Så väljer du rätt tapet - tapeter inspiration

Så väljer du rätt tapet – Tapeter inspiration

Det är dags för tapet inspiration och tips hur ni enkelt kan tapetsera där hemma. När det kommer till att inreda då är tapeter en av de viktigaste delarna av inredningen. De ger ett unikt utseende och känsla till ditt rum och dina väggar. Ni kan välja mellan olika typer av tapeter med olika mönster som abstrakt mönster, geometriska mönster, naturscener, blommönster etc.

Denna tapeter inspiration guide kommer att inspirera dig att skapa en ny design för ditt hem eller kontor. Det handlar inte bara om att välja en tapet, utan också om hur du applicerar dem rätt på dina väggar.

LÄS MER: Hall inspiration – 10 idéer för en perfekt hall

Om du inte har någon aning om var du ska börja, har vi här satt samman en stor tapet guide med idéer som hjälper dig att komma igång. Den här artikeln visar hur du väljer rätt tapet till rätt rum. Vi kommer också att dela några tips om hur du förbereder rummen för att tapetsera själv.

Vi går igenom:

 • Vilka tapeter ska man välja rum för rum
 • Vilka tapetmönster och färger man ska välja
 • Vilka förberedelser ska man ta

Tapeter inspiration 

Tapet ovan finns HÄR

Varför använder vi tapeter?

Tapeter är ett populärt val bland både okända och kända inredningsarkitekter eftersom de kan användas för att dekorera både väggar och tak. De kan också kombineras med olika färger och texturer för att göra utrymmet mer intressant.

De finns i många tapetdesigns och stilar så att du enkelt kan hitta en som passar din smak. Du kan till och med kombinera olika tapetmönster för att skapa ett intressant rum. Det bästa med tapeter är att de inte kräver mycket underhåll. De är även mycket lätta att rengöra. Om du vill ändra dem senare behöver du inte oroa dig för att skada väggarna.

Vilka tapeter ska man ha i vardagsrum?

Vardagsrum är vanligtvis det första stället där människor tillbringar tid när de kommer hem. Om du planerar att inreda vardagsrummet, överväg då att tapetsera väggarna.

Här kan ni kan använda vilken typ av tapeter ni vill. Det finns dock vissa typer av tapeter som fungerar extra bra i just detta rum. Till exempel är abstrakta tapeter perfekta för vardagsrum eftersom de ger en känsla av lugn i utrymmet.

Ni hittar tapet ovan HÄR

Vardagsrum Tapeter Tips

Vem vill inte ha ett snyggt inrett vardagsrum? När det kommer till att tapetsera vardagsrummet bör du alltid komma ihåg följande punkter.

1. Välj ett lämpligt färgschema

Detta är en av de viktigaste aspekterna för att inreda vardagsrummet. Tänk på att färgschemat måste matcha resten av huset. Om du till exempel bor i ett hus med vitt tema bör du undvika att använda mörka nyanser i vardagsrummet och på tapeterna. Det bästa utgångsläget när man ska tapetsera första gången, är att hålla väggarna ljusa. Detta gör det praktiskt taget omöjligt att misslyckas. Med ljusa väggar kan ni sedan ta i lite med färg på textilierna istället.

2. Tänk på din rymdstorlek

Det är viktigt att ta hänsyn till storleken på vardagsrummet innan du väljer rätt tapeter.

Om du har ett litet vardagsrum bör du välja tapetrullar i mindre storlek. Men om du har stort vardagsrum, bör du välja längre bredare tapetrullar.  Dessutom, om du har mycket möbler i vardagsrummet, bör du välja en tapet som har en enkel design. Annars är det lätt att rummet ser rörigt ut.

Tänk även här att ljusa färger på väggar förstorar ett rum, medan mörka färger förminskar.

Ni hittar blåmönstrad tapet ovan HÄR

3. Välj rätt tapetmönster

En annan viktig aspekt av att designa vardagsrummet är att välja rätt tapetmönster som matchar rummets tema. Det finns flera mönster som du kan välja mellan. Några av dessa inkluderar geometriska, blommiga, animaliska och abstrakta mönster. Om du vill ge ditt vardagsrum ett modernt utseende, bör du välja att använda geometriska eller abstrakta mönster. Du kan också prova att kombinera två eller tre mönster för att skapa ett unikt utseende.

Vill ni inte sticka ut alls så välj då enfärgade tapeter, som nästan gör att rummet ser målat ut.

4. Lägg till textur

Att lägga till textur i vardagsrummets tapeter är ett bra sätt att få spännande väggar. Det finns olika sätt att uppnå denna effekt.

Att välja tapeter med texturerade ytor är idealiska för att lägga till textur i vardagsrummet. Dessa inkluderar struktur i trä, sten, tegel och betong. Dessutom kan du lägga till textur för att dölja brister på väggarna. Det kommer också att få rummet att se rymligare ut.

5. Använd belysning klokt

Belysning spelar även en viktig roll för att förbättra vardagsrummets utseende. Därför bör du se till att du installerar belysningsarmaturer som kompletterar rummets övriga utseende.

Dessutom bör du också överväga att installera dimmer så att du kan styra ljusets ljusstyrka. Detta gör att du kan justera belysningen efter rummets behov.

Du bör installera belysning som förhöjer din tapetdesign. Om du planerar att tapetsera med abstrakta och struktur tapeter, bör du välja LED-lampor istället för traditionella glödlampor.

Ni hittar snygg tapet till sovrummet ovan HÄR

Sovrumstapeter tips

Så vad ska man ha för tapet i sovrummet? och vilken färg ska man ha på tapet i sovrum?

Sovrumstapeter finns i olika storlekar, färger, former och mönster. Det finns dock vissa saker som du bör tänka på när du väljer dem. Sovrum är även vanligtvis utformade som avkopplande platser där människor tillbringar sin tid med att sova och vila. När det gäller att inreda sovrum måste du alltså fokusera på att skapa en lugnande atmosfär.

1. Välj ett sovrumstema

När det gäller att dekorera sovrummet bör du alltid börja med temat. Det första steget mot att dekorera sovrummet är att bestämma vilken typ av tema du vill tillämpa.

Om du till exempel planerar att inreda sovrummet baserat på strandtemat, bör du välja ett blågrönt färgschema . Om du vill ha en tropisk känsla i sovrummet bör du gå med ett gul-orange aqua färgschema. Ett typiskt Skandinaviskt sovrum är tapetserat i lugna behagliga dämpade färger. Som tex. beige, grått i olika nyanser eller varmt vitt.

2. Skapa en accentvägg

Ett av de bästa sätten att lägga till personlighet i sovrummet och även i andra rum, är genom accentväggar. En accentvägg är en liten del av väggen som har målats annorlunda än resten av väggen.

Detta ger rummet en kontaktpunkt och gör att det sticker ut. Dessutom kan du till och med ändra hela utseendet på rummet bara genom att ändra tapetfärgen  på en enda vägg.

Färger att undvika i sovrum är: rött, orange, gult och allmänt skrikiga starka färger. Enligt Feng Shui den Kinestíska läran är grönt en lugnande och perfekt färg att ha i sovrum.

3. Lägg till textur

Strukturen är en annan sak som du bör vara uppmärksam på när du dekorerar sovrummet. Tapeter med texturer som träkorn, tegel, sten etc. ger sovrummet en rustik överklagande.

Dessutom är dessa typer av tapeter lätta att rengöra och underhålla. Du kan enkelt ta bort damm från tapetens yta med en fuktig trasa.

4. Använd ljusa färger

Ljusa färger är perfekta för sovrum och då speciellt små sovrum,  eftersom de får utrymmet att se större ut. När du väljer ljusa färger bör du undvika att använda för många nyanser av vitt. Istället bör du använda pastellfärger som grädde, beige och ljusgrön.

Om du bestämmer dig för att använda vitt, bör du använda det sparsamt. Du kan till exempel använda den som en del av färgschemat men aldrig som huvudfärg. Eftersom vitt är en ren färg tenderar det att reflektera alla lampor i rummet. Det betyder att ditt sovrum blir ljustr och mindre.

5. Håll det enkelt

Du måste ha märkt att vissa rum tenderar att bli röriga på grund av närvaron av för mycket saker. För att förhindra att detta händer bör du hålla dig till enkla designelement.

Till exempel, istället för att ha mycket tapetmönster, kan du välja ett eller två stora konstverk. På så sätt kan du fortfarande uppnå samma effekt som att ha mönstrade tapeter.

Snygg modern tapet ovan finns HÄR

Tapeter till hall tips

En av de viktigaste rummen i hemmet är hallen, den ger första intrycket. En väl inredd hall tillför inte bara värde till huset utan hjälper också till att skapa en välkomnande atmosfär.

Hallen försummas dock ofta när det gäller dekoration. De flesta spenderar lite tid på att tänka på hur man dekorerar sin hall. Men korridorer är mycket viktigautrymmen i varje hem. De fungerar som den primära ingången till huset. Därför är det viktigt att se till att de är ordentligt inredda.

Tapeter hall Tips

Om du ser fram emot att dekorera din hall, här är några tips som du måste tänka på.

1. Välj rätt färgschema

När det gäller att välja rätt färgschema för din hall bör du först överväga husets övergripande tema. Om du designar ett traditionellt hus bör du välja traditionella färger som bruna, röda och gröna. Men om du planerar att renovera ett modernt hus, bör du välja mer moderna färger som grått, beige och antikvitt.

Dessutom, om du vill lägga till en touch av elegans i din hall,bör du välja att använda neutrala färger som vita, grå och krämer. Dessa färger fungerar bäst i kombination med andra färger.

2. Tänk på ditt utrymme

Innan du börjar dekorera din hall bör du ta hänsyn till ledigt utrymme. Om det finns ettough utrymme kan du placera flera dekorativa föremål på väggarna. Men om det inte finns tillräckligt med utrymme bör du välja färre objekt.

Dessutom bör du också överväga takets höjd. Om taket är högt kan du hänga konstverk ovanför golvet. Å andra sidan, om taket är lågt, kan du välja att hänga konstverk under golvet.

Ni hittar grönmönstrad tapet ovan HÄR

3. Lägg till en fondvägg

En feature wall är ett idealiskt alternativ för att lägga till karaktär i din hall. Du kan antingen skapa en fondvägg genom att måla den eller så kan du helt enkelt använda tapeter.

Det senare alternativet är lättare än det förra. Dessutom behöver du inte oroa dig för att måla hela wallt.  Så länge du väljer rätt mönster kan du enkelt förvandla din hall till ett unikt utrymme.

Detta hjälper dig inte bara att spara pengar utan ger också din hall ett personligt utseende.

4. Tapetsera trappan

Du kan också använda tapeter för att försköna din trappuppgång. Det bästa med att använda tapeter för trappor är att du inte ens behöver färg. Att tapetsera trappuppgången gör att trappan känns mer inbjudande, än om det bara är kala vita väggar.

5. Glöm inte belysning

Belysning spelar en avgörande roll för att förbättra skönheten i din hall. Det är därför du alltid måste se till att du installerar rätt belysningsarmaturer i din hall. Att använda dimmers och spotlights som är riktade mot väggarna, ger tapeternas mönster ett helt nytt liv. Spotlights mot väggar förstorar även allmänt ett rum och är därmed bra för små hem och små hallar.

Dessutom kan du också välja att använda LED-lampor istället förklosterlampor. Dessa lampor förbrukar mindre energi och håller längre.

Tapeter kök tips

Medan de flesta husägare fokuserar på vardagsrummet, sovrummet och hallen när man inreder, förbises kök vanligtvis. Det betyder inte att köksväggar inte är viktiga. De spelar en viktig roll för att göra ditt kök till ett vackert utrymme.

1. Välj ett tapettema

När det gäller att välja det perfekta temat för ditt kök bör du börja med att överväga den övergripande utformningen av ditt hem. Om du till exempel designar ett traditionellt kök bör du välja klassiska teman som svartvitt.

Å andra sidan, om du planerar ett modernt kök, bör du gå med mer moderna teman som pastellfärger.

2. Välj hållbara tapeter

Om du planerar att använda bakgrundsbilder i ditt kök, bör du välja hållbara.  På så sätt behöver du inte byta ut dem med några månaders mellanrum.

Du bör också undvika att välja de som är för tunna. Istället bör du välja tjocka bakgrundsbilder. På så sätt kan du få önskad effekt utan att behöva spendera mycket tid.

3. Tapet som stänkskydd

Kökets stänkskydd area är en av de viktigaste delarna av ditt kök. Det hjälper till att skydda dina väggar från fläckar och spill.

Som sådan bör du alltid se till att du väljer ett stänkskydd som matchar ditt köks tema. Du ska också se till att du väljer ett stänkskydd som matchar kökets övriga dekor. De flesta väljer nog kakel som stänkskydd.

