fbpx

Renovera trappa – tips & inspiration

Ge nytt liv till ditt hem genom att renovera din trappa! Trappan är en del av huset som många oftast glömmer bort. Den bara finns där och man lägger inte så mycket tid på att piffa till den. Men faktum är att trappan kan påverka ganska mycket av känslan i huset. Du kan fräscha till en äldre trappa eller helt enkelt pimpa din trappa med lite nya detaljer eller ny färg. Det finns många olika alternativ för dig som vill renovera trappa.

Renovera trappa – tips

Trappstegsmatta ovan finns HÄR

Det är viktigt att se på din trappa som en del av ditt hem. Matchar den med resten av ditt hems inredning och design? Den snabbaste vägen till en ny trappa är att byta ut de befintliga trappstegen. Ett relativt enkelt projekt, beroende på utformningen av din befintliga trappa. Så länge själva stommen av trappan är i gott skick, kan du helt enkelt kan byta ut trappstegen mot nya, alternativt måla om dom. Om stommen är  i dåligt skick kan du behöva förstärka den innan du lägger på nya trappsteg.

Vilka material ska du använda när du renoverar din trappa?

Här finns det mycket att välja på. Om du vill piffa till din trappa ordentligt, kan du välja ett annat material än det som övriga delar av trappan är tillverkade av. Kanske kan du lägga ett tunnare trappsteg och sedan bygga på med skiffer och använda det som så kallad trappbeklädnad. Då får du en härlig kontrast mellan trappans konstruktion och trappstegen.

Ett annat alternativ är att byta ut själva handtaget som sitter monterat i väggen. Ibland är denna konstruktion helt separerad från övriga delar av trappan. Här kan du ta ut svängarna lite extra och till exempel sätta upp ett handtag i metall. Läs mer om detta längre fram när vi går igenom ett konkret tillvägagångssätt för renovering av trappa.

SHOPPA BILLIGT

Bra verktyg att använda när du renoverar trappa

Här beror det så klart på hur omfattande renovering du vill göra. Men om vi tar som exempel att du vill bryta bort dom befintliga trappstegen och såga ut nya, slipa dessa, lacka dom och montera dom på trappan, då kommer du behöva

 • en cirkelsåg
 • en sticksåg
 • en borrmaskin eller skruvdragare
 • en geringssåg
 • ett vattenpass
 • en tumstock
 • en hammare
 • sandpapper
 • en slipmaskin
 • lackfärg
 • pensel
 • skruvar samt spik eller lim för att fästa stegen.

Här följer vår enkla modell med 4 steg för hur du rent konkret går tillväga för att renovera en trappa. Vissa delar kan du göra själv, om inte allt, medan vissa delar kan behöva assistans från en fackman.

Foto: Bjelin.se

Steg 1: Förarbetet

Det finns många olika typer av trappor. Allt från spiraltrappor, till raka trappor och hörntrappor. Trappan kan också vara antingen öppen eller stängd. En öppen konstruktion, där du alltså ser in mellan trappstegen är enklare att renovera än en stängd. Det första du bör göra är att bestämma dig för hur omfattande renovering du vill göra. Vanligast är att man byter ut själva trappstegen, vilket man kan göra på såväl en öppen som stängd trappa.

Börja med att avlägsna trappstegen. Det här kan du göra försiktigt med en kofot, men var noga så att du inte bryter av själva reglarna som håller uppe trappan. Se efter hur trappstegen är monterade. Om dom sitter fast med skruv, bör du avlägsna skruvarna först. Om dom är spikade eller limmade går det bra att gå på med kofoten direkt.

Steg 2: Slipa

Nu har det blivit dags för att ta hand om trappstegen, alternativt införskaffa nya. Om du ska återanvända dina befintliga steg, bör du slipa dom först så att du avlägsnar alla färg och eventuell lack. Använd en elektrisk slipmaskin för att jobbet ska bli så effektivt som möjligt.

Om du köper nya trappsteg är dessa förmodligen redan slipade. Men om du sågar ut helt nya själv, är det viktigt att slipa dessa också så att dom blir riktigt lena och fina.

Steg 3: Montera nya trappsteg

De nya trappstegen bör målas eller lackas först, innan du monterar dom. Snyggast blir om man limmar fast trappstegen alternativt använder spik. Om du spikar bör du se om du kan spika underifrån, så att det inte blir några spikmärken i själva stegen.

