fbpx

6 tips att hitta rätt växthus inredning

Drömmer du om det perfekta växthuset? Med en perfekt växthus inredning som påminner om de där perfekta sommarprogrammen på TV. Vem gör inte det? Ett växthus kan även bli så mycket mer än ett glashus med växter – Det kan bli en oas där du finner inre ro, livsglädje och harmoni. För att transformera ditt växthus till en plats där du bara vill sitta och njuta, behöver du fokusera på inredningen!

Vilken inredning ska man välja till sitt växthus och vad ska man först och främst fokusera på? För att göra det lite enklare för dig, ska vi komma med lite användbara tips på vägen, samt ge dig inspiration för hur du kan inreda just ditt växthus!

När du inreder ditt växthus är det viktigt att komma ihåg att lämna utrymme, så att du kan röra dig utan problem. Tänk dig att du vill kunna ta dig från ena sidan till den andra, utan att behöva utföra en massa akrobatiska danskonster. Du vill också ha plats över för en sittdel, där du kan sitta och koppla av. Du ska kunna sätta dig utan att behöva välta en massa krukor varje gång du drar ut stolen. Självklart finns det också mindre växthus, där det inte finns något utrymme för stolar och bord och här kan man istället fokusera på att skapa en mysig miljö och ett växthus där man kan röra sig och sitta bekvämt när man arbetar med växterna.

LÄS MER: 10 utekök att älska – utekök tips

Ett smart tips för växthus som har små ytor, är att ha ett planteringsbord eller att arbetsbord. Man kan då flytta krukor till bordet och stå där när man arbetar. Sedan kan man flytta tillbaka krukorna till sin plats i växthuset när man är klar. Vi pratar mer om planteringsbord längre fram i den här artikeln!

Ni hittar ursnyggt lyxigt växthus ovan HÄR

Ni hittar rottingsoffa ovan HÄR

Ni hittar säng ovan HÄR

Rotting – ett material som gjort för växthus

I växthuset vill man kunna odla sina grödor och kryddor och känna dofterna som skapar så mycket välbehag. Men efter ett hårt arbetspass med spaden och planteringshandskarna på, behöver man någonstans att sitta. Ett växthus kan ha en sittdel, där man kan kan fika, koppla av och bara njuta av sitt växthus. Det ska inte vara något arbetsbord, utan en plats där man kan duka fram bullar, kaffe, saft, med mera.

Rotting är ett perfekt material om man vill ha stolar och bord till sitt växthus. Materialet tål den fuktiga och varma luft som blir i ett växthus och det finns många små och smidiga möbler att välja mellan om man har ett växthus med begränsad yta. Så det passar perfekt med några snygga rottingmöbler till växthuset.

Ni hittar krukor ovan HÄR

Keramik – blanda hur du vill

I ett växthus kan man blanda färger och stilar precis som man vill. Visst, man kan även ha ett mer avskalat och sparsamt inrett växthus, men varför inte fylla på med så mycket fina saker som möjligt? Krukor fyller två funktioner i ett växthus. Du får en naturlig plats att odla på, samtidigt som du får vacker inredning till ditt växthus.

Här kan du fynda mycket på second hand. Blanda storlekar och färger för att skapa en dynamik i ditt växthus och mycket liv. Stora krukor kan placeras direkt på golvet, mindre krukor kan du ställa på hyllor eller hänga upp i taket.

Krukor kan vara fina att ha staplade i varandra. Du behöver inte plantera något i varje kruka, utan kan exempelvis använda dom för att förvara verktyg, eller som sagt bara låta dom stå staplade, för att skapa mer känsla till ditt växthus.

Krukor kan också placeras utanför växthuset för att på så sätt rama in växthuset.

Ni hittar det lyxiga orengariet/växthuset ovan HÄR

Piffa till växthuset med fina verktyg

Många väljer att stoppa undan sina verktyg istället för att låta dom ligga framme i växthuset. Men har du tänk på vilken stämningshöjare det är att se en spade eller en kratta ligga framme i växthuset? Det bidrar ditt att skapa en känsla av att odling pågår i huset. Istället för att pynta borden med porslin och keramik, lägg fram dina verktyg och låt dom fungera som inredning.

Du kan också hänga upp fina verktyg snyggt och prydligt på hängare som du fäster på väggarna eller i taket. Då slipper du dessutom springa ut till förrådet varje gång du behöver ett verktyg, utan har dom alltid nära till hands.

Växthus ovan hittar ni HÄR

Ni hittar hylla till växthus ovan HÄR

Kuddar till växthus

Kuddar bidrar till att skapa en piffig känsla i växthuset. Om du slår till och skaffar stolar i rotting, kan du med fördel placera kuddar på dessa och på så sätt få en ännu mer hemtrevlig känsla i ditt växthus.

Kuddar har också den fina egenskapen att dom adderar färg till ditt växthus. Med mycket keramik, glas och gröna växter, kan det vara skönt att bryta av med en riktig färgklick! Välj kuddar som syns och som adderar till den känsla du vill skapa i ditt växthus.

Foto: swedengreenhouse.se

Planteringsbord i växthuset

Växthus kan se ut på många olika sätt. Men vanligtvis har man en markdel, där man planterar direkt i den underliggande jorden. Vissa växthus har bara planteringsbord. Oavsett hur ditt växthus ser ut, kan ett planteringsbord bidra till dynamik i ditt växthus.

Med en planteringsbord kan du också jobba med olika höjdnivåer i ditt växthus. Istället för att ha all odling på markplan, kan du nu komma upp till en mellannivå och har växter som står i mindre krukor på bordet. Om du planterar grönsaker och annat kan du många gånger låta dessa växa under bordet. Det beror dock på hur mycket ljus växterna behöver.

Ni hittar exklusivt växthus/orangeri ovan HÄR

Bygg på höjden med olika hyllplan

Hyllor är klockrent för växthuset. Ett växthus har ofta begränsat med utrymme och med hyllplan får man alltså mer utrymme för odling. Här kan man ha krukor med kryddor, eller driva upp plantor innan man sätter dom i jorden. Det bidrar också till själva inredningen och du slipper stirra på sterila glasväggar i ditt växthus.

Här finns det inga rätt eller fel. Våga laborera med olika typer av hyllor och placera dom i olika höjder. Det här är det fina med växthus, det får liksom se ut lite hur som helst. Det kan stå saker huller om buller. Bara fantasin sätter gränser. Dessutom är det ju hur enkelt som helst att möblera om i ett växthus. Prova dig fram!

Hur kan jag inreda växthus mysigt?

Se till att ha massa mysiga lyktor och belysning på rätt ställen. Inred växthus med kuddar och textilier precis som inne. Sedan är såklart växtvalet viktigt. Låt växterna klättra och klänga runt sittplatsen. MEN ha inte för mycket växter där ni sitter då det kan ge en klaustrofobisk känsla.

Ni hittar växthus ovan HÄR

Lycka till med er växthus inredning!

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis