Renovera trappa med klickgolv – Gör så här

Funderar du på att renovera en trappa med klickgolv men undrar hur du ska ta dig an detta projekt? Då är du långt ifrån ensam – många går i samma tankar som du. Här går vi igenom hur du kan gå tillväga, steg för steg!

Därför är det smart att lägga klickgolv i din trappa:

 • Klickgolv är kända för att vara hållbara och lätta att lägga.
 • Du kan välja en stil och färg som matchar ditt hem.
 • Det kan vara billigare än andra material och metoder.

LÄS MER: Så målar du på MDF som ett proffs

Vad bör jag tänka på när jag ska renovera en trappa själv?

För att lyckas med renoveringen av trappan bör du mäta trappstegen och välja material. Ta bort de olika trappstegen försiktigt så att de inte skadas.

Se min steg-för-steg-guide till att renovera en trappa med klickgolv nedan för mer utförliga instruktioner!

Så renoverar du en trappa med klickgolv – Steg för steg

Du kan ge ditt hem ett ansiktslyft genom att renovera din trappa med klickgolv. Så här gör du steg för steg:

 1. Ta mått och välj material – Börja med att noggrant mäta varje trappsteg för att ta reda på hur mycket klickgolv du behöver. Välj sedan vilken variant du föredrar utifrån stil, hållbarhet och budget. Laminat och vinyl är två populära val.
 2. Förbered trappan – Se till att trappan är ren, torr och fri från damm. Om det redan finns ett golv i trappan tar du bort detta (läs hur nedan). Kontrollera att trappavsatsen är plan och jämn.
 3. Lägg ett underlag i din trappa – Du kan vilja lägga ett underlag i trappan innan du lägger trappstegen. Det är vanligt med underlag i skumgummi, men du kan även välja exempelvis gummi eller kork.
 4. Såga till trappstegen – Såga plankorna så att klickgolvet har rätt storlek för varje trappsteg.
 5. Lägg klickgolvet – Börja längst ner i trappan och lägg det nedersta steget först. Lägg plankan på plats och se till att den sitter på plats. Vid behov kan du limma fast plankorna. Fortsätt sedan uppåt i trappan, steg för steg. Kontrollera att varje trappsteg är jämnt och sitter ordentligt på plats.
 6. Gör finliret – Använd kantlister för en snygg finish. Om trappstegen har synliga framsidor (trappnosar) kan du vilja täcka dessa med matchande klickgolv eller särskilda trappnosar.
 7. Rengör och inspektera – När du är klar med att lägga klickgolv i din trappa rengör du noggrant trappan för att få bort sågspån och liknande. Gå igenom hela trappan och säkerställ att alla trappsteg sitter som de ska och att det inte finns några lösa delar.

Genom att följa dessa steg kan du renovera din trappa med klickgolv på ett tjusigt sätt.

LÄS MER: Så bygger ni växthus av gamla fönster

Hur tar jag bort ett klickgolv från en trätrappa?

Ett klickgolv är ofta lagt i en specifik ordning. Hitta den första plankan som lagts i trappan. Använd ett lämpligt verktyg för att försiktigt lyfta bort en planka i taget.

Tänk på att det ofta är trappsteget längst upp eller längst ner som är den första plankan. Med hjälp av en platt skruvmejsel eller ett annat verktyg kan du varsamt lyfta upp kanten. Var försiktigt så att du inte skadar träet på undersidan eller de intilliggande plankorna. Om golvet är limmat kan du behöva använda lite mer kraft för att lossa dem.

När den första plankan har lossnat fortsätter du att ta bort de återstående plankorna. Efter att du har fått bort den första plankan bör de andra lossna lättare. Kom dock ihåg att klickgolv kan vara utformade på olika sätt och variera i kvalitet, vilket kan påverka hur lätt det är att ta bort.

När du har tagit bort hela klickgolvet från trappan rengör du noggrant trappstegen. Det kan finnas limrester eller dylikt som behöver skrapas bort. Inspektera också trappan för att upptäcka eventuella skador som kan ha orsakats i samband med borttagningen. Om du upptäcker skador bör du överväga att reparera dessa innan du lägger ett nytt golv i din trappa.

Tips och knep

När du renoverar din trappa med klickgolv kan du använda dig av dessa knep för att göra det enklare för dig:

 • Använd ett bra lim när du limmar fast trappstegen för extra stabilitet.
 • Var noga med att såga klickgolvet till rätt storlek så får du en snygg finish.
 • Tänk på trappans vinkel och anpassa golvplankorna därefter.

Går det att måla ett klickgolv i en trappa?

Ja, du kan absolut välja att måla ditt klickgolv i trappan. Men dessa golv har ofta en slät och icke-porös yta som måste slipas till för att färgen ska fästa bra.

Summering – Renovera trappa

Att renovera en trappa med klickgolv kan vara ett bra sätt att fräscha upp ditt hem och förnya det. Jämfört med andra renoveringsprojekt kan detta vara ett kostnadseffektivt alternativ som låter dig matcha trappa med resten av ditt hem. Klickgolv är kända för att vara hållbara och enkla att lägga, vilket är två egenskaper som många uppskattar. Förhoppningsvis får ger denna guide dig inspiration och tips som leder dig fram till ett riktigt läckert resultat!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024