Steg 4: Byt trappräcken

Byt ut trappräcket genom att skruva ned de befintliga. Du kan med fördel anpassa det nya räcket så att det passar in i de befintliga skruvhålen i vägge, som oftast är ganska rejäla. Ett trappräcke ska tåla mycket belastning. Om du måste göra nya hål, kan du spackla igen dom gamla och fylla i med lite färg.

Trappräcken kan vara figursågade och detta kan du så klart göra själv om du har lite kunskap. Annars kan det vara snyggt att hålla det enkelt och stilrent genom att bara ha en snyggt lackad eller målad planka som räcke.

Anlita en snickare

Ibland är det själva resultatet man är ute efter och inte arbetet som leder dit. Om du har tummen mitt i handen eller helt enkelt inte trivs med att göra saker på egen hand, kan du så klart anlita en snickare. En snickare byter ut dina trappsteg på en arbetsdag och det kostar inte så mycket mer än själva materialet. Välj en snickare i närområdet med goda referenser.

DIY – gör jobbet själv

För dig som gillar att göra saker på egen hand erbjuder renovering av trappa en mycket spännande utmaning. Man kan byta ut trappstegen på egen hand, välja material och figursåga dessa så att dom passar. Sedan kan man slipa och måla. Om själva trappan är gammal och du behöver göra renoveringar av själva stommen, är det nog oftast bäst att anlita en fackman. Man vill ju inte att trappan ska bli svajig och instabil, utan att den ska vara fast och stadig att gå i.

Foto: K rauta

FAQ – Vanligt förekommande frågor gällande att renovera trappa

Frågorna hopar sig ofta när vi pratar om att renovera en trappa. Det är inte det vanligaste renoveringsobjektet och många känner sig osäkra på vad man kan göra och hur man ska göra det. Här samlar vi några av de vanligaste frågorna och svaren på dessa.

Vilken färg ska man använda till trappa?

Det finns inget rätt eller fel. Våga ta ut svängarna och skapa en kontrast mellan trappans trappsteg och övriga konstruktion. Eller skapa en kontrast mellan trappan och tapeten. Du kan till exempel ha en svart trappa och vitmålade väggar.

Hur mycket kostar det att renovera en trappa?

Det beror på hur mycket du väljer att göra själv samt vilka material du väljer. Dessutom spelar det in hur omfattande renovering du vill göra. Det vanligaste är att man bara byter ut själva trappstegen, vilket inte kostar så mycket. Hela projektet kan gå på mellan 10.000-50.000 kr. Om du använder en hantverkare kan du räkna grovt med lika mycket arbetskostnad som materialkostnad.

Måste man slipa trappan innan målning?

Det beror på hur din trappa är behandlad idag. Om den är lackad bör du slipa bort den gamla lacken innan du lägger på ny. Om den inte är lackad, kan du många gånger måla över befintlig färg och göra 3-4 strykningar för att se till att det täcker bra och att det finns ett tjockt lager med färg.

Hur lång tid tar det att renovera en trappa?

Det här är ett projekt som kan gå relativt snabbt och dessutom göra stor skillnad i ditt hem. Men allt beror så klart på omfattningen. Börja med att ta bort trappstegen. Kanske vill du sätta in någon typ av belysning under dessa? Då kan du dra sladdarna under själva trappan. Om du ska figursåga varje trappsteg, får du räkna med några dagars arbete. Se till att ha alla verktyg hemma.

Summering – Renovera trappa

I den här artikeln har vi djupdykt in i trappornas värld och sett hur man kan göra för att piffa upp sin trappa och få mer liv till sitt hem. Trappan står ofta på en central plats i hemmet men får sällan mycket omsorg när vi målar om och renoverar. Med enkla medel kan man faktiskt göra ganska mycket med sin trappa och få en helt ny känsla i hemmet. Man kan byta ut trappstegen mot ett nytt material eller måla om dom. Man kan byta ut själva handtaget till trappan eller montera belysning. Bara fantasin sätter gränser!

Du kan välja att anlita en snickare eller göra jobbet själv. Om du behöver renovera själva stommen av trappan, bör du anlita en snickare, då trappans konstruktion är ganska avancerad och behöver vara korrekt konstruerad för att hålla och vara stabil. Lycka till med renoveringen av din trappa!

SHOPPA INREDNINGSVIS FAVORITER

Nordic Nest
4.679 SEK5.199 SEK
Nordic Nest
1 3691 825
Nordic Nest
2 0953 499

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis