fbpx

5 tips som gör en vanlig vägg till ett blickfång

Finns det en inredningsbutik som inte säljer väggdekorationer? Det korta svaret är nej. Detta beror på att väggkonst är viktigt för alla inredningsutrymmen. Utan den skulle våra hem faktiskt vara helt själlösa.

Kanske finns det en vägg i ditt hem just nu som behöver lite dekorativ uppmärksamhet. Men du är inte säker på var du ska börja? Var inte rädd. I den här artikeln kommer vi att utforska en rad olika väggdekorationsidéer som kommer att förvandla alla tråkiga utrymmen till ett fantastiskt utrymme.

1. Välj en fokuspunkt

Titta på väggen. Vilket område vill du förbättra? I ett sovrum, till exempel, väljer de flesta en bit väggdekor direkt ovanför sängen. Detta skapar en punkt av visuellt intresse och drar ögat till rummets viktigaste funktion.

Om vi fortsätter med sovrumsexemplet finns det ett antal väggdekorationsalternativ att välja mellan. För en rymligare känsla kan du hänga en spegel i rummets mittpunkt.

På samma sätt kan en hylla eller ett galleri med inramade foton ge den känsla av visuellt intresse du behöver.

Kom dock ihåg att olika rum kan kräva olika typer av fokuspunkter. I köket är till exempel en hylla mycket mer praktisk än en spegel. Ingen behöver se sig själv diska!

2. Bli modig med väggfärg

Det finns inget mer transformativt i inredningsvärlden än färg. Genom att måla din vägg i en dramatisk färg kan du därför ge den ett nytt liv och helt förändra utseendet och känslan i hela rummet.

I synnerhet accentväggar är en stapeltrend inom inredningsvärlden. De skapar inte bara en slående kontaktpunkt, utan de kan också låta dig experimentera med ljusa färger utan att känna dig helt överväldigad av dem.

När du väljer en ny färg för din accentvägg, se dock till att den passar bra ihop med de nyanser och texturer som redan finns i rummet. Till exempel fungerar gråtoner och sandbruna nyanser bra med livfulla blå nyanser.

3. Experimentera med texturer

Om målning inte är din grej – och låt oss vara ärliga – det krävs mycket tålamod för att få ett färgjobb rätt – då kanske tapeter är mer lämpade för dig. Ta till exempel ett djärvt mönster eller en struktur och använd det som en accentvägg. Tegelstenar, trä och till och med mossa har använts av professionella inredningsarkitekter för att uppnå ett unikt och slående utseende. Så var kreativ!

Du kan till och med välja en mer detaljerat utformad tapet, till exempel en väggmålning från Photowall för att få hela väggen att likna en målning eller en trevlig scen. På samma sätt kan dock enkla och klassiska mönster som ränder eller Morris-esque blommönster ge lite välbehövlig känsla och sofistikering till alla rum.

4. Prova väggdekaler eller dekaler

För de av oss som kämpar med den precision och noggranna planering som behövs för att hänga tapeter, är väggklistermärken en livräddare! Genom att välja dessa enkla och praktiska väggdekorationer kan du lägga till massor av personlighet och kul på vilken vägg som helst.

Tänk dock på att många väggdekaler och klistermärken endast är avsedda för tillfällig användning. Även om detta innebär att de kommer att vara mycket billigare än färg eller tapeter, kommer de verkligen inte att hålla lika länge, så överväg att använda dem för mer anpassningsbara platser som ett barns sovrum.

Var också försiktig när du applicerar eller tar bort väggdekaler, eftersom de ofta kan lämna märken efter sig. För att undvika detta kan du helt enkelt värma upp dekalen med en hårtork, så att limmet förlorar sin klibbighet.

5. Konstverk och fotografier

Det vanligaste sättet att lyfta en vägg är att hänga ett konstverk på den. Den konst du väljer att visa avslöjar faktiskt mycket om inte bara ditt hem utan också om dig själv. Det är därför det är viktigt att välja något som du känner både kompletterar utrymmet och återspeglar din egen personlighet.

Du kanske bestämmer dig för att köpa ett inramat tryck av din favoritmålning och hänga den på egen hand som en statement-pjäs. Alternativt kan du välja att arrangera ett antal av dina mest värdefulla fotografier i ett galleriliknande format. Oavsett vilket alternativ du väljer bör du dock se till att inredningen monteras ordentligt på väggen så att den inte skadar något.

Slutsats

Där har du det; fem enkla dekoridéer för att helt förvandla väggarna i ditt hem. Från livfulla färger till djärva texturer och väggmålningar finns det mycket att inspirera till ditt nästa interiörprojekt.

Genom avsiktlig placering och en gnutta kreativitet kommer du att kunna förvandla en tråkig vägg till en fantastisk vägg. Så vad väntar du på? Ta en pensel, lite tapet eller en duk och ge den tråkiga väggen liv!

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis