Här är ytterdörrarna som är bäst i test

Här är ytterdörrarna som är bäst i test

Ytterdörren är ett av ”ansiktena utåt” för din bostad. En snygg eller fin dörr märks och gör skillnad för hur bostaden upplevs både av dig och av andra. En annan funktion med ytterdörren är självklart den skyddande funktionen och ju bättre skydd, desto bättre är det. Ska du bygga nytt eller går du i tankarna att byta dörr? Känns den gamla lite tråkig eller är ditt fokus på en modell som ger bättre inbrottsskydd? Ska du byta alla fönster, är det en bra idé att även byta ut husets ytterdörrar.

LÄS MER: Så sätter du upp en dörrkarm helt själv

Oavsett hur du tänker kan du nog ha nytta av vår artikel om ytterdörrar som är bäst i test 2023. Läs vår köpguide och se exempel på de bästa ytterdörrarna just nu.

3 saker att tänka på när du köper en ytterdörr:

  • Storlek och form: Ytterdörren måste passa in i dörröppningen i ditt hem. Du måste också bestämma om du vill ha en enkeldörr eller en pardörr.
  • Säkerhet: Ytterdörren ska vara säker och förhindra obehöriga personer från att komma in i ditt hem. Du bör välja en dörr med ett lås som är minst klass 3.
  • Utseendet: på ytterdörren är en viktig del av ditt hems utseende.

Ytterdörrar – bäst i test

6 bästa ytterdörrarna just nu

Vi har undersökt utbudet av ytterdörrar för 2023 och valt ut sex stycken modeller. Vi tycker att dessa sticker ut från mängden på olika sätt, till exempel när det gäller pris eller säkerhetsfunktioner.

Effektdörren Sacha

Sacha är en mycket populär och stilren dörr med raka linjer. Den är diskret samtidigt som den har ett smalt fönster som både ger ljusinsläpp och fungerar som elegant dekoration. För en modern villa eller lägenhetshus är Sacha ett bra val. Prislappen är också aptitlig.

Fakta om Sacha
Blad: 60 mm
Stomme: Furu
Panel: HDF
Isolering: 55 mm
U-värde: 1,0

Effektdörren Helena

Helena är en dörrmodell med en klassisk, traditionell utformning med fina frästa detaljer och spröjsat fönster. Den passar både äldre hus och nybyggda villor som har en mer traditionell design. Modellen Helena finns i en mängd färger och priset är klart överkomligt.

Fakta om Helena
Blad: 60 mm
Stomme: Furu
Panel: HDF
Isolering: 55 mm
U-värde: 1,0

Nordiska Fönster – ytterdörr Kronoslätt

Kronoslätt är en stilren modell från Nordiska Fönster med fint ljusinsläpp och god isolering. Det här är enligt oss en gedigen modell som bjuder på både form och funktion. Dess stilrena utformning gör att den förmodligen passar bäst till hus och lägenheter med en modern design.

Fakta om Kronoslätt
Blad: 62 mm
Stomme: Furu
Panel: Fiberboard
Isolering: 55 mm
U-värde: 0,8–1,0

Nordiska Fönster Kronoslätt Ek

Varianten Kronoslätt Ek är en passivdörr i ek med stilrena linjer. Det här måste sägas vara en premium-variant med ett rejält dörrblad med ett smalt fönster i 3-glas och en karm i massiv ek. Isolervärdet är mycket högt och säkerheten är god.

Fakta om Kronoslätt Ek
Blad: 82 mm
Stomme: Ek
Panel: HDF
Isolering: 75 mm
U-värde: 0,7

Swedoor Character Dice RC3

Om du letar efter en säkerhetsdörr med en snygg design med glas, så bör du titta närmare på den här modellen. Designen är modern och stilren och de fem glasen är integrerade i dörren. Säkerhetsklassningen är RC3, vilket innebär att den ger mycket bra skydd mot inbrott.

Fakta om Character Dice
Blad: 63 mm
Stomme: Träfiber
Panel: HDF
Isolering: 56 mm
U-värde: 1,3 (0,74 med ECO)

Swedoor Indus ytterdörr

En modern design med ett rejält ljusinsläpp och god säkerhet – kan det vara något? Swedoor Indus är en slät dörr i massiv träfiber med ett runt fönster. Den kan passa perfekt i både nyare villor och hus i funkisstil. Isolervärdet är godkänt och du kan göra många tillval, till exempel göra den mer inbrottssäker.

Fakta om Indus
Blad: 63 mm
Stomme: Träfiber
Panel: HDF
Isolering: 56 mm
U-värde: 1,0

Kan man sätta upp ytterdörr själv?

Du kan absolut montera dörren själv. Det är dock ett antal moment som ska utföras och det krävs en del hantverkskunnande och en del tid för att klara uppgiften.

Vad är en säkerhetsklassad ytterdörr?

Säkerhetsklassade dörrar är konstruerade med tjockare, förstärkta dörrblad och förstärkta lås och gångjärn. Om dörren har glas är också det säkerhetsklassat. Syftet är att försvåra intrång.

En snabb köpguide till ytterdörrar

Om du har några bra tips i bakhuvudet när du börjar titta på dörrar blir det lättare att hitta rätt. Här är våra snabba tips. Gå gärna igenom dem steg för steg och ta dig lite tid när du funderar.

Design och färg

En modern dörr ser antagligen lite felplacerad ut som entré till ett äldre hus. Motsatsen gäller självklart också. Här är det också bra att fundera kring färgen. Vitt och svart är mer eller mindre standardfärger idag, men det finns naturligtvis fler nyanser. Vilken passar bäst för ditt boende?

Funktion

En ytterdörr är en barriär mellan ute och inne. Hur stor den barriären ska vara bestämmer du lite själv. Här talar vi om ljusinsläpp, ljudisolering och isolering mot kyla. Det är populärt att välja modeller med ljusinsläpp av olika slag och nu när elpriset verkar ha parkerat på en hög nivå tittar många efter dörrar med rejält med isolering.

När det gäller ljusinsläpp finns tre alternativ, nämligen:

  • Insläpp genom fönster i dörren
  • Sidoljus
  • Överljus

Säkerhet och smarta hem

Skydd mot inbrott är alltid en viktig egenskap hos en ytterdörr. Givetvis är det vissa modeller som skyddar bättre än andra. En säkerhetsdörr är förstärkt och har flera kopplingar mellan bladet och karmen. Det gör inbrottstjuvens jobb betydligt tuffare.

När du ändå ska köpa dörr kanske du vill förse den med smart teknik? Idag finns smart teknik för elektroniska lås som både ökar säkerheten och kan göra livet lite enklare. Det går också att koppla elektroniska lås till larm.

Vad ingår när du köper dörr?

Om du beställer genom en hantverkare behöver du inte bekymra dig om vad som kan tänkas ingå förutom själva dörren. Om du beställer på egen hand bör du vara lite mer noggrann med att undersöka saken. Vanligtvis ingår minst karm, lås och cylinder i köpet. Lister och handtag får du (eller din hantverkare) komplettera med själv.

Slutsummering

Den här artikeln innehåller både en lista på vilka ytterdörrar som vi tycker är bäst i test 2023 och en köpguide. Använd de båda delarna tillsammans som inspiration när du ger dig ut på jakt efter en ny dörr.

Vi vill skicka med dig en sista tanke. Det är att ta valet av dörr på största allvar. Se till att du väljer en modell som bockar i alla, eller åtminstone de allra flesta, av dina önskemål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024