Surte kraftstation renoverades och förvandlingen är makalös

Surte kraftstation renoverades och förvandlingen är makalös

(Innehåller annonslänkar)

Av alla ställen som jag besökt, så är Surte Kraftstation helt klart ett av de intressantare. Jag hittade kraftstationen på Instagram och kände direkt att detta var ett ställe jag ville besöka och skriva om.

När jag först klev av tåget i Surte var mitt första intryck att det är en rätt oansenlig liten by som så många andra i Sverige. Den känslan ändrades snabbt till raka motsats när jag väl letat mig fram till Surte kraftstation. Att kliva in i detta gamla gigantiska renoverade hus är som att éntra en magisk retrofynd värld.

Jag välkomnades glatt av ägarinnan till kraftstationen, härliga kreativa Camilla Sporre. Det jag först fastande för inne i det stora stationshuset var den totala mixen av dekor och gamla antika möbler placerade i total oregelbunden charm.

LÄS MER: 6 Koloniområden i Göteborg ni bör besöka

Jag fick även en liten intervju med Camilla om gigantisk renovering, husets historia och framtida planer…enjoy!

Surte Kraftstation

Foto: Josefine Larsson Jojomen photo

Foto: Josefine Larsson Jojomen photo

Här är Surte kraftstation mitt i den gigantiska renoveringen. Mycket slit när ett gammalt hus ska renoveras varsamt med den rätta balansen mellan att förgöra och bevara.

SHOPPA BILLIG INREDNING

Här är ingången till Kraftstationen idag med mycket värme och stor inbjudande myskänsla. Foto: Josefine Larsson Jojomen photo

Hej Camilla jag börjar med att starkt uttrycka min beundran för detta fantastiska gamla hus.

Hur kom du på idéen att göra om denna gamla kraftstation till det den är 
idag?

I samband med att jag träffade Lena (växtvalet) som sökte yta för att ta emot sin kunder inom trädgård och anläggning så började vi söka lämplig lokal för henne. Vi fann varandra och började spåna om att skapa något gemensamt där hon jobbade med utsidan och jag med att inreda insidan. Vi såg möjligheterna att skapa något unikt i vår gamla Kraftstation som fungerat som lager i över 30 år och var i dåligt skick med igensatta fönster och växtlighet på väg in i huset.

Jag mindes det magiska ljuset och rymden i huset från när jag var liten och var med min pappa i Kraftstationen efter att han köpt det gamla glasbruksområdet som stationen ligger inom. Redan då fick jag en stark känsla för huset och nu såg jag möjligheten att skapa ny kraft i stationen

Det måste varit en gigantisk renovering? Hur var husets skick från 
början?

Huset var i dåligt skick och källaren hade passat att spela in en skräckfilm i. Under huset går en vattenkulvert och innan renoveringen hörde man hela tiden bruset från vattnet och det var fuktigt och smutsigt ja bilderna talar för sig själva. Huset är mycket välbyggt och pålat ända ner till berggrund i Göta Älvdals lera. Väldränerat och fina material i grunden gav potential för en varsam renovering

Vad var det största utmaningen i renoveringen?

Att hitta balansen mellan att renovera och bevara utan att det blir för renoverat och inte heller för shabby. Jag var jätterädd att huset skulle tappa själen om vi gjorde för mycket. Den första och största utmaningen var att behålla det magiska ljuset (tänk retro på kameran). Lanterninerna i taket var i mycket dåligt skick och de höll inte tätt men det var också det ljusinsläppet som skapade det magiska ljuset i stationen. Jag har fantastiska hyresgäster inne på vårt industriområde(är fastighetsförvaltare till yrket) och en av våra hyresgäster är smed ( Stömberg rör och svets) och de skapade en unik lösning där de byggde på en likadan överbyggnad som de satte ovanpå den gamla och resultatet blev fantastiskt

Ni har valt att bevara original inredningen på flera ställen, varför?

Bland annat har vi valt att behålla alla fönster bågar trots att det var ett jättestort jobb att slipa rent alla stålfönster som var fulla av rost och sedan sätta in 120 nya fönster. Det lättaste hade förstås varit att byta ut alla mot nya fönsterkasetter men jag menar att fönster är alla hus ögon och själ och särskilt i ett hus som vår kraftstation får man aldrig gå den lätta vägen.

Vi har haft grymma lokala hantverkare som renoverat alla gamla lampor som fanns i stationen och återanvänt dem och även återskapat kanaliseringar på ett tidstypiskt sätt.

Till alla som vill göra en liknande renovering på ett sådant stort  historiskt hus, har du några tips?

Tänk igenom från början! Min man har projektlett ombyggnationen och han sa redan tidigt att vi skulle ta källaren direkt ,något jag ville undvika då vi inte tänkt nyttja den ytan. Idag är jag tacksam att han övertalade mig att köra racet direkt för vid årsskiftet flyttar ett mikrobryggeri in i källaren något som skapar ny kraft i stationen.

LÄS MER: Veckans vackraste Instagramhem – intervju med @interiorlifestylebyme

Vad hade du för vision i början för kraftstationen och tycker du att du  gjort visionen sann idag?

Jag är fantastiskt nöjd med resultatet och känner mycket för huset. Jag tänker på Kraftstationen som en gammal dam med robust benstomme som varit lite bortglömd men som med lite uppmärksamhet nu är redo att ge ny kraft till orten.
Min förhoppning är att stationen blir en plats för massa härliga möten mellan människor i många former som plats för företagsevents, pop ups, fotostudio, närproducerad marknad, vernissage, bokträffar- författarkvällar, showroom mm mm

Hyr ni ut rum i kraftstationen och isf till vilka verksamheter?

