Måla på mdf - så här gör ni

Måla på MDF – Så här gör ni

Hur kan jag måla på MDF? Det är en fråga som ställs ofta online inom byggkategorin. MDF är ett väldigt populärt material, då det är både slitstarkt och billigt. Det är ett lättillgängligt material som används i hem och företag över hela Sverige.

MDF kan användas för köksskåp, dörrar, socklar, vissa typer av golv och skärmar – bara för att nämna några användningsområden för detta mångsidiga material. Som med alla olika material har MDF också sina egna regler när det kommer till målning. Att förstå dessa regler och de bästa sätten att förbereda och applicera färg för dessa typer av material ger dig den bästa chansen att uppnå professionella resultat.

LÄS MER: Så bygger ni en pergola med tak 7 tips

I denna artikel går vi igenom alla frågor och svar om MDF, så att ni kan måla det som ett proffs.

Vad är MDF?

Medium Density Fibreboard eller MDF är en träprodukt gjord av en kompakterad blandning av olika material inklusive; träfibrer, återvunnet avfall, partiklar, vax och harts komprimerat till ett ark. Den kan skäras till valfri storlek och om den är gjord utan formaldehyd och jungfruliga material kan det vara en mycket miljövänlig produkt.

Kan man måla direkt på MDF?

Ja, man kan måla MDF, men man måste oftast täta den om det är rå MDF. Om MDF redan är målad är det vanligtvis en bra idé att slipa och förbereda den innan du målar om. Fördelar med MDF Det finns många fördelar med att använda MDF som en målbar yta, inklusive: Lätt att förbereda och förbereda för målning Inga klumpar, stötar eller knutar som naturligt trä Det finns ingen ådringsriktning, så du behöver inte matcha träbiten med andra delar av ditt projekt.

LÄS MER: Se utekökets makalösa förändring 

Vilken färg ska jag måla MDF med?

Den bästa färgen för MDF är en oljebaserad färg. Vattenbaserade färger suger in i MDF-skivan som är riktigt porös trots att den är tätad med primer. Att använda en oljebaserad färg säkerställer enkel applicering och mindre absorption.

Tyvärr har Oljebaserade färger även nackdelar som hög halt av DU och även en stark färglukt som kan vara svår att få bort. Den som är lite tveksam till sådana färger kan välja latexfärger istället eller färger som är akrylfärger, men utan undervattensbas. Denna typ av färgalternativ finns i en mängd olika färger och ytbehandlingar, så du behöver inte kompromissa med utseendet på MDF-ytan genom att måla med en icke-oljig färgprodukt. Alternativt kan du använda en vattenbaserad färg av god kvalitet som Zinsser Allcoat för att minska risken för problem.

Så tätar du MDF-skiva med shellack

Shellac är idealiskt för att täta MDF eftersom det inte absorberar, gör ytvattnet ogenomträngligt, reptåligt och torkar mycket snabbt även vid applicering i stora mängder. Ännu bättre, shellack får inte MDF att svälla, vilket eliminerar eventuella problem som uppstår även med tung shellack. Applicera shellack på MDF: Vik en ny gammal ren trasa och linda mer trasa runt den och knyt den sedan till fästet. Applicera shellack på applikatorn, blötlägg den helt.

Börja från mitten av MDF-skivan, och kör shellacken från vänster till höger. Låt det första lagret torka rejält i cirka tio minuter. Lägg till ytterligare ett lager shellack med samma appliceringsteknik och fyll kudden på samma sätt. Låt MDF torka i tio minuter. Gå över ytan med ett lätt sandpapper och torka bort överskottet med en trasa. Applicera det tredje lagret på samma sätt som tidigare med bollapplikatorn. Låt torka i ca 10-15 minuter, slipa igen, torka av och applicera sedan ytterligare ett lager.

Upprepa samma process upp till 6 eller 7 gånger om du vill. Tätning av MDF med PVA Att täta MDF med PVA är en mycket enkel och föredragen metod av många dekoratörer. Försegla MDF med PVA-lim: Applicera ett tunt lager PVA-lim och ett tunt lager med pensel, sprayapplikator eller limspridare. När det är torrt kan du slipa de ojämna ytorna, men var mycket noga med att slipa PVA så mycket att det inte längre skyddar MDF:n under.

Så slipar ni på MDF

Det första ni ska göra är att använda Sskyddsglasögon och mask öppna fönstren för att ventilera rummet. Detta är mycket viktigt när man arbetar med MDF, eftersom det innehåller cancerframkallande ureaformaldehyd. Formaldehyd släpps ut i luften när MDF slipas eller skärs, så det är viktigt att skydda dig mot dessa gaser och partiklar med rätt säkerhetsutrustning. Att använda skyddshandskar hjälper till att skydda dina händer från sandblästring och skador. När du slipar med en slipmaskin, se till att MDF är säkrad när du använder slipmaskinen och använd maskinen enligt anvisningarna, håll alltid i tråden.

Så målar ni MDF – steg för steg

Efter att ha förberett och förseglat MDF, är det dags att måla!

1: Eftersom MDF är så slät är det lätt att måla med en roller. Applicera önskad färg på hela den platta kanten och sidorna av MDF-skivan.

2: Måla små kanter och böjda sidor med en pensel. 333 betydelsen av

3: Låt detta lager torka och låt roller, pensel och färgbricka ligga i en plastpåse så att de inte torkar ut.

4: Slipa ytan lätt och ta bort damm.

5: Lägg till ytterligare ett lager färg till MDF med en roller och pensel.

6: Låt MDF torka och applicera ett tredje skikt vid behov.

Slutsummering – Måla MDF

Följer ni alla steg och råd ovan, kommer ni få ett snyggt målat rum det lovar vi. Allt inom målning handlar bara om rätt förbehandling. Görs allt rätt från start, ja då är det omöjligt att få ett dåligt resultat på målningen.

Fler gör det själv tips:

Så dekorerar ni med dekorplast -10 tips

Lycka till!

 

 1. Oj vad fint! Ser helt otroligt ut!
  Där skulle jag kunna bosätta mig 4 ever

  Kram
  Stoffe

 2. Vilken fin blogg med massa fina bilder..ha ne fin onsdag..krma

 3. Vilket underbart ställe. Tack för att du delar med dig av detta tipset. Älskar Österlen, det är så vackert.

  Ja hösten kom väldigt snabbt hit. Jag har precis kommit hem från en vecka på Cypern och där var temperaturen runt 35 grader varje dag. Snacka om att jag saknar det nu när man är hemma.
  kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024