Måla element som ett proffs - 5 tips

Måla element som ett proffs – 5 tips

Innehållsförteckning

Funderar du på att måla element hemma men är osäker på hur? I detta inlägg kommer vi gå igenom steg för steg hur ni kan måla elementen snyggare. De flesta Svenska element modellerna är rent ut sagt tråkiga. Lyckligtvis finns en lösning på problemet. Att måla om element! Det kan finnas flera anledningar till att man vill måla om. Den gamla färgen kanske har börjat flagna eller så är den gamla färgen bara mindre trevlig att titta på.

Det kan också vara så att man vill skapa ett blickfång med en helt annan kulör än den traditionella vita varianten.

LÄS MER: 6 tips att måla tegel som ett proffs

Grundregeln är att det går utmärkt att måla de allra flesta element. Det finns samtidigt några saker att tänka på och givetvis gäller det att göra ett gediget målningsjobb med förberedelser och genomförande.

Här i vår artikel får du en måla element guide i fyra steg till det perfekta resultatet.

Måla element i 4 enkla steg

I den här guiden ska vi gå igenom hur du målar olje- och vattenelement som är lackade eller målade. Om du har ett elektriskt element som du vill måla om så finns en guide i slutet av artikeln!

De moment som krävs är:

  1. Skrapning och slipning
  2. Rengöring
  3. Grundmålning
  4. Målning med täckfärg

Vilken variant är mest energisnål, oljefyllda element eller sådana som drivs med el?

De oljefyllda varianterna ger mer värme sett till energiförbrukningen. De värms å andra sidan upp lite långsammare, vilket är en nackdel.

Skrapning och slipning

Om det finns skador, repor och annat slitage måste du skrapa och slipa. Detsamma gäller om det finns rost och löst sittande färg. Idén är att skapa en jämn yta för den nya färgen. När det gäller rost måste du vara extra noga med att få bort all rostskadad metall.

LÄS MER – 10 billiga TV bänkar under 2000 kr

Du behöver ingen mer omfattande verktygslåda för dessa uppgifter. Färgskrapa, stålborste och slippapper för metall är vad som behövs. Använd de verktyg som behövs för att få fram en jämn yta.

Det sista steget i det här stadiet är att slipa hela elementet med slippapper. Idén här är att du ska “rugga” upp skrapad yta och befintlig färg så att den nya färgen enklare kan fästa. När du är klar med slipningen använder du med fördel dammsugaren för att få bort allt damm.

Hur fungerar ett uppkopplat element?

Uppkoppling med WiFi gör att du kan styra elementet från mobilen. Med scheman och anpassning av temperatur kan dessa modeller vara både mer praktiska och energieffektiva än klassiska oljeradiatorer.

Rengöring

Nästa steg är att rengöra på djupet för att få bort fett, smuts och eventuella dammpartiklar som finns kvar. En vanlig målartvätt fungerar utmärkt för ändamålet. Tvätta med en svamp och var noga med att komma åt i alla flänsar.

När du har skrubbat klart ska du skölja både en och två och tre gånger. Du ska helt enkelt skölja mycket noggrant. Det får inte finnas några rester av medlet när du sedan ska måla.

Måla om element

Foto: Bygghemma

Grundmålning

Om du nu står framför ditt element kan du förmodligen se ett antal fläckar där metallen syns. Dessa fläckar ska du grundmåla. Det naturliga valet här är en så kallad alkydgrundfärg. Om elementet står i ett våtutrymme bör du istället använda rostskyddsgrund/primer.

När behöver man lufta element?

I huvudsak finns två tecken på att ett element behöver luftas. Det ena är om radiatorn är kall upptill och varm nedtill. Det andra är om den helt enkelt inte alstrar så mycket värme som den ska.

Målning med elementfärg

Nu är det dags att plocka fram utrustning och färg för själva målningen. Här har du två alternativ. Du kan gå den traditionella vägen och måla med pensel och roller men du kan också använda sprayfärg. Huvudsaken är att färgen är värmebeständig. Den ska helt enkelt klara av de höga temperaturerna.

Om du använder flytande elementfärg kan du med fördel börja med att måla de lite svårare delarna först. Då använder du en smalare pensel för att komma åt ordentligt, till exempel i flänsarna och i eventuella spår på framsidan. Det finns speciella elementpenslar som har en vinkel i skaftet att köpa. Sådana kan rekommenderas.

För de “enklare” och större delarna är en roller att föredra. Med en roller får du den extra fördelen att färgen sprids jämnare automatiskt.

När du har målat en gång ska du låta färgen torka helt. Måla sedan en gång till. Om du är osäker på hur länge du ska vänta kan du ta en titt på tillverkarens anvisningar.

OBS! Kom ihåg att elementet måste vara kallt/svalt och avstängt när du målar. Om det är varmt kommer färgen inte att fästa som den ska. Ha inte för bråttom. Se till att ytan är helt sval innan du börjar.

Kan man måla element med vanlig väggfärg?

Färgen du använder för målning av element ska klara högre temperaturer, det vill säga vara värmebeständig. Därför ska du använda specialfärg, inte väggfärg eller snickerifärg.

Så här målar du el-element

Att måla el-radiatorer är betydligt enklare än att måla olje- eller vattenfyllda varianter. De är för det första vanligtvis släta till sin design och för det andra är de normalt pulverlackade varför de sällan får några större repor eller andra skador.

Det första steget är att välja en värmebeständig färg avsedd för radiatorer. Här väljer du mellan traditionell flytande färg och sprayfärg.

Det andra steget är att börja måla! Svårare än så är det inte. Du ska dock självklart också göra rent på de ytor du ska måla.

En roller är ett bra val för att få en jämn färg över de stora ytorna medan en smal pensel bör användas för detaljer och eventuella öppna kanter. Om du vill använda sprayfärg ska du såklart plasta in och säkra så att färgen inte sprids där du inte vill ha färg.

Kan man måla element med vanlig väggfärg? 

Eftersom i synnerhet element utsätts för kraftiga värmeväxlingar är det bättre att du använder en speciell elementfärg.

Sammanfattning

Att måla element är kanske den enklaste målningsuppgiften du kan ha i och runt din bostad. Momenten är inte särskilt många och själva målandet tar förmodligen inte så lång tid. Ny färg på elementen gör skillnad i inredningen och detta till en ganska begränsad kostnad och tidsåtgång. Följ tipsen och steg för steg-guiden i den här artikeln för bästa resultat!

Foto längst upp: dinbyggare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024