Måla furutrappa - så här gör ni

Måla furutrappa – så här gör ni

Innehållsförteckning

Funderar ni på att måla er furutrappa hemma som ni lessnat på? I detta inlägg går vi igenom steg för steg hur ni enkelt kan förnya och måla furutrappan. Furu osa verkligen 80-tal och man tänker på alla sunkigt gulnande furumöbler och paneler som trendade stort på den tiden. Nu vill vi har ljust och fräsch och gult furuträ känns därmed väldigt passé. Dock ska ni tänka om innan ni slänger ut furut, då det går att göra en makeover på det. Furuträ i tak och paneler tex. går att slipa och måla om i en modern ljus färg.

LÄS MER: Så målar ni på MDF – bästa råd

Det samma gäller om ni har en gammal gul furutrappa hemma. Varför lägga massa pengar på en helt ny trappa när ni enkelt och billigt kan måla om den gamla trappan? Här går vi igenom alla steg ni behöver ta för att måla om furutrappa till en fräsch modern drömtrappa.

Hur målar man en Furutrappa?

Först bör du förbereda trappan genom att tvätta, skrapa bort lös färg, spackla skador och slipa. Sedan bör du tejpa runt trappan för att skydda områden som inte ska målas. Därefter kan du börja måla, först med grundfärg, sedan med trappfärg.

Förberdelser inför målning

 • Att ta bort och slipa av gammal färg tar 1-2 dagar.
 • Sätt maskeringstejp runt trappan så ni inte målar utanför på väggar. Tar ca 40 min.
 • Att måla tar ca 2-3  timmar.
 • Golvfärgen tar minst 12 timmar att torka.

Material ni behöver:

Verktyg
Varmluftspistol
Stålspackel eller en skrapa
Grovdammsugare
Slipmaskin
Sandpapper (80, 100 och 120)
Hörselskydd
Mikrofiberduk
Maskeringstejp
Målningssats

Tillbehör
Träspackel
Lack, trävax, oljor eller färg

1. Förberedelse är nyckeln: Innan du börjar måla, se till att trappan är ordentligt rengjord och slipad. Ta bort eventuell gammal färg eller lack för att få en jämn yta att arbeta med.

LÄS MER: Inreda under trappa – 5 bästa tips

Behandla med kvistlack 

Behandla kvistar med Kvistlack innan du grundmålar. Kvistlack penslas på torr och ren yta. Eventuell kåda som trängt ut på ytan skrapas/slipas bort före behandlingen. Kvistlacken målas med fördel i två skikt då den första strykningen spärrar och den andra förseglar. Trä behandlat med kvistlack måste övermålas då kvistlacken endast har en isolerande funktion.

2. Grundmåla: Applicera en grundfärg innan du målar med den slutliga färgen. Detta hjälper till att förbättra vidhäftningen och ger ett jämnare slutresultat.

Vi tipsar om Alcro Panelgrund färg.

Låt grundfärgen torka minst 16 timmar innan ytan färdig-stryks.

3. Använd rätt färg: Välj en färg som är speciellt framtagen för träytor, såsom furu. Detta kommer att ge bästa resultat och långvarig hållbarhet. Vi tipsar om Alcro Studio golvfärg.

4. Måla i tunna lager: Istället för att applicera ett tjockt lager av färg, måla hellre flera tunna lager. Detta ger bättre kontroll över resultatet och minimerar risken för rinnande eller klumpiga ytor.

För bästa slutresultat färdig-stryk golvet 2 gånger med Studio golvfärg. Om du vill ha en exceptionell ytfinish kan du även måla med Servalac Finess, men då ska du grundmåla med Servalac Grund istället.

5. Låt torka ordentligt: Se till att varje lager av färg får tillräckligt med tid att torka mellan appliceringarna. Detta kommer inte bara ge ett bättre utseende utan också förlänga hållbarheten på din nymålade trappa.

Slutsummering – Måla furutrappa

Se där! Det var väl inte så svårt som ni trodde att måla om den gamla furutrappen? Följer ni dessa steg lovar jag ni inte kommer bli besvikna på slutresultatet. Missa inte våra andra artiklar hur man målar fönster och målar taket ni hittar detta längst upp i Inredningsvis bygg kategorier.

Lycka till!

 

Foto längst upp: Bygg.se

 1. hope in high heels skriver:

  Oh… that peace pillow is lovely – I couldn’t help but smile when I looked at it!

 2. fina skriver:

  Åh här var det gott om inspiration, härligt! Gillar stolen på översta bilden. Har snöat in lite på den typen av stolar just nu i jakten på något till vår balkong. Tack för titten och de fina orden hos mig, det gjorde mig glad! Nu ska jag kika vidare här hos dig :-) Kram, Josefine

 3. Linda skriver:

  Mycket inspirerande bilder!
  härligt!

 4. Dido skriver:

  Men ojejoj. Nu har jag tittat massor på din blogg här och det var då en särdeles massa fint. Way out of my league, menneh inspiration har jag hittat. Vet minsann var jag kan hitta två fåtöljer billigt, som jag såg på en av bilderna. Jag kommer fortsätta följa din blogg garanterat! tack för inspo.

 5. Fröken Fynd skriver:

  Tror jag älskade precis allt i bilderna! (Kanske inte väskan med ett hjärta på.) ;) Vilken inspiration!

 6. http://carloine.blogspot.com skriver:

  SV: Tack så mycket. Kan skaffa bloglovin så blir det lättare att följa med. :)
  Och kul att hitta din blogg, den är fin.

 7. Fridamittilivet skriver:

  Måste älska House Doctor och Tine K! Den väskan hängde på min axel hela förra sommaren och är dessutom fin decor i hallen och kan fyllas med scarfes, vantar och annat!;)

  Du som gillar Chanel, vad sägs om de här mobilskalet? Ett måste enligt mig!:))

  http://www.etsy.com/listing/125356431/chanel-case-nail-polish-70-color-options?ref=sr_gallery_11&ga_search_query=chanel&ga_view_type=gallery&ga_ship_to=NO&ga_ref=auto1&ga_search_type=all&ga_facet=chanel

  Trevlig helg!

 8. Despoina S skriver:

  I loved the “peace” pillow!
  All decoration ideas are amazing! :)

  I liked you on facebook! :)

  thewillbyds.blogspot.gr
  Greetings from Greece!

  • Despoina S skriver:

   * & on bloglovin’! :)

 9. Amanda Mércuri skriver:

  Adorei a dica! Vou dar uma olhadinha no site!

  Ótima sexta pra você, Maria!

  Beijo! ^^

 10. Natalia skriver:

  I am in love with EVERYTHING. If I could move in right now, I definitely would! x

 11. Teresa skriver:

  Your blog is dangerous! Really! one can’t stop wishing to start redecorating the home all over with the beautiful pieces you bring in.
  A fight might ensue after you post so much beauty and whimsy.
  Going to check some of these sites you sugested.
  THANK YOU!

 12. Alicia skriver:

  I love all of these pieces! I want them all for my house!!!!

  xx

 13. Lilli skriver:

  Hi Maria! This Danish shop got lots of nice stuff! I’d love to get a home office as the one of the first image, so cool!:) Also the cushions’ patterns are adorable! Happy Spring dear!! Kisses and hugs!:*

 14. Kiss & Make-up skriver:

  Every time I visit your blog my fingers are itching to start (re)decorating afterwards, haha :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024