5 ställen att renovera som höjer värdet på huset

5 ställen att renovera som höjer värdet på huset

Innehållsförteckning

Det är svårt att veta exakt vad utfallet kommer bli när du gör investeringar för att höja värdet på ditt hus. Det finns dock vissa renoveringar som i regel är bombsäkra och alltid innebär att huset får en högre värdering. Här är de bästa renoveringarna du kan att göra om du vill höja värdet på din bostad.

Är en bostadsrenovering alltid en god affär?

En bostadsrenovering är verkligen definitionen av att slå två flugor i en smäll. Dels rustar du upp huset på ett sätt som gör det trevligare att vistas där. Och dels medför en bra utförd renovering nästan alltid en värdehöjning av huset.

Om värdeökningen faktiskt är större än vad utgifterna för renoveringsarbetet blir är dock en avvägning som kan vara svår att göra.

Dessutom är det andra faktorer som också spelar stor roll för hur mycket du får för din bostad när du säljer den. Värderingen är en sak, men vad marknaden sedan är beredd att betala är en annan.

LÄS MER: Så renoverar du trappa med klickgolv

Folk vill köpa bostäder i bra skick

Innan vi går in på de bästa renoveringarna för att höja bostadsvärdet har vi några allmänna råd om hur du ska tänka kring renoveringar.

För det första: folk vill köpa bostäder i bra skick. De vill med andra ord inte behöva lägga tid och pengar på att renovera och reparera precis när de köpt en ny bostad.

Och för att slippa det är de beredda att betala. Den bästa investeringen du kan göra för att höja värdet på ditt hus är därför att renovera löpande under tiden du bor i huset.

För det andra: renovera smart. Vad vi menar med det? Jo, att du måste välja med omsorg när du exempelvis renoverar fasaden eller köket. I värsta fall kan material- och färgval som sticker ut allt för mycket istället sänka värdet på bostaden. När folk köper bostad har de oftast en väldigt klar bild över vad de vill ha. Stå därför emot impulsen att renovera köket i sjuttiotalsstil med orangea köksluckor, är vårt råd.

För det tredje: lägg pengarna på de viktigaste renoveringarna först. Dragiga fönster, trasiga vägguttag och läckande tak. Prioritera att fixa de grundläggande bekvämligheterna. Det är ett säkrare kort att investera i om du vill höja bostadsvärdet än kosmetiska förändringar.

5 delar av ditt hus där renoveringar höjer värdet

1. Badrummet

Badrumsrenovering är egentligen en kombination av flera olika hantverksarbeten. Kakelsättning, VVS-arbete och eldragning måste orkestreras och delas upp mellan olika proffs. För större badrumsrenoveringar krävs en hel del planering med andra ord. Men fräscht blir det och värdet på huset höjs i princip alltid av ett nyrenoverat badrum. Priset kan du dessutom styra till stor del själv då materialvalet avgör en stor del av slutpriset.

2. Fasaden

Nummer två på listan är egentligen en samling av olika renoveringsarbeten. Det kan handla om fasadmålning, omfogning av tegelfasad, fasadputs eller fasadbyte. Renoveringsarbete som handlar om att hålla fasadens yttre fräscht och fint betalar sig ofta i att värdet på huset höjs. Har huset problem med isoleringen kan du dessutom passa på att åtgärda problemet med en tilläggsisolering.

LÄS MER: 6 tips att måla tegel som ett proffs

3. Golven

Nästan alla experter är överens om att det är de små renoveringsarbetena som höjer bostadsvärdet i slutändan. Att löpande utföra småjobb i huset kan alltså vara det som i slutändan ger dig en rejäl vinst när du bestämmer dig för att sälja.

Anlita en golvläggare och lägg in parkett istället för det slitna linoleumgolvet. Eller varför inte bara anlita en hantverkare för att utföra en golvslipning? Det är ett mindre kostsamt sätt att ge nytt liv åt trägolvet.

4. Taket

Många menar att taket är husets absolut viktigaste del. Ett hus med ett tak i gott skick är mer lättsålt och med ett nyrenoverat tak får du också mer för huset när du säljer. Ett bra lagt tak håller i många, många år. Därmed garanteras i princip köpare av huset att de inte kommer att behöva lägga pengar på större takrenoveringar.

Att hitta ett företag som är pålitliga är inte alltid lätt. Ett företag som vissa besökare tipsat om är duktiga på takläggningar och takrenoveringar i Göteborgsområdet är Tak365.se.

5. Väggarna

Vi upprepar; de små renoveringarna gör skillnad på bostadsvärdet i slutändan. Genom att anlita hantverkare som utför tapetsering eller målar om husets väggar kan du med små investeringar ge din bostad ett rejält lyft.

För potentiella köpare av huset är det första intrycket viktigt. Det spelar ingen roll om fasaden är nyrenoverad om inte resten av huset är i samma skick.

Ny färg eller nya tapeter kan verkligen göra underverk för hur husets rum upplevs. Tänk också på att välja färger som matchar resten av huset och är tillräckligt neutrala för att inte skrämma iväg köparna.

Där har ni några smarta tips om ni vill renovera huset inför försäljning. Även en swimminpool kan höja värdet markant. Att be en besiktningsman gå igenom hemmet noga innan ni säljer, det är det bästa ni kan göra. Ofta hittar de saker som kan höja värdet inför försäljning som vi vanliga inte ser. Vi står inför våren och sommaren och många hus kommer säljas. Den bästa tiden att renovera är därför nu och sedan sälja när det grönskar så vackert runt huset.

Även att anlita en hometylist inför försäljning kan vara ett riktigt smart drag. De inreder hemmet top notch inför visning. Kunderna faller oftast direkt av en riktigt lyckad styling.

Lycka till!

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024