Stänkskydd i kök - inspiration och tips

Stänkskydd i kök – Är det bättre än kakel?

Innehållsförteckning

Är ett stänkskydd i köket bättre än att ha kakel? I detta inlägg går vi igenom det ni behöver veta. Att ha ett slätt stänkskydd i kök istället för vanligt kakel, har blivit mäkta populärt på senaste tiden. Kanske för att stänkskyddet ser mer modernt och stilrent ut och är mer lättskött. Kakel har fogar och de kan lätt bli smutsiga och se ofräscha ut. Ett stänkskydd är lätta att tvätta rent och slår även av sig smuts oftast. 

LÄS MER: Vad kostar det att renovera kök? här är bästa tips

Här får ni nu bästa tips och inspiration för stänkskydd till köket!

Stänkskydd kök

Vilken funktion har stänkskydd i kök?

Stänkskyddet i köket har i grunden en praktisk funktion, d.v.s. att det ska skydda väggen bakom och därmed även själva huset mot fuktskador och andra våtangrepp. Det uppstår mycket stänk runt diskhon, så för att uppnå ett effektivt skydd är det första du behöver ett stänkskydds material som ligger an mot väggen.

Annars kan stänkskyddet tillverkas av många olika material och ha olika mönster, och färger. Här finns fina möjligheter att använda din fantasi och skapa en unik miljö med stänkskydd på ett mycket prisvärt sätt. Det kostar lite, men det gör ändå en stor skillnad i köket. Det finns till och med sätt att skapa ren konst av ett enkelt stänkskydd, och med det blir köket garanterat helt unikt.

Foto electroluxhom

Vilka stänkskydd varianter av stänkskydd finns det?

Stänkskydd av lyxig marmor och sten

Att ha ett stänkskydd av marmor och sten är en av de vanligaste varianterna av skydd. Vi ser ofta detta material på Instagram i de lyxiga köken. Marmor kan dock vara något känsligt och tål tex inte spill av rödvin bra. Det kan vara en god idé att välja fejk marmor. Det vill säga ett material som liknar marmor men är gjort av ett mer tåligt material.

Stänkskydd i glas

Glasskivor är en trend som lyfts fram i många olika sammanhang. Faktum är att fler idag väljer glasstänkskydd än vanligt kakel. Detta trots att glaset behöver en hel del polering för att det ska se bra ut. Varje fingeravtryck syns på glaset, vilket innebär att det måste finnas en viss vilja att städa i familjen.

Glaset är antingen helt transparent eller matt, färgat eller till och med mönstrat. Plattan kan även lackas eller målas i valfri färg. Så det finns flera olika alternativ att välja mellan. För att få en helt original glaskopp är det bra att först gå till bästa glasmästaren och välja en tallrik. Tänk på att glaspanelen måste tåla kraftiga stötar och stötar. Helst ska den härdas. Du kan välja mellan vanligt glas eller plexiglas. Plexiglas är betydligt billigare.

Foto Bygghemma

Stänkskydd i rostfritt stål

Ett annat trevligt skyddsalternativ är rostfritt stål. Den industriella looken har blivit mycket populär på senare tid, vilket har gett rostfritt stål en renässans även i svenska kök. Den har även massiva plattor, och murens stenplattor måste vara minst två centimeter tjocka för större ytor och minst 12 mm tjocka för mindre ytor. Stenplattan kan då fungera antingen som ett enda stänkskydd eller bilda både en arbetsyta och en vägg.

Det är också möjligt att få en exklusiv design för plattan med olika metalliska toner och en platt form. Det är därför det verkligen inte behöver vara blankt och slätt. Snarare tvärtom. Laminatskivor med metallyta finns i flera varianter. Det är billigare, men kan se minst lika exklusivt ut.

Foto lgcoll.se

Matcha stänkskiva med bänkskivan

Den som har en snygg bänkskiva av ett praktiskt material, kan följa den upp över diskbänken och på så sätt skydda den mot väggen. Det betyder att den kan vara både effektiv och snygg. Lämpliga bänkskivor kan vara komposit, laminat eller marmor, men trä, kallfärgat glas och rostfritt stål kan enkelt läggas till som en kombination av bänkskiva och stänkskydd. Detta val har blivit starkt under de senaste två åren. Det ger köket en mjuk och fräsch känsla utan att kanterna blir för tydliga.

När det kommer till trä kan vacker träpanel vara den perfekta lösningen för ett klassiskt hem. Åtminstone bakom diskbänken och generellt bakom arbetsytorna. Det är dock mindre bra om det finns en gasolspis i köket. Då kan brandrisken bli för stor och den som vill ha vedbeklädnad i ett sådant kök vik den brandsäkra panelen bakom spisen. Med tanke på träets hållbarhet är det viktigt att det också behandlas väl, så att det tål fukt och smuts i köket.

Ikea stänkskydd

Det behövs en egen sektion för Ikea stänkskydd. Dessa skydd är tillverkade i tålig laminat, men ser ändå ut som lyxig marmor när det väl är på väggen. Vi tipsar om Ikeas stänkskydd om ni vill ha budgetvänliga skydd som ändå är tåliga och lättskötta.

Slutsummering – Stänkskydd kök

Som ni ser kan släta stänkskydd till köket vara en både praktisk och super lyxig lösning. Vi hoppas att ni hämtat stänkskydd inspiration från detta inlägget och att ni sätter upp ett av dessa skydd i köket. Vi kommer tipsa mer om kök och köksmaterial så stay tuned.

 

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024