Så möblerar du ett avlångt vardagsrum

Hur Möblerar jag ett avlångt vardagsrum?

Innehållsförteckning

Hur kan man inreda avlångt vardagsrum? Den frågan har jag fått ofta av läsare till Inredningsvis. Så nu har vi gjort ett helt inlägg om att möblera avlångt vardagsrum. Här går vi igenom tips och frågor om hur man lättast kan möblera ett avlångt vardagsrum på bästa vis.

Om ditt vardagsrum ser ut som en lång hall, gäller det att använda några smarta illusioner för att öppna upp utrymmet så att du inte känner att du bor i en bowlinghall. Du kan bli frestad att trycka upp möbler mot väggarna i ett långt, smalt vardagsrum för att öppna upp utrymmet, men effekten kommer bara att framhäva rummets form, vilket gör att det känns längre och smalare. Minimera tunnelseendet i ditt hem med idéer för att manipulera utrymmet.

LÄS MER: Möblera med TV i vardagsrum – bästa guiden nånsin

Här får ni nu våra 10 bästa tips hur ni kan möblera ett avlångt vardagsrum och få den kännas mer mysigt och kvadratiskt.

Möblera avlångt vardagsrum – tips

Är det svårt att möblera avlångt vardagsrum ?

Det kan vara men följer ni våra tips nedan, så kommer ni få ett avlångt vardagsrum i full balans!

LÄS MER: Hur möblerar jag ett kvadratiskt vardagsrum?

1. Dra bort möbler från väggarna

Möbler uppskjutna mot en vägg i ett smalt vardagsrum framhäver utrymmets längd. Dra istället bort alla dina möbler från väggarna och sväva en sittplats i mitten av rummet. Det hjälper även om dina möbler bara är några centimeter från väggarna. Resultatet blir en mysig sittgrupp med två smala gångvägar på vardera sidan av sittgruppen.

Ställ inte alltid soffan längs en vägg, testa sätt den framför ett fönster istället!

2. Bilda en rak gångväg

Att skapa en väg för gångtrafik i ett trångt rum är knepigt. Genom att justera ditt arrangemang skapar du en intim atmosfär istället för en besvärlig gångväg genom mitten av dina möbler. Ordna en sittplatsvinjett på ena sidan av långväggen i ditt vardagsrum.

Placera till exempel en soffa mot ena väggen och dra nära två stolar som vetter mot soffan. Genom att skapa en liten sittgrupp har du skapat en tydlig väg bakom stolarna på den motsatta långväggen av utrymmet. Effekten är en genomtänkt sittgrupp som inte störs av gångtrafik.

LÄS MER: Bygg snyggast platsbyggd bokhylla

3. Skapa en krökt väg

Alternativ till ovan är att bryta upp ett långt utrymme, genom att skapa en krökt väg genom rummet. Uppnå detta visuella knep genom att använda både långa väggar för dina möbler och dela upp ditt utrymme i två separata sittplatser. Du kan snabbt skissa upp det här själv eller använda en gratis app för rumsplanering så att du kan se den kurviga vägen på papper. Här finns till exempel två zoner som skapar ett böjt flöde i ett långt, smalt vardagsrum.

Zon ett: Placera en soffa och stol på motsatta sidor av rummet mot långväggarna. Ställ stolen i en vinkel mot soffan.
Zon två: Vinkla två stolar och ett litet bord i ett hörn som är på samma sida av rummet som soffan

Som ett resultat har du brutit upp tunnelkänslan i rummet, maximerat utrymmet med två zoner och skapat ett enkelt flöde i hela vardagsrummet.

Soffbord ovan finns HÄR

SHOPPA RUNDADE MÖBLER

Fåtöljer ovan 1. HÄR 2. HÄR 3. HÄR 4. HÄR 5. HÄR 6. HÄR

4. Använd runda linjer

Eliminera långa horisontella linjer med möbler som har mjuka, rundade kanter. Det finns flera enkla sätt att bryta upp ett överflöd av raka horisontella linjer. Det är ju nu megatrendigt med runda möbler och speciellt bouclemöbler, så detta passar perfekt.

 1. Använd ett cirkulärt soffbord eller ottoman i mitten av sittgruppen.
 2. Placera små runda sidobord bredvid stolar och soffan.
 3. Använd rundade eller lökformade armaturer och lampskärmar.
 4. Runda speglar och konstverk på väggarna ger ögat något annat att se än raka linjer.

