Så väljer ni rätt tapet till ditt kök

Innehållsförteckning

Ditt kök är mittpunkten i ditt hem. Det är där vi äter, pratar med våra familjer och gör oss redo för dagen. Köksrenoveringar fokuserar ofta på skåp och bänkar. En ofta bortglömd aspekt av köksdesign är tapet till kök. Rätt tapeter i köket kan höja utseendet på ditt kök och få det att se ut som om det är hämtat från sidorna i en tidning. Men vilka tapetstilar passar bäst till vilka kök? Vi kommer att titta på vilken tapettyp du ska välja för ett antal olika köksstilar, inklusive:

LÄS MER: Så väljer ni rätt gardin till kök

 • Moderna kök – allt handlar om mjuka linjer.
 • Rustika kök – med inspiration från naturen.
 • Lantkök – en traditionell, mysig stil.
 • Retrokök – ett hopp tillbaka i tiden.

Vacker mönstrad tapet finns HÄR

Tapeter för moderna kök

Moderna kök handlar om eleganta linjer och minimalistisk design. Att lägga till en stilren kökstapet kan komplettera utrymmet och lägga till elegans utan att överväldiga det. När det gäller tapetnyanser finns moderna tapeter oftast i neutrala toner som kompletterar kök i ny stil. Minimalistisk design eller geometriska linjer är populära mönsterval för moderna kök.

Träpanel är också en populär trend för 2024. Det finns några tapetmönster som ser ut som träpaneler som är ett utmärkt val. Att tapetsera alla väggar kan se för mycket ut i ett modernt kök, det finns bättre sätt att använda det i rummet. Måla väggarna med en kompletterande neutral nyans och använd tapeter på en statement-vägg.

Tapeter för rustika kök

När vi tänker på rustika kök tänker vi på naturmaterial och jordnära nyanser. Inkorporera toner som du ser i naturen som beige, brunt, terrakotta eller sten i rustika kök. Tapeter med struktur är perfekta för den här typen av kök – eftersom de ger rummet en dimension och en känsla av natur.

Prova tapetmönster som efterliknar tegel, naturligt trä eller slitna material i den här typen av utrymme. Varma toner är perfekta för att skapa en mysig och behaglig miljö. För den här typen av kök ger tapeter på de flesta eller alla väggar ett mer rustikt och autentiskt utseende.

Tapet ovan finns HÄR

Tapeter för retrokök

Retroköken har vuxit i popularitet de senaste månaderna och är tillbaka! Retrostilar tar dig tillbaka i tiden till svunna tider, samtidigt som de ser fräscha ut. Vilken tapet du väljer för retrokök beror på vilken tidsepok ditt kök tar influenser från. Välj ljusa psykedeliska mönster om ditt kök är 60-talsinspirerat, eller små blommor från 40-talet.

Om du vill ha djärvare tapeter kan du välja en statement-vägg och måla resten med en kompletterande nyans. Detta förhindrar att djärva mönster blir för mycket. Alternativt kan ett bra sätt att visa upp ljusa tapeter utan att tapetsera hela väggen att rama in dem som konsttryck istället. Detta sparar pengar och är ett mer diskret utseende. Tänk bara på att har ni en rejält mönstrad tapet, försök ha köksmattan mer nedtonad i färgerna.

Tapeter för lantkök

Kök i lantlig stil har en rustik charm med extra udda. De är vanligtvis mycket traditionella. Tänk på klassiska nyanser som krämer, mjuka gröna och blekgula färger samt inredning med små gårdsdjur på. Klassiska tapeter som bidrar till detta utrymme är bland annat subtila ginghamrutor eller en lugn randig design.

Tapet ovan finns HÄR

Slutsummering – tapet kök

Oavsett stil på köket finns det tapeter som passar alla. Hur mycket tapeter du vill ha med i ditt rum är upp till dig. Välj mellan att tapetsera hela rummet till att skapa en statement-vägg. Alternativt kan du tapetsera en halv vägg och måla den övre eller nedre halvan i en matchande nyans. Möjligheterna är oändliga, så ta några idéer och kom igång idag.

Vanliga frågor (FAQ)

Är tapeter lämpliga för kök?

Nuförtiden är de flesta tapeter mer hållbara. Många finns också i ett avtorkningsalternativ, vilket är bra för kök där mat tillagas. Med ångan från ditt kök kanske du också vill titta på fuktbeständiga mönster.

Kan jag tapetsera själv?

Tapeter är något som du kan prova själv. Papper med stora mönster eller texturer kan vara svårare att matcha och applicera. Om du är osäker kan det vara bäst att anlita ett proffs för en bra finish.

Hur kan jag rengöra kökstapeter?

Om du får ett märke på din tapet, försök att rengöra den. Milt rengöringsmedel och vatten bör räcka för att ta bort de flesta fläckar. Var försiktig så att du inte gnuggar för hårt och sliter på pappret.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024