Färg kök 2024 – 7 mest trendiga färger

Är du nyfiken på vilka färger som gäller i köket 2024? I det här inlägget guidar vi dig genom alla trender och kulörer, så att du känner att du är redo att möta det nya året i färg. Köken 2024 är inspirerade av minimalism och en effektivisering av de tråkiga småsakerna som krävs för matlagning. Vi behöver mer lagringsutrymme och multifunktionella lösningar. Vår vardag präglas av tidsbrist så därför måste ytorna vara lätta att rengöra och underhålla.

LÄS MER: Så målar ni med kalkfärg i alla rum

Det moderna köket från mitten av århundradet är en stor trend inom inredning och spelar fortfarande en stark roll med en ny och modern tolkning av materialval, former, teknik, färger och övergripande estetik, samtidigt som man behåller enkelheten från mitten av 2000-talets designinspiration. Fler trendiga färger till köket hittar du här.

FÄRG KÖK 2024 – DESSA TRENDAR

Med lite färg till köket kan du enkelt och snabbt göra ditt standardkök mer spännande, antingen genom att måla väggarna eller genom att måla skåpsdörrarna. Du kan välja att måla fronterna i samma kulör som väggen. Genom att måla dem i en liknande nyans som den på väggen skapar en lugn ton-i-ton-känsla. För lite mer dramatisk effekt så målar du antingen fronterna eller väggarna i en kontrasterande kulör.

Prova till exempel att måla väggen i en djup, mörkblå nyans för att sedan kontrastera med till exempel ljusa ekfärgade dörrar. Du kommer att upptäcka att de olika elementen kommer att poppa och komma mer till sin rätt – mycket mer än om väggarna är målade med en vit eller en beige nyans.

TIPS! Om du målar dina skåpsdörrar och väggen i samma kulör ökar du känslan av rymd och får köket att se större ut än vad det egentligen är. Mer om hur du målar om köksskåpen kan du läsa här.

FÄRG KÖKET 2024

Det kanske inte kommer som en överraskning, men när det kommer till årets köksfärger 2024 kan vi inte undvika kulörer som har sitt ursprung i naturen. I år ser vi olika blå toner växa fram, som påminner om både himmel och hav – beroende på vilken nyans du väljer. Mjuka, rödbruna terrakotta och jordnära toner är också högt uppe på topplistan just nu.

Taktilitet är A och O när man pratar om inredningstrender för 2024. En betongvägg kan skapa ett coolt och industriellt utseende; lägg till djupa och mörka träslag samt mässings- eller gulddetaljer för läckra effekter. Du kan skapa texturerade väggar på flera olika sätt; det mest populära är förmodligen att måla en vägg eller möbel med kalkfärg. Kalkfärgen skapar en sammetslen och matt yta, som med ett subtilt färgspel skapar en vacker och levande vägg.

Färgpaletter till köket

 • Honungsgula toner De helt vita köken är inte lika eftertraktade som de en gång varit. Som en av de mest upplyftande kulörerna är det inte förvånande att de gula nyanserna fått sig en renässans och att de under 2024 hamnar i strålkastarljuset. Den gula färgen skapar en känsla av lugn och en känsla av välbefinnande samt avkoppling.
 • Kleinblå, Kobolt, Lapis Lazuli och Cerulean Man skulle nästan kunna tro att Miranda Priestley har skapat de kommande färgtrenderna för köket! Havsfärgerna är lika fridfulla som de är dramatiska och slående vackra. Det finns ett brett färgspektrum av de blåa nyanserna där du kan finna inspiration till när du ska inreda ditt kök. Använd dessa ensamma som en accentfärg i kombination med neutrala färger som kolgrå, beige och greige. De varma beigea nyanserna mjukar upp helhetsintrycket, medan den ljusa turkos färgen kommer att fungera som rummets kontaktpunkt.

