Bygga eget växthus – bästa tips någonsin

Bygga eget växthus – bästa tips någonsin

Många drömmer om att bygga ett eget växthus! Inte konstigt då det är få saker som går upp mot att skörda egna grönsaker, rotsaker, bär och frukter. Det kan du göra om du väljer att bygga eget växthus! Du måste självklart sköta om dina växter och ge dem kärlek för att de ska växa, men med en särskild plats med rätt förutsättningar kan det bli enklare och roligare. Att ha en egen uteplats där man odlar själv, är nog mångas dröm.

LÄS MER: Bygga växthus av gamla fönster – bästa tips 

Skulle du ha nytta av de bästa tipsen kring eget växthus? I den här artikeln hittar du just de bästa tipsen – 10 stycken närmare bestämt – på vad du bör tänka och fundera på! Exakt hur du bygger är tema för en annan artikel. Här är de bästa tipsen för din planering.

Ni hittar växthus ovan att köpa HÄR

Bygg eget växthus mot vägg – billigt och effektivt

Ett väggväxthus är en praktisk uppfinning. Det tar liten plats och det kräver sällan något större underhåll. Det har också automatiskt stöd mot fasaden, vilket gör att det inte kräver någon förankring.

Ett växthus mot vägg står också automatiskt på ett lite varmare ställe eftersom det är mer skyddat mot väder och vind och dessutom får extra värme från huset. Kort sagt är det både billigt och effektivt. matcha gärna med ett utekök nära växthuset.

Gör plats för fika

Om du väljer en mycket liten variant av en fristående modell blir det svårt med mysiga fikastunder. Väljer du en större variant finns alla möjligheter till morgonkaffe, eftermiddagsfika och kvällsté inne i den skyddade atmosfären. Att se till att det finns plats för stol och bord är ett av de bästa tipsen!

Vilket golvmaterial ska jag välja till växthuset?

Det avgör du själv! För större golvytor kan marksten vara ett alternativ. Marksten ger ett jämnt och slitstarkt underlag och ger också en mer ombonad känsla.

Snåla inte på ytan

Det kanske största misstaget du kan göra när du bygger växthus är att snåla på ytan. Ett gott råd är att alltid välja en något större modell. Det är nog inte många trädgårdsintresserade som ångrar att de valde en lite större variant. En förutsättning är dock naturligtvis att du har råd med den större modellen.

Lyxigt växthus ovan finns HÄR

Tänk på takets lutning

När du bygger växthus måste du se till att taket har en tillräcklig lutning. Anledningen är att taket ska klara snön. Även tak med härdat glas och rejäla aluminiumprofiler är känsliga för större snömassor. Med tak på upp emot 40 graders lutning kan du känna dig säker.

Bygg nära huset

När du ska bygga eget växthus för odling ska du välja en plats med mycket sol och särskilt morgonsol. Det är regel nummer ett. Som nummer två på listan gäller att du ska bygga nära huset. Varför? Ju närmare huset, desto mindre krångel med anslutningar till el och vatten samt kortare promenader!

Kan jag använda gamla fönster för växthuset?

Glas är ett utmärkt material för fönsterpartierna och genom att använda gamla fönster gör du miljön en tjänst. Tänk bara på att det kan vara ett ganska stort jobb med att återanvända glasen.

Välj rätt material för din odling

Glas är det bästa materialet för odling av grönsaker, blommor och annat. På en god andra plats kommer kanalplast. Just kanalplast är också ett mycket lätt material, vilket gör att det är lättare att bygga med det. Dessutom håller det värmen bättre än alla andra material.

Tänk på att bygga tillräcklig vägghöjd

Det ska vara bekvämt att jobba i växthuset. Det innebär att du inte ska slå huvudet i tak och väggar när du jobbar. Väggarnas höjd bör vara minst 160–170 cm för att du ska kunna jobba upprätt överallt.

Måste man gjuta och mura för växthus?

För större konstruktioner ska du gjuta och mura (olika varianter finns). För mindre modeller kan det räcka utmärkt med plintgrund eller trallgrund.

Glöm inte luftningsluckor

Du måste ha luftningsluckor i ditt växthus. Luckorna är till för att reglera temperaturen inuti. En varm sommardag kan det bokstavligen koka innanför glas- eller plastrutorna och då måste luften kunna cirkulera. Bäst är om du har flera luckor och att de sitter på taket alternativt längst upp på väggarna i respektive hörn.

Se till att dina växter får morgonsol

Det är morgonsolen som så att säga sätter fart på växternas tillväxt. Det är de få timmarna på morgonen som är viktigast. Därför gör du klokt i att se till att morgonsolen kan komma in i växthuset och ge dina växter och blommor näring.

Kom ihåg att allt inte behöver vara i glas

När du planerar för att bygga ett eget växthus tänker du kanske att strukturen ska vara i glas från marknivå till nock. Det behöver inte vara så. Blommorna och växterna inne i växthuset får rejält med värme och ljus även om delar av byggnaden inte är täckta av glas (eller kanalplast).

Exempel på alternativ till glas:

 • Väggar med murad botten
 • Tak i papp eller tegel
 • Enskild vägg i trä
 • Dörr i trä

Svart växthus ovan finns HÄR

Slutsummering

Ett eget växthus i trädgården är drömmen för många. Det är inte så konstigt. Det är ju något mycket speciellt med att odla själv. I den här artikeln har vi listat tio av de bästa tipsen inför att bygga eget växthus. Vi har gått igenom placering, konstruktion och en hel del annat. Förhoppningsvis har du god nytta av tipsen när du planerar ditt projekt!

SOMMAR REA SHOP

Ancona divan höger
Soffadirekt
1199515995
TylÖsand 3-sits soffa
Soffadirekt
999512795
Monaco 3-sitssoffa offwhite k sommar
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Bolnuevo soffa shop
Soffadirekt
1549517995
Catania matbord runt bord
Soffadirekt
79958995
Catania/mondo matgrupp 4 stolar
Soffadirekt
1399517975
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
49955995
Woody soffbord runt
Soffadirekt
34954495
Zelarino sidobord ø 60 cm k jotex
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Beau loungestol
Soffadirekt
22952795
Portofino fåtölj beige
Soffadirekt
44955895
 1. Vilka mysiga lusthus, särskilt det stora med de vita gardinerna eller vad man ska kalla dem. Perfekt för fika stunder och ett glas vin på kvällarna.

 2. Oh, it’s so sweet! My God! A big kiss to you, my friend! :) Beautiful place, really…

  • AWWW so sweet words…thank you very much:) xo

 3. it look so cute!! thanks for sharing it!!
  kisses Pau

  • Thanks so much dear:) LOVE M

 4. What a beautiful places!!, the decoration it’s amazing!,
  kisses

  • thank you soooo much:) xo

 5. My summer is going pretty fine dear, thank u! Hope urs too! Everytime I see ur post, I get lots of inspiration and especially want to travel!!:P Kisses!:*

  • AWW that made my day dear:) xoxo

 6. Beautiful environments. Have a nice day

  • Thanks so much:) LOVE

 7. Beautiful gardens! The green looks beautiful against the white background. Great looking gazebo!

  leslie

  • Thank you very much:) xoxo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024