Men går det ha tapeter som stänkskydd? Svaret är ja! Du bör dock se till att du väljer en tapet som är tillräckligt hållbar för att klara höga temperaturer. Välj även en glansig tapet då både glansiga tapeter och målarfärg är lätta att tvätta.

4. Tapet bakom hyllor

Om du vill ha innovativa sätt att dekorera ditt kök kan du välja att tapetsera baksidan av hyllorna. Du kan antingen använda ett enda ark eller flera ark beroende på vad du föredrar.

Du bör dock notera att du inte skasnöra några föremål ovanpå tapeten. På så sätt kommer du att kunna njuta av en oavbruten utsikt över ditt kök.

5. Skapa en statementvägg

Du behöver inte begränsa dig till att bara använda en typ av tapeter. Du kan skapa en statementvägg genom att kombinera olika typer av bakgrundsbilder.

Du kan till exempel kombinera två olika mönster. Eller så kan du till och med blanda ihop färger. På så sätt kan du uppnå ett unikt utseende.

6.  Vilken tapet passar till grått kök?

Detta är en vanlig fråga online och svaret är håll det ljust. Kör tex på pastellfärger som gör att köket direkt känns större. Samma effekt får ni med en ljusgrå eller vit kökstapet. Ljusa tapeter blir ett mycket snyggt avbrott till den grå köksinredningen. Ni kan även köra ljusare grå väggar än den grå färg ni har på köksluckorna.

Ni hittar badrumstapeten ovan HÄR

Kan man tapetsera i badrum?

Kort sagt ja! Men här krävs oftast att man använder speciella våtrumstapeter som klarar vatten bra. De har ett specialbehandlat ytskikt som tål bli utsatt för vatten. Har man en liten gästtoalett utan dusch, ja då kan man absolut tapetsera med en vanlig tapet.

Ni kan även ha en vägg tapetserad och resten av badrummet kaklat. Detta ger badrummet mer nyans och ett spännande mixat intryck.

Ni hittar ursöt barntapet ovan HÄR

Barnrum: Hur man tapetserar det?

När det gäller barnrum finns det många saker du behöver tänka på. Att välja rätt barntapeter är ett måste och därmed väl värt att tänka efter lite extra över valet. Tapeter med lärorika mönster kan vara bra för barnets kreativa lärande och tänkande.

Faktum är att du kan använda tapeter för att lägga till karaktär i dina barns rum. Med detta sagt bör du veta att inte alla tapeter är lämpliga för barnrum.

Ni hittar tapet ovan HÄR

Barnrum Tapeter Tips

Här är några tips som du kan följa när du bestämmer vilka barntapeter du ska välja.

1. Välj ett lekfullt mönster

När det gäller att välja ett mönster till ditt barns rum bör du först bestämma om du vill ha en enfärgad eller en mönstrad.

Du kan välja en tapet med ett spännande mönster för barnet att titta på.  Till exempel kan en tapet med ett kartmönster lära barnet de olika världsdelar. Ett mönster med djur kan istället lära barnet om de olika arter djur som finns. Men du kan också välja en enfärgad  om du vill ge ditt barn en känsla av lugn.

Du kan även ha en tapet med landskapsdesign, ett geometriskt mönster eller till och med en enkel linjeritning.

2. Gör en fondvägg

När du väljer ett mönster för ditt barns rum bör du också tänka på att göra en fondvägg. På så sätt kan du lyfta fram vissaaspekter av ditt barns personlighet.

Du kan använda bakgrundsbilder som utbildar ditt barn om olika ämnen. Till exempel kan du använda en karta över världen som bakgrund eller en bild av en känd person.

På så sätt hjälper du ditt barn att lära sig mer om världen omkring dem. Dessutom ger du dem en chans att uttrycka sig genom konst.

3. Håll färgen konsekvent

När det gäller att designa ditt barns rum är det bäst att hålla färgen konsekvent i hela utrymmet.

Med detta sagt bör du undvika att använda för mycket färg. Istället bör du fokusera på att hålla den övergripande tonen neutral.

På så sätt kommer ditt barn inte att känna sig överväldigat och de kommer att kunna koppla av. Dessutom har du större chans att skapa en lugnande miljö.

4. Lägg till textur

När det gäller att lägga till textur i ditt barns rum finns det flera alternativ tillgängliga.

Ett av dessa alternativ inkluderar att använda tapeter. Det här alternativet är perfekt eftersom det låter dig lägga till dimension i ditt barns rum. Dessutom kan du enkelt ändra utseendet på ditt barns rum när du vill.

