Så målar du trappan som ett proffs

Så Målar du trappan som ett proffs

Går ni i planer att måla trappa hemma? Trappan är kanske den del av huset som utsätts för mest slitage. Vi går (eller springer!) upp och ner för den många gånger varje dag och det sätter sina spår. Samtidigt är trappan mer än en transport mellan två våningsplan. Den är ofta centralt placerad och fungerar definitivt som en del av inredningen.

Hur ser din trappa ut där hemma? Är den i gott skick eller skulle den kanske behöva en uppfräschning? Här bjuder vi på en komplett guide till att måla om trappa. Vi går igenom allt från förberedelser till val av färg och så även själva målandet såklart.

LÄS MER: 6 tips att måla tegel som ett proffs

Är det tidskrävande och jobbigt att måla om en trappa? Egentligen inte. Det kan dock vara bra att ha en plan för när och hur du ska göra jobbet. Trappan används ju många gånger varje dag!

Här får ni våra bästa måla trappa tips med alla steg till drömtrappan!

Måla trappa inspiration

Måla trappa – första steget

Det finns mycket spännande du kan göra med din trappa. Du kan måla den i en och samma kulör, men du kan också ta ut svängarna ordentligt. Om du är riktigt vågad kan du måla varje enskilt trappsteg i en egen färg!

Du kan också skapa kontraster med olika färger, måla själva plansteget i en färg och sättsteget i en annan färg samt välja olika färger för trapp respektive räcke. Vad du än väljer så är det viktigt att du planerar noga så att slutresultatet blir precis som du tänker dig.

Exempel på designs:

 • Plansteg och sättsteg i olika färger
 • Trappa och räcke i olika färger
 • Olika färg på olika sättsteg
 • Kontrasterande lister
 • Vangstycke i kontrasterande färg

Var kan jag hitta inspiration för att måla trappa?

Det finns många, både hemmafixare och proffs, som har gjort trapprenoveringar och lagt ut artiklar på nätet för att inspirera. En snabb bildsökning ger hundratals resultat.

Foto: Formtrappan.se

De förberedande stegen

Bra förberedelser är a och o inom allt kring målning, så även trappmålning. De förberedelser du ska göra är att skydda, rengöra och skrapa/slipa. Dessa steg behöver inte ta lång tid.

Skydda det du inte vill måla

Du vill måla din trappa, inte golvet och inte heller väggar. Därför ska du se till att skydda golv och väggar. Vill du inte måla räckena så ska du givetvis skydda dessa också. Detsamma gäller den del av trappan som går upp en bit på väggen.

Lösningen för skyddet stavas täckplast och maskeringstejp. Du använder täckplast för större ytor och maskeringstejp för skarvar, lister och liknande.

Kan man måla trappa med lackfärg?

För uppfräschning av en trappa är lackfärg och snickerifärg lämpliga val för räcke och andra detaljer. För själva plansteget krävs mer slitstarka färger.

Målning förarbete

Du har nu gjort några viktiga förberedelser. Du kan dock inte börja ta fram de kulörer du har valt och börja måla. Det finns en del grundarbete att göra först. OBS! Hur noga du behöver vara med detta grundarbete beror helt och hållet på hur din trappa ser ut idag.

Rengör de ytor du ska måla

Nästa steg är att rengöra trappan. Du bör använda en målartvätt som är extra effektiv mot fett samtidigt som den också är effektiv mot smuts och olika föroreningar.

Varför ska man använda målartvätt? Den här typen av medel är speciellt anpassad för att få bort allt som kan hindra att färgen fäster som den ska. Målartvätt kan du köpa både på nätet och hos bygg- och färghandeln.

Skrapa och slipa

Hur mycket tid och energi du behöver lägga på det här steget beror på trappans skick. Målet är att ta bort all gammal färg som sitter löst. Färg som sitter fast ska du inte försöka skrapa upp.

När all lös och flagnande färg är borta är uppgiften att slipa. Slipandet gör att ytan blir jämn och att färgen sedan fäster bättre. Se till att få bort allt damm när du är klar!

1. Spackla och fyll i

När din trappa är färdigmålad vill du att den ska vara helt slät, eller hur? För att den ska kunna vara det måste den vara helt slät innan du börjar måla. Det gäller alltså att du får bort eventuella ojämnheter. Det kan handla om skador som hål och större repor samt naturliga ojämnheter i träet. Kom ihåg att slipa lätt när spacklet har torkat.

2. Förstärk med lack

Om din trappa har kvisthål finns alltid risken för så kallat genomslag som kan missfärga. Du kan motverka det med skräddarsydd kvistlack. Har du inga kvisthål så hoppar du bara över det här steget.

Vilka kulörer kan man använda i trappan?

Du kan såklart använda vilka färger du vill. Det är dock en god idé att tänka på säkerheten. Mörka färger utan kontraster kan göra att trappan blir mer osäker att använda.

3. Grundmåla med häftfärg

Grundmålning är ett måste efter de förberedande momenten. Med grundfärgen täcker du små repor, jämnar ut och ger också täckfärgen bättre förutsättningar att fästa. Lämplig typ av färg är häftgrund för snickerier inomhus.

Dags för målning!

Nu är det dags för den roligaste delen i projektet att måla trappa. Nu är det dags att just måla. Här är det viktigt att du planerar ditt arbete med när du ska måla och vilka färger du ska använda (om du väljer flera kulörer, det vill säga).

Måla med slitstark färg

Trappans steg utsätts för stora påfrestningar varje dag. Du kan alltså inte använda exempelvis en vanlig snickerifärg. Du behöver en färg som är betydligt mer slitstark.

Det finns ett antal golvfärger på marknaden som har en högre slitstyrka. Välj en sådan färg. Den får gärna också vara av det snabbtorkande slaget så att trappan inte behöver vara förbjudet området i flera dagar.

När du målar bör du först använda en pensel för kanter och lister. Därefter kan du använda en rulle för planstegen och sättstegen. Använder du olika kulörer är det en god idé att måla klart med en kulör innan du börjar med en annan.

Kan man måla halkskydd?

Halkskydd för trappa finns i många former. Ett sätt att göra trappan säkrare är att måla halkskydd med en blandning av halksand och färg.

Lägg på två lager färg!

Precis som med all annan målning är det optimalt med två strykningar färg. Med en slitstark golvfärg kan det upplevas som att det räcker med en strykning, men två strykningar ger ett resultat som håller mycket längre.

Avsluta med räcken och lister

Om du är nöjd med en ny finish på plansteg och sättsteg kan du hoppa över det här sista momentet. Om du vill sätta färg på även de andra delarna av trappan så ska du gå igenom stegen ovan (skydd, slipning, grundmålning och så vidare). När du sedan målar behöver du dock inte använda en extra slitstark golvfärg. Det går utmärkt med en snickerifärg.

Sammanfattning – måla om trappa

Trappan är en del av bostaden som verkligen är i blickfånget och att fräscha upp och måla trappa kan verkligen göra skillnad i inredningen. Här i vår guide med tio steg har du en färdig plan för hur du kan göra för att ge ditt hem ett ansiktslyft. Nu är det bara att välja design och färg!

 

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024