Vi hyr i dagsläget ut till företag -korta förhyrningar för att skapa så många möten i huset som möjligt. Jag och Lena har pop ups eller öppet lagerhus ca 3-4 gånger varje vår och höst och nästa tillfälle blir 26 nov med jultema ,då säljer vi utvald inredning, kläder, prints och växter mm.

Hur vill du att kraftstationen utvecklas i framtiden, några speciella planer?

Min förhoppning är att fler skall besöka stationen och se huset potenial men samtidigt upptäcka vår orts unika läge med närhet till Göteborg bara 10 min med pendeln från centralstationen. I en framtid hoppas jag att vi får in en rad nya företag som vill flytta in på vårt industriområde och att kraftstationen blir ett centrum där man kan ta träffas och boosta varandra och skapa nya marknader. Min vision är att kraftstationen skall vara starten på den ”nya bruksandan i Surte” där vi företagare är varandras kunder och leverantörer i en kreativ miljö.

Tack! Camilla för intervjun och jag tackar även för jag fått hälsa på i  ett av landets unikaste hus:)

Tack själv Maria! det var jätteroligt att träffas :)

Foto: Camilla Sporre

Surte kraftstation har stora lokaler perfekta för olika sammankomster som bokmöten, mingel och en och annan bröllopsfest. Vill ni hyra lokaler i stationen så kontakta Camilla Sporre för mer info.

Foto: Camilla Sporre

Så här ser stationen ut idag med bevarade tegelväggar och retro dekor som fångar husets historiska karaktär.

Foto: Camilla Sporre

Myshörnan som jag döpte hörnet till här där jag och Camilla talades vid. Här är en ständig mötesplats för kreativa aktörer från flera världar. Surte kraftstation har blivit ett mecka för konstnärer, fotografer, författare, yoga folk och nu även toppbloggare som mig själv. En salig blandning av människor helt enkelt och det var också Camillas vision med huset från början.

Den grymma lädersoffan ovan blev en instant Instagram hit efter det att Camilla lade ut den, det kan jag lova:)

INREDNINGSVIS KÖPTIPS

Foto: Camilla Sporre

Foto: Josefine Larsson Jojomen photo

På kraftstationen säljs inte bara handgjorda trädgårdsartiklar, utan här finns även en klädhörna för alla fashionistas. Det var det jag gillade mest med huset att man vet aldrig vad som väntar bakom nästa hörn, som ett kreativt mecka med spännande överraskningar där man minst anar.

LÄS MER: Så får ni ett lyxigt vardagsrum med rätt val av möbler

Lite historia om kraftstationen:

Surte kraftstation är bygg år 1943 och fungerade från början som reservkraftverk till Surte glasbruk.

Kraftstationen drevs på den tiden av vattenkraft via ett fall på 95 meter från Surtesjön. Idag finns vattentuben kvar under huset men är plomberad.

Kraftstationens entre går idag igenom det som tidigare var verkstad för transformatorer och i taket hänger traverserna från den tiden kvar.

På 80 talet slog åskan ner i stationen och orsakade stor förödelse.

Under renoveringen har över 100 nya fönster monterats in.

De flesta ljusarmaturerna är original som renoverats och återbrukats av kunniga elektriker.

Foto: Josefine Larsson Jojomen photo

När det kom till inredningen i kraftstationen var den långt ifrån alla klonade kritvit trista Hemnet-hem. Nej här samsas rustik industristil med retro möbler från Camillas egen barndom, asiatiska detaljer och en lädersoffa to die for. Det är nästan magi som inredningsbloggare att vandra runt på ett sådant ställe. Jag fascineras både av husets egna historia men även av varje gammal möbels unika historia. Camilla och jag diskuterar just det att inredning blivit så könlös och klonad i media idag. Nej fram för mer färg, mixad nygammal dekor och gamla möbler med personlig känsla.

Foto: Josefine Larsson Jojomen photo

Slutsummering – Surte kraftstation

Som jag sa så är detta ett mycket fascinerande gammalt hus och jag är glad som fått se det i helt ny tappning. Surte kraftstation borde stoltsera exempel för att bevara gamla hus, istället för bara riva, bygga nytt och förstöra historiska vackra hus. När man river ett gammalt hus försvinner inte bara byggnationen utan en hel historia med det. Nej framför att bevara gamla hus, renovera varsamt och föra fram husens historia i ett modernt rampljus.

Alla ni som är sugna på att besöka kraftstationen och se den live kan komma den 26e November Kl 15-19 då är det öppet hus med julmys och mingel.

LÄS MER: 9 bästa och hångelvänliga badplatser i Göteborg 

Jag hittade Surte kraftstation på Instagram och ni kan också kolla in dem här @studiosurtekraftstation

Ha en kanon vecka!

SHOPPA BILLIG INREDNING

  1. Åh vilken spännande plats, älskar verkligen inredning med en sån där rustik fabrikskänsla!

  2. Super fint!!

  3. Så fint!!

  4. Så fint :)

  5. oj va fint det va

  6. Vilken otroligt spännande plats :). Så fint :)

  7. Åh såå snyggt!!

  8. Så coolt ställe! :)

  9. Oj vad häftigt och så intressant! :-D Kramis

  10. WOW! det var ett av de häftigaste ställen jag sett och jag håller med om skinnsoffan :) Kram Moa

  11. Wow va snyggt!! Så många fina detaljer!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024