Vad kostar det att renovera ett kök?

Renovera kök kostnad – så mycket kostar det

Innehållsförteckning

Vad kostar det att renovera kök? Det är frågan många ställer sig när de ska renovera ett kök. Köket är en central plats i hemmet och här spenderar vi en stor del av vår tid. Därför är just köksrenoveringar mycket populära och någonting som ofta anses vara ett säkert kort om man vill höja värdet på sin bostad. På visningar brukar köket få mycket utrymme i såväl annonser som under själva visningen. Men vad kostar det egentligen att renovera köket? Nu ska vi titta närmare på vilka alternativ som finns och vad detta kan tänkas kosta dig.

LÄS MER: Ikea hack kök – lyx pimpa ikea köket

När du ska påbörja ett projekt att renovera ditt kök bör du först och främst ta en kik på bankkontot och se vad du har att spendera. Det kan också vara en idé att kontakta banken och låna upp på huset, eftersom ett nytt kök kommer ge dig en högre värdering av bostaden och därmed ge dig mer låneutrymme.

Renovera kök kostnad

beige kök renovera kök

Foto .marbodal.se

Köksrenovering för dig som vill spara pengar

Om du letar efter en budgetlösning för din köksrenovering så kan man komma väldigt långt genom att låta själva stommen av köket vara kvar och bara byta ut skåpluckor och vitvaror. Så länge ditt kök inte har allt för många år på nacken, är det förmodligen konstruerat med standardmått, vilket innebär att du kan gå till IKEA eller liknande och köpa nya luckor. Du kan behöva göra vissa korrigeringar, så som att till exempel borra nya hål för luckorna. Men jämfört med att riva ut hela konstruktionen så blir det både enklare och billigare.

Du kan också måla om de befintliga luckorna. Är dom rejält slitna kan du avlägsna dom, slipa och måla dom och därefter montera dom igen.

Prisexempel för dig som vill rusta upp ditt kök:

 • Färg och penslar till luckor, 1000 kr
 • Hyra en slipmaskin, 500 kr
 • Nya skåpsluckor, från 7.000 kr

Om du vill ta hjälp av en snickare för att byta ut alla luckor i ditt kö, så räkna med ett pris från 15.000 kronor och uppåt inklusive material.

Totalrenovering av kök och vad det kostar

En totalrenovering av köket innebär att du river ut ditt gamla kök och eventuellt bryter upp golvet. Därefter anlägger du ett helt nytt kök med nya bänkar, skåp, luckor och vitvaror. Här pratar vi en större investering och oftast någonting som du behöver ta hjälp av någon kunnig för att utföra. Vanligast är att man anlitar en firma som hjälper dig att rita upp köket och bygga det åt dig.

Här finns det många val att göra. Om du vill komma undan relativt billigt så bör du använda samma plats för diskbänk, diskmaskin och spis som du hade i ditt gamla kök. Anledningen är att då slipper du dra om en massa avlopp och fläktsystem, vilket kostar pengar.

Om du vill få ett mer stilrent kök, kan du ha inbyggd kyl och frys och använda samma lucmor där som i övriga köket. För att få en mer pampig känsla i köket kan du ha en bredare spis än vanligt. Vanligt mått är 90 cm, men varför inte slå till på en 120-centimetare?

Nu till den spännande delen som handlar om kostnader. Om du anlitar en firma för att renovera ditt kök så bör du räkna med en prislapp från 120.000 kronor och uppåt. Om du river ut ditt gamla kök själv kan det bli något billigare.

Här är en grov kalkyl:

 • Riva ut gammalt kök, 10.000 kr
 • Nytt kök, 40.000 kr
 • Installation av nytt kök, 40.000 kr
 • Vitvaror, 30.000 kr

Som du ser är det svårt att hamna under 120.000 kronor. Däremot är det enklare att hamna över 120.000 kronor. Ett någorlunda lyxigt kök landar oftast på runt 250.000 kronor.

stort beige kök med svarta lampor

Foto .marbodal.se

FAQ – renovering av kök kostnad

Frågorna hopar sig ofta när man börjar tänka på att renovera sitt kök. Här samlar vi några av de vanligast förekommande frågorna och besvarar dom så gott vi kan.

Hur lång tid tar det att renovera ett kök?

Om allting klaffar och entreprenören får allt material i tid, kan en köksrenovering utföras på mellan 1-2 veckor. Tänk dock på att mer omfattande renoveringar där du ändrar plats på avlopp och fläktsystem, medför längre tidsåtgång.

I vilken ordning ska man renovera kök?

Börja alltid med att riva ut allt det gamla. Rita sedan upp det nya köket med alla mått på väggarna bakom och börja sedan montera golvet, sedan stommen och därefter alla luckor. Sist placerar du ut vitvarorna.

Hur kan man renovera kök billigt?

För att renovera köket billigt kan du måla om istället för att byta ut, du kan köpa nya handtag till alla skåp och luckor, byta ut vitvarorna, köpa en ny bänkskiva, osv. Fokusera på det som är mest slitet i ditt kök och renovera det.

Summering – renovera kök kostnad

Vi har tittat närmare på vad det kostar att renovera ett kök och kommit fram till att det finns två sätt att göra det. Antingen piffar du upp ditt befintliga kök och byter ut vitvaror och annat, slipar skåpsluckorna och målar om dom, osv. Eller så genomför du en totalrenovering och anlitar en entreprenör. Då bör du räkna med en kostnad från 120.000 kronor och uppåt.

 1. Melina skriver:

  Oh my gosh, I’m obsessed with white kitchens! Love all this inspiration. :)

  xx
  Pale Shadow

 2. Alicja skriver:

  I love bright interiors! but, unfortunately, I have to small kitchen to use your inspirations :)
  have a nice weekend Maria! :)
  http://www.allishop.blogspot.com

 3. Samantha Mariko skriver:

  beautiful!! I love the all white theme :)

 4. Akaleistar skriver:

  So clean and inviting!

 5. Annorlunda Underbara skriver:

  Jag har haft ett sådant kök i flera år, det nya jag sätter in här nere blir därför med en touch av gammeldags känsla….Fast…i det andra huset vi ska fixa blir det nog , återigen, högglansigt.
  Kram Jess
  http://www.annorlundaunderbara.com

 6. MlleWanderlust skriver:

  something beautiful about a crisp white kitchen

 7. Francesca R skriver:

  I love the first kitchen!

 8. Sunnie@ModernGirlNutrition skriver:

  What a GORGEOUS kitchen! If only mine was this clean ;) Haha

 9. Tess - Svengelska Huset skriver:

  Verkligen hur snyggt som helst! hade inte tackat nej till några av dessa kök! Tack för tipsen :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024