LÄS MER: Trendiga väggfärger 2024 – heta kulörer

 • Ljuvliga pasteller Från fridfulla rosa till lyckliga blåa, ljusa och söta nyanser ger en illusion av rymd och skapar en avkopplande atmosfär i hemmet. Pastellfärger erbjuder ett charmigt alternativ till neutrala eller mörka nyanser. De är rogivande och omfamnande, lugnande men upplyftande och kan ge extra liv till ett utrymme utan att bli för överväldigande.
 • Dammiga och matta toner Den här sortens nyanser så som en dammig olivgrön kommer verkligen till sin rätt om den kombineras med mörka och exotiska träslag. Om du vill skapa lite mer liv och kontrast samt få den där lilla extra personliga och lite excentriska känslan så är det en dämpad senapsgul nyans du behöver hitta.
 • Mörka nyanser Under de senaste åren har det blivit mer och mer populärt att installera kökselement i mörka och djupa färger som skapar en avkopplande atmosfär samtidigt som de utstrålar exklusivitet och elegans. En djup marinblå eller en hängiven mörkröd nyans i köket kommer verkligen till sin rätt när du kombinerar färgerna med naturliga, ljusa och mjuka träslag som framhäver det jordnära samtidigt som de kontrasterar vackert med de dramatiska och mörka färgerna.
 • Paint it Black På ytan kan svarta kök verka som ett vågat eller till och med oklokt val, men smart utfört och genomtänkt så kan det skapa en effekt som ingen annan färg kan uppnå. Detta är en av anledningarna till att just svarta kök fått sig ett uppsving samt ökat i popularitet i år. För att inte få ett så dramatiskt uttryck mjukar du upp looken och känslan med en fin, varm och krämig beige eller greige nyans på väggarna.
 • Subtilt rosa En rik, elegant och nyanserad rosa är utan tvekan en av 2024-års färgtrender. En varm rosa nyans, skänker elegans till ditt kök och är en mångsidig kulör med många variationer. Du hittar allt från en lekfull pastellrosa till en djupare korallrosa. Denna ton fungerar perfekt i ett litet kök som är ganska mörkt eller som där det råder brist på naturliga ljuskällor.

VARMA FÄRGER I KÖKET

Byt ut grått mot beige och taupe! En gång en beprövad neutral färg – den grå kulören har faktiskt minskat i popularitet när det gäller val av färger till just kök. I stället vänder sig fler designers och inredare till beige – det nya neutrala inom inredning. Underskatta inte hur en mjuk och beige färgpalett kan ge värme och elegans.

En mjuk palett av harmoniska neutrala färger skapar en reflekterande bakgrund för årstidernas ständigt föränderliga ljus. Det breda spektrumet av neutrala, jordnära nyanser ger gott om inspiration för att skapa ett lugnande inomhusklimat. Från krämiga kalkstensnyanser till gråbrun, väderbiten ek och varm lera, neutrala nyanser kan vara lika fängslande som kulörta färger.

VÄLJ VÄGGFÄRG TILL KÖK

Om du behöver måla väggarna i köket kan du i princip använda en ganska vanlig väggfärg, i glans 5 eller 10. KOM IHÅG! Ju högre glans, desto lättare är väggen att torka av när den blir smutsig. Därför rekommenderar vi som utgångspunkt att du målar dina väggar i köket med minst en glans 10. Ska du måla väggen vid köksbänken, diskbänken och spisen?

Många väljer att sätta upp ett stänkskydd för att skona väggen från vatten, fett och smuts, men om du vill måla detta område med en bruten väggfärg kan det enkelt göras. Tänk bara på att detta område är ett av de mest utsatta i ditt hem, därför rekommenderar vi att du applicerar en glans 25 våtrumsfärg här. Våtrumsfärgen innehåller mer lack och mögelskyddsmedel, vilket gör den mer robust och tvättbar.

Du hittar färger som är särskilt lämpliga att använda i köket här.

KÖKSLUCKOR I FÄRG

Om du vill måla dina skåpsdörrar i köket rekommenderar vi att du använder en trä- och metallfärg i glans 5 eller glans 40. Här är det dock viktigt att du kommer ihåg det viktiga grundarbetet för att få ett vackert resultat. Dörrarna ska tvättas, slipas och grundas noggrant innan du målar dem med antingen en färgroller eller med en sprutpistol. Hos Gebenna kan du få din träfärg bruten i samma kulör som din vanliga väggfärg eller våtrumsfärg.

När du målar ditt kök finns det flera faktorer som spelar in när du bestämmer vilken typ av färg du ska använda. På den här sidan har vi samlat all information som är värd att veta om färger till köksluckor.

GEBENNA.COM – EN VÄRLD AV FÄRGER

Gebenna.com är ett danskt, familjeägt företag. Vi är en innovativ färgleverantör som uteslutande säljer produkter online; detta då vår ambition är att alltid kunna erbjuda de skarpaste priserna till våra kunder. Vi garanterar alltid högsta kvalitet, snabba leveranser (tre vardagar till hela Sverige), prismatch, expertrådgivning och alltid låga priser!

Vi är en värld av färger, målarverktyg samt dekorativa lösningar. Vi erbjuder allt som både den professionella och den privata målaren behöver i samband med målningsprojekt. Vi har bl.a. många olika färgkollektioner, impregneringar, lim, grundfärger, lacker, produkter för dekorativa lösningar, glitterfärger, struktur- och effektfärger, marmorfärger m.m. för inomhusbruk.

Vi har även ett brett sortiment av olika produkter för utomhusbruk så som utomhusfärger, fasadfärger, träskyddande produkter m.m. Slutligen har vi även ett brett utbud av tillbehör så som olika penslar, rollers, målartillbehör, maskeringstejp, målarmallar m.m.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024