6 tips att måla tegel som ett proffs

6 tips att måla tegel som ett proffs

Innehållsförteckning

Planerar ni att måla tegel hemma? Tegel är ett tidlöst material, ofta valt för sin robusthet, inbyggda nyans och naturliga utseende. Ibland kan det dock vara en god idé att måla tegel för att tex. dölja problem, såsom mögel eller vatteninfiltration i murbruket.

Men även för alla som säger att tegel borde lämnas omålat, finns det andra som säger att det inte bara går att måla tegel, det kommer dessutom att se bättre ut när de målas om. Nyckeln är att låta helt nya tegelstenar vara i olika väderförhållanden i minst ett år för att möjliggöra djup torkning såväl som urlakning, städa det väl under dagarna fram till målning, och även använda en porös färg utvecklad för att låta blockera andas.

LÄS MER: Så målar ni på kakel som ett äkta proffs

Om du är redo att göra en ansiktslyftning för din bostad, här kommer tips hur ni kan måla tegel som ett riktigt proffs!

Tänk igenom beslutet att måla tegel först

Det är värt att tänka igenom innan ni målar tegel, då färg är svårt att få bort om ni ångrar det längre fram. Så hur får man bort färg från tegel?

Du har tre grundläggande alternativ: sandblästring, handdriven strippning eller tryckrengöring. Varje tillvägagångssätt kräver en hel del tid och även ansträngning. Om du väljer att du verkligen gillar hur tegelstenen ser ommålad ut, tänk på att karaktären av blockets förhållande till fukt snabbt kommer att försvinna även vid en av de mest hållbara färgerna, som kräver målning vart tredje till femte år.

Tänk på att ommålat tegel inomhus  är mycket mer permanent på grund av att det eliminerar möjligheten till högtrycksrengöring eller sandblästring av färgen, om du skulle besluta dig för att vända på uppgiften. Om inomhusblocket tillhör en väggyta som når utsidan, till exempel insidan av en eldstad, kan du räkna med att måla området vart tredje till femte år också.

Många husägare gillar att täcka över tegelstenen med stenfaner, vilket är ett arbete som inte är mycket mindre långsiktigt men ett som delar högre bostads- eller kommersiella fastighetsvärde.

Om du tänkt igenom allt detta och bestämmer dig för att måla tegel, så här gör:

Detta behövs för att måla tegel:

Utrustning / Verktyg

Hand stålborste
Hink
Milt rengöringsmedel
Trädgårdsslang (eller eltvätt)
Klorblekmedel (valfritt)
Roller
Rullöverdrag designade för tegel eller murverk
Målarbricka
Canvas droppduk
Exteriör kvalitet tätning

Material

Tegelbalsam
Elastomer utvändigt murverk och stuckaturfärg

MÅLA INSTRUKTIONER:

1. Rengör tegelstenen noggrant först!

Utsmyckning är det där vita, kritiga materialet som ofta dyker upp på tegel. Om du har några utslag, använd en handtrådsborste utan vatten för att ta bort den. Om detta är exteriört tegel, prova lätt krafttvätt. Var försiktig med att applicera för mycket tryck; om du använder för mycket ström etsar tegelstenen.

2. Reparera eventuella problem!

Har ditt tegel stora sprickor? Borsta tegelstenar med sladdborsten för att eliminera eventuellt löst material. Täta med ren akryl eller silikon/akryl tätning skapad som målbar såväl som för utomhusbruk.

Ibland faller murbruket sönder och till och med saknas. Detta indikerar att du måste peka om ditt murbruk. Djupt insatta eller saknade murbruksmetoder att din målningsuppgift säkerligen kommer att bli så mycket tuffare. Så även om det kan verka onödigt att peka om nu, kommer det säkert att spara dig funktion senare i den här processen.

3. Förbered tegelstenen för målning

Gnid in tegelstenarna med lätt rengöringsmedel samt skurborste. Eller använd en maskin, om du inte har gjort detta i ett tidigare steg. Om du har mögel och/eller mögel, ta bort det genom att tillsätta en del av vanligt husblekmedel till tre komponenter vatten. Mossa är ganska lätt att döda med en spray-on vätska som Bayer 2-in-1.

4. Ta tid att torka

Låt tegelblocken torka helt innan du försöker måla. Eftersom blocket är extremt poröst kan det kännas torrt vid beröring men är blött inuti. För att vara säker på att den är tillräckligt torr, låt en eller två dagars torrväder passera innan du försöker måla om.

5. Förbered och grunda ytan

Rulla, pensla eller spraya på ett lager grundfärg/primer. Låt grunden torka i cirka tre timmar. Var noga med att inte låta för mycket tid gå, annars blir ytan smutsig och behöver rengöras. Färgen Grunda från Alcro är ett bra tips att använda!

6. Måla tegelstenen

Måla nu med ett första skikt av hundra procent akryl elastomer väggfinish jämförbar med Valspar Duramax. Du kan applicera färgen med antingen en pensel, roller eller färgspruta. En färgspruta eller -rulle kan fungera bäst på exteriört tegel bara för pålitlig användning av tiden; en borste eller rulle kommer säkert att hålla sakerna renare för invändigt tegel.

Låt färgen torka ordentligt och använd sedan ett andra lager.

VOILA! Nu kan du njuta av din helt nya målade tegelstensvägg en lång tid framöver.

 

 

 

Foto längst upp: Bygg.se

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024