Vilket köksgolv ska jag välja? 7 tips

Ditt köksgolv är förmodligen att av hemmets mest använda areor. Det är också en area som får de fuktiga fula fläckarna. Därför är det viktigt att välja rätt. Detta kan vara knepigt eftersom det finns så många alternativ. Tänk på själva kökets känsla och vad du behöver. Ett nytt köksgolv höjer även värdet på hemmet i övrigt. Så det kan vara en god idé lägga lite extra pengar på ett bra kvalitetsgolv till köket. Här får ni våra bästa tips för att snygga upp köket med nytt golv:

LÄS MER: 10 hetaste kökstrender 2024

 • Mät golvet: för att hjälpa till att beställa rätt mängd golv och lite extra för spill.
 • Välj ditt material: Välj ett slitstarkt, vattenavvisande golv.
 • Håll dig till budgeten: Ta reda på hur mycket du kan spendera.
 • Fråga experterna: För att passa ditt golv perfekt.

Nytt köksgolv – att tänka på

kahrs.com

1. Tänk på din livsstil

Alla använder sitt kök på olika sätt. Vissa älskar att laga mat, medan andra har en stor matplats i anslutning så att de kan underhålla. Du kanske har stökiga barn eller ett hårigt husdjur. Var och en av dessa faktorer bör beaktas när du väljer golv. Hushåll med mer trafik bör ha ett tuffare och mer hållbart golv, t.ex. klinkergolv. Vissa sätter rätt kökstapeter före rätt golv, men här tycker jag ni ska tänka om. Allt börjar underifrån och golvet i alla rum är A och O.

2. Tänk på underhållet

Du spenderar tillräckligt med tid på att städa utan att behöva stå på händer och knän och skrubba hårt för att rengöra golv. Välj därför golvstilar, de kan enkelt moppas eller torkas. Lyxig klickvinyl eller kakel är bra för detta – välj släta mönster snarare än de med ett mönster för att minska fläckar. Många golvmärken annonserar nu som reptåliga, så håll utkik efter detta också.

LÄS MER: Gör om Ikea möbler – 7 bästa hack

3. Mät rätt

Om du beställer kakel eller vinylgolv är det viktigt att beställa tillräckligt av det. Mät ditt rum mer än en gång för att se till att det är korrekt. Fyrkantiga rum kan vara enkla medan mer komplexa former kan leda till svårigheter. Lägg alltid på lite extra längd för säkerhets skull. Om du inte använder den kan du förvara den som reservgolv om den skulle skadas.

kahrs.com

4. Vattentålighet är nyckeln

Både kök och badrum är rum som har mycket vatten. Risken för läckage och spill är större. Därför rekommenderar vi vattentåliga golv som är mindre benägna att skeva och svälla. Kakel och lyxig vinyl är båda bättre för detta än trägolv. De är lätta att torka av och det är mindre troligt att de skadas av små mängder vatten.

5. Undvik mattor

En köksmatta brukade vara ett populärt val, de är dock ohygieniska. I mattan kan det finnas bakterier, gammal mat och fukt som gör den svår att rengöra. Ett bättre val är att välja hårda snygga köksgolv som lätt kan torkas och moppas. Med ett vackert köksgolv ska man inte gömma det med en matta.

6. Håll dig inom din budget

Oavsett om du bara byter golv eller gör en hel köksrenovering kan det bli dyrt. Golv finns i en rad olika kostnader, så det finns något för varje budget. Sätt upp en budget innan du påbörjar ditt projekt och överskrid den inte. Det finns inget värre än att få slut på pengar halvvägs.

7. Fråga proffsen

Att välja golv kan vara för mycket eftersom det finns så många alternativ att välja. Både golvläggare och inredare kommer att kunna hjälpa till att ge råd. Detta kommer att hjälpa dig att avgöra vad som är bäst för ditt rum.

kahrs.com

Att ta med sig – välja köksgolv

Ett nytt golv kan vara helt avgörande för ett rum. Det kan göra den ljusare eller få den att se mindre ut. Det kan vara lätt att rengöra eller en mardröm. Därför är det viktigt att göra rätt val. Använd våra bästa tips ovan för att komma igång. Läs även våra inlägg om hur man kan måla om köksluckor och slippa dyr köksrenovering.

Vanliga frågor och svar

Är trägolv bra för kök?

Ditt val av golv är upp till dig. Även om trägolv ser bra ut är det inte det mest praktiska. Detta beror på att den suger upp vatten och lätt kan skadas. Istället kan träeffekt klicka på vinyl eller kakel vara bättre.

Hur gör jag mitt köksgolv bekvämare?

Bra underlag om du använder vinyl är viktigt. Detta gör golvet mjukare och bekvämare att gå på. Det hjälper också till att isolera ditt hem för att hålla värmen inne.

Vilken är den bästa golvtypen för kök?

Kök är hektiska platser. Du vill ha ett golv som är hållbart, men som också ser bra ut. Några av de bästa materialen för köksgolv är lyxvinyl, klickvinyl eller kakel. Dessa alternativ är alla avtorkningsbara och mindre benägna att skadas med vatten.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024