fbpx

Art déco – En guide till denna tidlösa stil

Art déco är en av de första globala designinfluenserna som spreds över hela världen. Före 1920-talet reste folk sällan utomlands. Detta innebar att varje design och stil var mycket mer påverkad av landets kultur. Art déco-rörelsen innebar ett skifte i detta mönster. I takt med att fler och fler människor kunde besöka länder över hela världen påverkade Art déco-rörelsen de globala trenderna.

LÄS MER: DÄRFÖR VINNER INDUSTRIELL INREDNINGSSTIL I DET LÅNGA LOPPET

Från arkitektur till inredning, till accessoarer, mode och så vidare. I dag ska vi kika på hur denna rörelse startade och hur den fortsatte under en så lång period. Art déco hade en sådan betydelse att den fortfarande påverkar vår moderna värld i dag.

Foto: Simon Bevan via Livingetc

Ursprunget till Art déco

Art déco-rörelsen tog fart i Frankrike under 1920-talet. Allt fler människor intresserade sig för det som fransmännen kallade “arts décoratifs”, eller dekorativ konst. Konsthantverk omfattar många saker, bland annat arkitektur, målningar och design av olika vardagliga föremål. I slutet av 1800-talet blev flera konstnärer alltmer intresserade av dekorativ konst. Flera utställningar hölls runt om i Europa och rörelsen började få ett genomslag. När konstnärerna delade med sig av sina skapelser och inspirerade fler och fler människor blev intresserade av denna nya konstform.

Arkitekterna påverkades också djupt av denna rörelse och började anpassa sina visioner om hur hus och byggnader skulle se ut. Fånga inspirationen från andra konstnärer och låta dem konstruera vackra byggnader. Ungefär samtidigt började nya byggnadsmaterial användas mer konventionellt. Betong blev alltmer dominerande på grund av sitt utseende och för att den kunde hålla länge. Det gjorde det också möjligt för byggare att slutföra byggprojekt på kortare tid.

decoraid.com

Art déco: En kombination av olika stilar

Det kanske mest intressanta med Art déco är att stilen har så många olika varianter. Denna period i historien kännetecknas av ett stort uppsving för designidéer och koncept.

Även om de alla på den tiden kallades Art déco kan de vara otroligt olika. Det fanns dock vissa saker som inspirerade början till Art déco. Design som bygger på geometriska former, ljusa färger och exotiska former var drivkraften bakom rörelsen. Art Nouveau föregick Art déco-perioden, och vissa influenser kan vara direkt relaterade.

decoraid.com

Sammanfattat så är Art Deco stilen en av de mest intressanta arkitekturmässigt. Den är nog så långt från minimalism man kan komma. Mustiga färger och svulstigt guldiga detaljer, det är denna stilens signum. En tidlös inredningsstil som förmodligen kommer överleva både oss och de flesta andra dekorstilar.

Maria

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis