Utekök inspiration och 10 utekök att älska

Utekök inspiration och 10 utekök att älska

Innehållsförteckning

Dags för lite härlig utekök inspiration! Sommaren är en tid för utetid och många långa härliga grillkvällar. Uteköken har därför ökat i popularitet de senaste åren. Ett utekök är basicly ett mindre kök som liknar köket inomhus, men som fungerar utomhus under sommarhalvåret. Det går även att dra vatten och el till uteköket vilket då höjer dess funktionalitet ännu mer. Matcha gärna uteköket med en grill och ni har fått den perfekta uteplatsen för fest och njutning ljumma sommarkvällar.

LÄS MER: Så målar ni utemöbler som ett proffs

Bara blotta tanken på ett utekök väcker inspiration och sätter igång kreativiteten och tankeverksamheten. Kanske är det för att ett utekök fyller många funktioner och har så många möjligheter. Man bör till exempel ha klart för sig hur man tänk använda köket. Kommer det behöva finnas tillgång till rinnande vatten? Vilken typ av grill vill man ha? Här ska vi lista några av dessa möjligheter och fördelar, samt titta lite närmare på hur du gör för att färdigställa uteköket du alltid drömt om!

 Utekök inspiration & tips

Ni hittar exklusivt utekök i rostfritt stål ovan HÄR

Det finns mycket att tänka på innan man börjar snickra på sitt utekök.

Vilka fördelar har ett utekök?

 1. Socialt
 2. Laga mat utomhus
 3. Inget matos inomhus
 4. Mysigt
 5. Enklare att servera

Listan kan göras lång, men här är några av alla de fördelar som finns med att ha ett utekök. Framförallt blir det enklare att umgås socialt när man har ett utekök. Det blir mer naturligt att alla hjälps åt och även själva serveringen blir lättare, då man slipper springa fram och tillbaka till köket.

Som gäst känner man sig generellt mer bekväm med att rota runt i ett utekök än att öppna och stänga kökslådor i det vanliga köket. Att man dessutom inte behöver bekymra sig över matos som sitter kvar i hemmet en lång tid, är också en fördel.

Ni hittar vitt litet utekök ovan HÄR

Ni hittar svart utekök ovan HÄR

Vad ska man ha i ett utekök?

Ett utekök kan konstrueras på många olika sätt. Här ska vi som sagt försöka ge lite inspiration för utekök, varför vi kommer ta upp flera olika alternativ. Det första man behöver i ett alla typer av utekök är så klart en matlagningsyta. Många gör tyvärr misstaget och kör den här ytan för liten.

När man väl börjar använda sitt utekök och bjuder in gäster, inser man att arbetsytan är för liten för att kunna rymma flertalet glada matlagningsamatörer. Se därför till att göra arbetsytan väl tilltagen i storlek.

Vissa väljer att integrera grillen i själva arbetsytan. Fördelen med detta är så klart att det går snabbt och smidigt att förflytta mat mellan arbetsytan och grillen. Men detta är inte något måste. Det går lika bra att ha grillen separat och fokusera på att göra en arbetsyta med bra ställ för kryddor och redskap.

Lägg gärna till ett skåp under själva arbetsbänken. Förvaringsutrymme kan man aldrig få för lite av. Kanske vill du till exempel kunna försvara en speciell servis utomhus, så att du slipper gå in i huset varje gång du ska duka? Då är det perfekt att placera den under bänken i ett skåp.

Ni hittar stort lyxigt kök ovan HÄR

Ni hittar vitt utekök ovan HÄR

Vilka bänkskivor kan man använda i ett utekök?

När det kommer till bänkskivor för utekök så finns det mycket inspiration att hitta. Här behöver man tänka helt annorlunda från när man väljer bänkskiva till köket. Ett utekök är utsatt för väder och vind, varför man bör fokusera på att hitta en bänkskiva i sten.

Granit är ett vanligt materialval för bänkskivor till utekök. Graniten håller bra för väder och vind och håller länge. Prismässigt ligger den här stenen väldigt bra till också, men framförallt är den snygg! En snygg bänkskiva sätter standarden för ditt utekök och är bland det första som man ser när man tittar ser på köket för första gången.

Hur inreder man ett utekök?

Själva inredningen av uteköket är högst individuell. Vissa vill ha det så avskalat som möjligt, medan vissa vill piffa till det ordentligt. Tänk på att väder och vind kommer kunna göra att finare inredning blir förstörd. Men om du har ett tak över ditt utekök, finns så klart större möjligheter.

Kryddor och örter är ett självklart inslag i det lummiga uteköket. De livar upp uteköket, samtidigt som du kan njuta av att knipsa av kryddor direkt från dina krukor när du lagar maten. Några snygga, stora krukor intill uteköket med vackra blommor i, hjälper till att rama in ditt utekök.

Köp en utomhusmatta och placera i ditt utekök. Då förstärker du känslan av att det här är ett utrymme avsett för matlagning.

Ska man ha rinnande vatten i sitt utekök?

Rinnande vatten i uteköket gör stor skillnad när det kommer till bekvämlighet. Du kommer bli förvånad över hur många gånger du kommer behöva springa in i huset om du väljer att inte ha rinnande vatten. Bara en så simpel sak som att skölja en tomat, blir komplicerad utan rinnande vatten.

Dessutom blir uteköket än mer ett kök om du kan ha en snygg köksblandare och en diskho i anslutning till din bänkskiva. Då har du lagt grunden till ett riktigt fint utekök!

Ni hittar smidigt utekök ovan HÄR

Ni hittar utekök i trä ovan HÄR

Trä är trendigt i år och så även bland uteköken!

Ni hittar kök ovan HÄR

Detta hörn utekök är perfekt för den lilla uteplatsen och lilla balkongen!

Exklusivt utekök ovan hittar ni HÄR

Ni hittar trä utekök ovan HÄR

Slutsummering – Utekök inspiration

Som ni ser finns det många olika anledningar att skaffa ett utekök i sommar.  Det är både en snygg och praktisk lösning för att få en kulinarisk uteplats. Man kan nästa säga att med ett utekök får uteplatsen lite av restaurangkänslan utomhus. Där kan ni testa olika maträtter och ha fester till sent in på nätterna. Jag hoppas ni gillat denna utekök inspiration och tips special och att ni hittar just ert dröm utekök i detta inlägget.

Snyggt är även at matcha utemöblerna med utekökets utseende för att få en perfekt uteplats i balans.

Lycka till!

 

Featured foto längst upp från Kila Möbler

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024