagsrummet. Använder man lagom dos färg blir det snyggt, men för mycket blir bara inredningskris.

LÄS ÄVEN: 6 snygga sammetsgardiner för lyxigare fönster

Populära plädar: plädar och pälsar ser vi överallt inom inredning just nu. De är som vackra kläder för nakna tråkiga möbler. Släng en pälspläd över sängen eller soffan för en snabb lyxig look.

Beträffande pälsar är jag beroende och det finns inte en möbel hemma hos mig som INTE har päls. Såklart inte äkta pälsar, då jag har två katter som älskar sin päls och vill ha den kvar på kroppen.

2. Tavlor i vardagsrummets fokus:

Är lite som vägghängda inredningsdetaljer och JÖSSES vad stor skillnad rätt tavla på rätt plats kan göra. Ansikten som på bilden ovan ska användas sparsmakat då det lätt ger en creepy känsla i rummet annars. Gå gärna på aktion eller loppis och fynda vackra gamla målningar med guldram. De gör sig jättebra även i modern miljö :)

Låt tavlan bli som rummets smycke, men kom ihåg häng den INTE för högt det finns inget fulare. Be en bekant att stå och hålla i tavlan, så ser du när den hamnar rätt. Hamnade den sedan ändå inte rätt, kan du bara skylla på att vännen inte höll still.

3. Trendig tavelvägg ala vardagsrum:

När vi ändå är inne på tavlor kan jag inte låta bli att tipsa er om en stor härlig tavelvägg. Jag hade själv en jäkligt stor trist vit vägg i mitt vardagsrum. Jag tillverkade en egen tavelvägg och det gjorde HELA skillnaden, då väggen gick från stendöd till levande.

LÄS MER: 6 tips för att förstora liten lägenhet – bästa tipsen ever

Ett tips är att först göra tavelväggen i photoshop för att få en vision innan det ska hamras uppåt väggarna. Håll sedan alla tavlornas överkanter i en rak linje, då det annars lätt ser rörigt ut. Ha gärna två tavlor i exakt samma storlek, om du vill ha en stor tavelvägg. Det ger balans och harmoni mitt i röran.

Tips: man behöver inte hänga upp alla tavlor utan låt dem som på bilden ställas mot en schysst möbel.

4. Lyxig hotellkänsla i vardagsrummet:

Talas det ofta om i sovrummet men det är lika snyggt i vardagsrummet. Det som ger hotellkänslan snabbast är att sätta upp takskenor från Iems eller Hemtex. Häng sedan långa ljusa gardinlängder ända från taket och ner. Ha sedan en stooorrr loungelik matta gärna kortluggad rya. Använd gärna låga möbler som soffa och soffbord, det ger avslappnad lyxhotell-lobby-känsla.

Denna stilen passar bäst i vardagsrum med normalhögt till högt i tak :)

5. Gammalt V.s nytt i vardagsrummet:

Denna inredningsstilen är här för att stanna. Mixa moderna designer möbler (eller kopior:) med gamla antika möbler. Se hur vackert det vitmålade antika glasskåpet på bilden, gifter sig med designerstolen och moderna inredningsdetaljer.

Hör med farmor hon har säkert massor av gamla godingar  till möbler på vinden. Sedan kan ni bara slipa och måla de gamla möblerna, om det är för mycket The shining-skräckfilm över dem i originalfärg.

6. Vardagsrum V.s sovrum

Allt fler bor litet pga. svår bostadsbrist och då får man göra det bästa av den lilla ytan man har. Här har man valt att kombinera vardagsrummet med sovrum på ett avslappnat vis. Sängens position och de långa gardinerna bakom gör att det ger en illusion av två rum i ett. Har man sovalkov går det att använda stilrena tyger ända upp i tak, för att kunna dra för.

Håll gärna sängen och soffan i lagom lika storlekar, så ingen av dem ser klumpiga ut på den lilla ytan. Tyger är annars mitt allra bästa tips för ett litet boende, man kan trolla hur mycket som helst med textil

 

Där har ni våra bästa stiltips för att inreda vardagsrum. Kort sagt fokusera på detaljerna, hitta er favostil och utgå från, mixa gammal med nytt och sätt fokus på tavlorna.

Hoppas att ni gillat vår vardagsrum inspiration special!

SHOPPA UTEPLATS FAVORITER

Newport
5 1317 895
Newport
1 099
Newport
24 09516 867
Newport
1 499
Newport
3 089
Newport
4 6127 095
Newport
4 659
Newport
10 795
Newport
11 795
Newport
22 995

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis