10 tips att hitta rätt sommarjobb

10 tips att hitta rätt sommarjobb

Att hitta rätt sommarjobb kan vara en utmaning, men det är en fantastisk möjlighet att få arbetslivserfarenhet, utveckla nya färdigheter och kanske även hitta en ny passion. Oavsett om du är student, nyligen tagit examen eller bara vill göra något nytt i sommar, finns det flera strategier du kan använda för att säkerställa att du hittar det bästa jobbet för dig.

LÄS MER: Tjäna pengar snabbt via webbsidor & appar

I den här artikeln kommer vi att gå igenom 10 praktiska tips för att hjälpa dig på din resa. Vi kommer också att titta på några bra jobbmöjligheter för 15-åringar och vilka jobb som förväntas vara mest populära sommaren 2023.

Bra sommarjobb när man är 15

När man är 15 år kan man redan få värdefull arbetslivserfarenhet, även om urvalet av jobb kan vara något begränsat.

Vilka jobb kan man ha?

Några vanliga sommarjobb för 15-åringar inkluderar butiksbiträde, serveringspersonal på café, eller att hjälpa till i en park eller på en campingplats. Att sälja glass eller korv vid en kiosk kan också vara roligt.

 • Börja med att titta på de lokala företagen i din stad eller ditt område.
 • Fråga runt bland vänner och familj om de känner till några lediga jobb.
 • Det kan även vara en bra idé att kolla på lokala företags sociala medier, det är vanligt att de söker anställda på sin Facebook sida.

Populära sommarjobb 2023

Låt oss ta en titt på vilka sommarjobb som förväntas vara mest populära 2023.

Topplistan

Bland de mest eftertraktade sommarjobben 2023 hittar vi flera i vård- och omsorgssektorn, till exempel personlig assistent och hemtjänstpersonal. Vi ser också en ökad efterfrågan på jobb inom bygg- och renoveringsbranschen.

 • Personlig assistent
 • Hemtjänstpersonal
 • Trädgårdsarbetare
 • Byggarbetare

Tips 1: Känn igen dina intressen

Att identifiera dina intressen är det första steget för att hitta ett sommarjobb som du kommer att trivas med. Om du älskar att vara ute, kanske du ska söka jobb på en campingplats eller i en trädgårdsbutik. Om du älskar mat, kommer du förmodligen älska ett jobb på en restaurang eller ett café. Skriv ner dina intressen, och tänk på hur de kan passa till ett jobb.

Tips 2: Nätverka

Många jobbmöjligheter kommer inte från jobbannonser, utan från människor du känner. Berätta för familj, vänner och lärare att du letar efter ett sommarjobb. De kan ha förslag eller kunna koppla till någon som anställer. Bli aktiv på sociala medier.

Tips 3: Skräddarsy ditt CV

Ett bra CV är tydligt, koncist och relevant för jobbet du söker. Berätta om din utbildning, om du har jobbat med något tidigare, om du gjort något volontärarbete och vad dina intressen är. Anpassa ditt CV för varje jobb du ansöker om och var specifik när du beskriver dina erfarenheter och färdigheter.

Tips 4: Hur man får drömsommarjobbet

Att landa drömjobbet kräver ofta lite mer arbete och förberedelse. Läs på om företaget och tjänsten, och tänk på hur du kan bidra. Skriv en personlig och riktad ansökan som visar att du förstår företagets behov och värderingar. Förbered dig för intervjun genom att tänka igenom dina svar på vanliga intervjufrågor. Var proaktiv i din jobbsökning. Om du verkligen vill ha ett visst jobb, visa det. Följ upp din ansökan med ett telefonsamtal. Visa din entusiasm och ditt engagemang under hela processen.

Tips 5: Var flexibel med arbetstider

Sommarjobb kan ofta innebära oregelbundna timmar eller helgarbete. Att vara flexibel kan öka dina chanser att få jobbet. Var tydlig med dina tillgängliga tider i din ansökan och under intervjun. Kom ihåg att även om sommarjobb är tillfälliga, kan de leda till mer permanenta möjligheter.

