Hur väljer jag rätt taklampa till kök? 6 tips

Innehållsförteckning

Att välja rätt taklampa till kök kan göra hela skillnaden!. Den lyser inte bara upp köket, utan gör också rummet varmt och inbjudande. Att välja din taklampa kan vara knepigt eftersom det finns många olika taklampa stilar att välja mellan. Det finns även vissa typer av kökslampor att undvika. Låt oss ta en närmare titt på några av våra favoriter.

LÄS MER: Vilket köksgolv ska jag välja?

 • Pendel Lights: Gör ett vackert uttalande.
 • Spotlights: Både diskreta och praktiska.
 • Naturligt ljus: Tillverkat av hållbara eller återvunna material.
 • Smart belysning: För att enkelt kunna styra din belysning.

Välja taklampa till kök

Ursnygg kökslampa ovan finns HÄR

Tidlös Pendel Belysning

Om du har högt i tak eller en belysningspunkt placerad ovanför ett köksbord är pendellampor ett lysande val. De är ett riktigt statement i alla hem. Dessa moderna lampor hänger från taket och lyser över ett visst område. Under de senaste åren har pendellampor varit populära i mörka svarta toner. Varma metaller som mässing eller koppar är också bra val för pendelbelysning.

LÄS MER: Så inreder du med snedtak hemma

En trend i kök att hålla utkik efter 2024 är belysning med flera pendellampor.  Den här stilen har flera lampor som hänger från taket för en riktig statement-look. Det som är bra med alla typer av pendelbelysning är att höjdkammen kan justeras. Fråga bara din elektriker när du installerar för att hitta rätt höjd för dig.

Se så snyggt taklampan matchar med köksgardinerna ovan.

Smart spotlightskena ovan HÄR

Spotlights för detaljerna

Spotlightlampor är ett av de mest praktiska valen för köket. Eftersom de är infällda i väggen finns det inget ljus eller lampskärm som kan täckas av kökssmuts. LED-lampor används ofta för denna typ av belysning som har ett gott rykte om sig att vara mer energieffektiva.

LÄS MER: Därför ska du välja stänkskydd i kök ist för kakel

Spotlights kan placeras var som helst i ditt tak av en erfaren politiker. De kan användas för att markera diskar, bord eller andra delar av rummet. Genom att montera dem i nivå med taket får du ett elegant minimalistiskt utseende. Spots är bra att rikta mot textilier, som köksmattan eller gardinerna.

Lyxig taklampa ovan finns HÄR

Naturliga belysningsarmaturer

En stor trend 2024 är hållbarhet. Detta gäller även inom inredning. Hållbara ljusfunktioner kan inkludera användning av naturliga material snarare än hård plast. Våra favoritlampor i naturlig form är tillverkade av rotting eller vävda fibrer. Dessa tillför lite natur till ditt kök.

LÄS MER: Styla kök inför försäljning billigt 

Smart belysning trendar

Slutligen skulle ingen belysningslista för 2024 vara komplett utan smart belysning. Smart belysning kan styras med din röst eller telefon. Detta gör det enkelt att belysa nivåer och ljusstyrkan i rummet. Smart belysning kan vara dyrare men det är väldigt bekvämt.

Trendiga taklampor ovan HÄR

 

Taklampor i kök att undvika

Lysrörsbelysning

Denna typ av belysning kan ge dig huvudvärk. Det skarpa ljuset är för mycket för ditt hem och bör behållas för kontor. Det skapar också kallt ljus som kan få ditt kök att se oinbjudande ut. Varma LED-lampor är ett mycket bättre alternativ.

Utsmyckade armaturer

För komplexa lampskärmsdesigner ser för mycket ut i kök. Dessutom samlar de upp mycket damm och fett från matlagningen. Detta gör dem mycket svårare att hålla rena och sanitära. Välj istället armaturer med stilrena och enkla linjer. Dessa är bättre eftersom de flesta kök nuförtiden har minimalistisk design som behöver diskret belysning.

Vit trendig hisslampa finns HÄR

Slutsummering – Taklampa kök

Med ett antal lampor att välja mellan kan det bli för mycket. Vår guide om taklampor för kök kan hjälpa dig att begränsa dina val. Titta på sociala medier och tidningar för mer information. Detta hjälper dig att hitta det ljus som passar bäst för dina behov.

Vanliga frågor och svar

Hur många lampor behöver jag i mitt kök?

Detta beror på vilket utrymme du har. Mindre kök kräver mindre belysning än större rum. Det beror också på rummets form och var skuggorna träffar. En grov riktlinje är att placera dem var 4-6:e fot.

Varför är LED-lampor bättre?

LED-lampor är mycket mer energieffektiva. Ljuset som de producerar är starkt och klart vilket är perfekt för ett kök. Glödlamporna håller också mycket längre än andra typer av glödlampor, vilket innebär att de behöver bytas ut mer sällan.

Hur kan mitt kök kännas mysigt med belysning?

Det bästa du kan göra är att installera en dimmer så att du kan ställa in nivån på ditt skrivande. Starkt ljus kan behövas när du lagar mat. Dämpat, romantiskt ljus är bäst för en middagsdejt på plats.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024