Möbler ovan finns HÄR

5. Skapa en sittgrupp i U-form

Placera en soffa på väggen och sätt en loveseat, eller två stolar vinkelrätt mot soffan för att bryta upp rummets längd. Lägg till en annan loveseat eller en uppsättning stolar på motsatt sida av soffan för att skapa en U-formad sittplats. Det är ett annat sätt att skapa en väg längs den motsatta långväggen i ditt rum.

6. Ha en L-formad soffa

En ordentlig L-formad hörnsoffa, ännu mer än en med schäslong, kan verkligen använda utrymmet i ett långt rum bra. Rummet ovan använder ett, och flera av de andra tipsen ovan, för att skapa en användbar layout. Lägg märke till hur möbelarrangemanget i andra änden av rummet (två stolar, ett sidobord och en konsol) efterliknar men vänder också formen på soffan.

Ni hittar hörnsoffor ovan HÄR

7. Dela upp utrymmet

Om ditt rum är särskilt långt, dela upp det i två separata zoner. Tänk på två olika samtalsområden. En sittgrupp och ett litet kontor eller matplats är ett annat alternativ för att få ut det mesta av utrymmet. Använd områdesmattor för att definiera varje område. Hjälp de två utrymmena att se organiserade och ordnade ut genom att placera alla ben på varje möbel på mattorna.

TIPS: Överväg att skapa två zoner i ett långt, smalt vardagsrum genom att använda en möbel. Placera en soffa vinkelrätt i rummet och sätt ett konsolbord eller kort skåp mot dess rygg. Använd bordet eller skåpet som ett skrivbord för en liten hemmakontorszon.

8. Maximera vertikalt utrymme

Dra upp ögat genom att göra det mesta av vertikalt utrymme. En hög skåp eller bokhylla bryter upp ett vidsträckt långt horisontellt utrymme. Flytta ögat uppåt genom att skapa konst- och fotoarrangemang som går högt och nära taket. Häng upp draperier från golv till tak, gärna med vertikala ränder, för att skapa en illusion av höjd.

9. Fokus på rummets mitten

Bara för att ett rum är långt betyder det inte att du behöver fylla allt med möbler. Utrymmet ovanför centrerar möbelarrangemanget i mitten och lämnar sidorna som öppet, men inte dött, utrymme. Detta fungerar särskilt bra i ett symmetriskt rum, när möblerna kan centreras runt ett fönster eller en öppen spis.

Ni hittar u-soffa ovan HÄR

10. Satsa på gå högt

Ni känner säkert till det klassiska “hotellkänslan” tricket, med att hänga gardinerna högt. Detta gäller även när ni ska inreda ett avlångt vardagsrum, då denna typ av rum även kan kännas lågt i tak. Så häng gardinerna högt och gärna på en gardinskena från taket. Detta kommer att ge rummet den där lyftande känslan vi alla vill ha.

11. Belys rätt och förvandla

Än en gång visar vi att rätt belysning är A och O i ett rum.

Det sista du behöver i ett trångt utrymme är klutter. Oavsett om det kommer från för stora soffor, krångliga mediaskåp eller en gigantisk golvlampa, är det bättre att banta ner den horisontella profilen på föremålen i ditt vardagsrum för att utöka rummet så mycket som möjligt. Vi rekommenderar därför en golvlampa, med riktade lamphuvuden för att hjälpa till att kasta arbets- och omgivningsbelysning i flera riktningar för balans.

I ett smalt vardagsrum eller hall kan det vara fördelaktigt att dra uppmärksamheten från rummets bredd till rummets längds framsteg istället. Att lägga till återkommande vägglampor är ett enkelt sätt att göra detta. Du kan också åstadkomma detta på nolltid genom att lägga till infällda taklampor. Infälld takbelysning är ett av de mest moderna och vackra sätten att belysa ditt hem, samtidigt som det tillför illusionen av höjd och rymd

Slutsummering – Möblera avlångt vardagsrum

Vi hoppas att dessa inreda avlångt vardagsrum tips har stillat er oro och ångest över fel möbler och inredning. Och kom ihåg allt faller inte med fel färg och inredning. Blir det fel ja då är det bara byta möbler och måla om, alla gör misstag!

Lycka till!

 

 

 

 1. Var kommer duschdraperiet ifrån? Vill ha!!!

 2. Ha vad roligt att du skriver att du är kuddnarkoman för jag brukar skoja och säga att jag snart ska gå med i 12 stegsprogrammet för kuddberoende….Visst kan man inte ha för många och visst förändrar de ett rum på ett fantastiskt sätt? och vad är det för fel med att ha regler som säger vilka man får luta huvudet på och inte…Någon ordning måste det vara det handlar ju ändå om kuddar!!! kram Nina

 3. I love the painting to be colorful and a wall from the room to have a cheerful color. Also, I love a pretty colorful lamp :D, Maria. Have a nice day :*

 4. Maria,

  I love that tufted head board! Lots of pretty inspiration here. Neutrals are always so clean and fresh looking – so pretty with a little patina and splash of color!

  Hope your week is going well.

  leslie

  • Thank you SOOO much dear and I LOVED your french post:) Big LOVE

 5. Hola Maria, me sorprendió leer que el mismo comentario que me dejaste en mi blog se repitió con el sistema copy&paste en la mayoría de los blogs que sigo y leo. Si tu propósito es el de captar seguidores, estoy segura que a muchas bloggers no nos ha convencido tu sistema. (te escribo en español con la certeza de que me entenderás).
  Que tengas una linda semana!

 6. Your blog is so wonderful..do you have twitter or fb to follow with??
  If you want some décor inspiration from Sweden, check out my blog:)
  Have an awesome week.

 7. Your blog is so wonderful..do you have twitter or fb to follow with??
  If you want some décor inspiration from Sweden, check out my blog:)
  Have an awesome week.

 8. Hi Maria,

  thanks for stopping by and commenting on my blog. Great to meet you! :-) Yes I do have a Facebook page. If you go to my blog at the top right you can click on the picture of my girls and it will direct you to my Facebook page. :-) Have a great week!

  Jill

 9. hi maría! your blog is lovely. thanks for visiting! i´ll be back often.
  big hugs:)
  jane

  • AWW that made my day.:) LOVE

 10. Such lovely images! I’m a sucker for neutrals and they always look best with a pop of color!

 11. Hi Maria!!
  Thank you for your lovely visit and your sweet comment.
  What a beautiful blog you have!
  Please, see my blog, there are links to fb and pinterest.

  Love, Claudia

  • thank you very much:) LOVE

 12. Hello María,I´m so happy you visited so I could discover your beautiful blog, I´m adding it to my reading list! Thank you for you kind words, Marina

  PD: I´m saving to visit Sweden, hopefully soon!

  • AWW tahts so sweet:) I thank you and I love your blog to xoxo

 13. Hi Maria! beautiful pictures and colors!!! thanks your for your visit and comment!!! Kisses from Argentina

  • AWW thank you very much dear:) xo

 14. Hi Maria! Thank you for your lovely visit and comment today. I’ll be posting about “a little bit of color” tomorrow, I guess we are thinking alike, girl!!

  • thanks dear have a great day:) LOVE

 15. Inspiring pictures :)

 16. Håller helt med, accentfärger kan verkligen tillföra mycket! Kram Caroline

 17. Herlig sommerlig inspirasjon. Skulle bare ønske været i Oslo var litt mer sommerlig så jeg kunne kledd meg i deilige korall og mintfarger.

  Klem Kirsti

  • Tack :) vi har samma skitsommar i Sverige haha LOVE

 18. pretty pretty inspirations. love that backsplash in the kitchen in the first photos. we don’t do a lot of that look here in the states, but it’s my favorite. so bright and clean. Happy Monday. Teri

  • thanks dear I wish you a great week:) xo

 19. All lovely pictures. I agree that a hint of color is always attractive and freshens up a room. I love Chanel cosmetics too.

  • thank you do much dear:) LOVE

 20. What a lovely blog you have! Thank you for visiting me at A Little Loveliness. I will be following you, too, and look forward to exploring more of your site.

  • AWW thanks so much:) xoxo

 21. you are right dear! love these colors too!:) kisses and happy monday!

 22. I agree, accents of colour are the best solution to brighten up a neutral space. The kitchen is beautiful!
  Ada

  • Thanks so much dear:) xo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024