Tips 6: Följ upp din ansökan

Efter att du har skickat din ansökan, överväg att följa upp med arbetsgivaren. Det visar på ditt engagemang och att du är seriös med din ansökan. Ring några dagar efter att du skickat din ansökan. Men glöm inte att respektera arbetsgivarens tid och undvik att följa upp för ofta då det lätt kan ses som något negativt istället.

Tips 7: Sätt upp tydliga mål

Att ha tydliga mål för ditt sommarjobb kan hjälpa dig att rikta in din jobbsökning och hålla dig motiverad. Tänk på vad du vill få ut av ditt sommarjobb: nya färdigheter, arbetslivserfarenhet, nätverksmöjligheter, etc. Skriv ner dina mål och referera till dem under din jobbsökning.

Tips 8: Var inte rädd för att ta hjälp

Om du kämpar med din jobbsökning, tveka inte att fråga om hjälp. Det kan vara från en förälder, vän eller en mentor.

Tips 9: Förbered dig för intervjun

Jobbintervjun är din chans att göra ett gott intryck och visa arbetsgivaren att du är rätt person för jobbet. Förbered dig genom att läsa på om företaget och jobbet, tänka igenom dina svar på vanliga intervjufrågor, och förbereda några frågor att ställa till arbetsgivaren. Klä dig passande för arbetsplatsens kultur och kom i tid till intervjun. Var positiv, artig och professionell under hela intervjun.

Tips 10: Tänk långsiktigt

Även om det är ett sommarjobb, tänk på det som ett steg på din karriärstege. Varje jobb, även de mest grundläggande, kan ge dig värdefulla erfarenheter och färdigheter, och kan hjälpa dig att bygga upp ditt professionella nätverk. Gör ditt bästa, visa intiativ och engagemang, och lär dig så mycket du kan. Kom ihåg att begära referenser när sommarjobbet är slut – de kan vara ovärderliga för din framtida jobbsökning.

Sammanfattning – sommarjobb

Att hitta rätt sommarjobb handlar om att förstå dina intressen, nätverka, skräddarsy ditt CV, vara flexibel med arbetstider, följa upp din ansökan, sätta upp tydliga mål, och inte vara rädd för att ta hjälp. Glöm inte bort att sommarjobbet ska vara både en lärdom och en positiv erfarenhet. Så, lycka till med din sökning och ha en fantastisk sommar!

Populära orter för sommarjobb

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Uppsala
 • Malmö
 • Linköping
 • Örebro
 • Västerås

Vanliga frågor (FAQ)

Vad ska jag göra om jag får ett nej?

Det är normalt och en del av jobbsökningsprocessen att få ett nej. Det är därför viktigt att söka så många jobb som möjligt. Efter flera nej kan det vara bra att se över ditt personliga brev, eller att fråga om feedback från personen som sagt nej.

Vilka är några bra resurser för att hitta sommarjobb?

Det finns många resurser tillgängliga för att hjälpa dig i din jobbsökning. Hemsidor som Indeed och LinkedIn, bemanningsföretag, och din lokala arbetsförmedling – finns där för att hjälpa dig.

Hur kan jag skilja mig från andra sökande?

För att skilja dig från andra sökande, fokusera på att visa arbetsgivaren hur du kan bidra till företaget. Detta kan innebära att du anpassar ditt CV och ansökningsbrev för varje jobb, att du tar upp relevanta färdigheter som du har och erfarenheter, och att du förbereder dig väl för intervjun.

Vad ska jag göra om jag är osäker på vilket sommarjobb jag vill ha?

Om du är osäker på vilket sommarjobb du vill ha, börja med att reflektera över dina intressen och mål. Tänk på vad du gillar att göra, vilka färdigheter du vill utveckla, och vad du hoppas få ut av ditt sommarjobb.

 

Foto längst upp: jobbland.se

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024