5. Använd tapeter för att skapa en känsla av lugn

Om du letar efter sätt att få ditt barns rum att  känna sig lugnare, bör du överväga att använda tapeter. Det finns tapeter i creme, beige och ljust grått som genast ger en lugn effekt på både förälder och barn. Varför inte använda mönster med lugnande grön skog? eller varför inte på månen eller moln, vilket får barnet sova skönt.

Ni hittar blå barntapet ovan HÄR

Tapeter till hemmakontor & gästrum

Jag slår ihop dessa två rum, då många faktiskt använder gästrummet som hemmakontor. Det ska såklart vara vilsamt där man jobbar, inte för starka mönster och färger. Samtidigt kan vissa färger som tex. blått, gult och rosa stimulera det positiva sinnet och ge kreativitet. Om ni sett Caia kontoret som Bianca Ingrosso har, så är det väldigt lyxigt och girly inrett. Detta ger inspirtaion för just den typ av arbete som de gör, vilket är makeup och glam.

Detta kan ni tänka på att låt tapetvalet spegla just ert jobb. Säkra färgval är grå, beige och gröna nyanser då de matchar nästan all inredning. Jag tipsar er även om att sätta upp några motiverande tavlor och citat. Detta kan ge er en extra jobb push en grådaskig Måndagsmorgon. Motiv som inspirerar jobbet kan faktiskt få er att prestera bättre, lite som kaffe fast på väggen :)

Ni hittar tapet ovan HÄR

Tapetsera – förberedelser och att tänka på

Så vad ska man tänka på när man tapetserar? från vilket håll börjar man tapetsera? och hur svårt är det att tapetsera själv egentligen?

Här är några tips & svar på frågor inför att tapetsera själv:

 • Ta bort gamla tapeter innan du installerar ny tapet. Detta säkerställer att det inte finns några limrester kvar.
 • Använd en tapetpasta istället för tapetlim när du applicerar tapeter. Denna pasta lämnar inga klibbiga limrester efter installationen.
 • Applicera tapeter med en rulle hellre än med en borste. Detta gör att du kan applicera tapeten jämnare.
 • Se till att dina väggar är rena och torra innan du applicerar tapeter. Annars kan det sluta med att du behöver ta bort tapeten senare.
 • Läs alltid instruktionerna noga som medföljer ditt tapetpaket, innan du påbörjar projektet. Glöm inte att följa alla säkerhetsåtgärder.

Ni hittar trendig tropisk tapet ovan HÄR

Slutsats – tapeter inspiration

Att inreda ditt hus eller lägenhet med tapeter är en bra idé. Det är något som även de flesta kan göra själv hemma. Det finns dock några saker om du måste tänka på innan du börjar processen. Vi har här försökt täcka det mesta du behöver veta om tapeter. Förhoppningsvis kommer informationen ovan att hjälpa dig att fatta rätt tapet beslut.

FAQ

Vilken typ av tapetpapper ska du välja?

Det finns många olika typer av tapetpapper tillgängliga. Till exempel kan du använda vinyl tapeter, canvas tapeter, tyg tapeter, etc.

Naturligtvis har varje typ av papper sina fördelar och nackdelar. Vinyl tapeter är mycket slitstarka och lätta att rengöra. Det är också prisvärt och easy att installera. Å andra sidan tenderar vinyl tapeter att blekna med tiden.

Canvas tapeter är gjord av bomull och linne. Det är också mycket hållbart och lätt att underhålla. Duk tapeter är dock dyrt och svårt att installera.

Tyg tapeter används vanligtvis som ett dekorativt element. Det är också lätt att rengöra och underhålla. Tyg tapeter är dock inte särskilt slitstarka.

Är det bra med avtagbar tapet?

Avtagbara tapeter är ett utmärkt val när det gäller att dekorera dina väggar. Anledningen till att avtagbar tapet är så populär är att det ger dig möjlighet att ändra utseendet på ditt hem när du vill.

Som tidigare nämnts kan tapetsera med avtagbara tapeter i nästan alla delar av ditt hus.  Med det sagt bör man oftast byta ut avtagbara tapeter oftare än vanliga tapeter. Helt enkelt för de förlorar sin fräschör fortare och kan lossna ibland.

Avtagbara tapeter är ett utmärkt val för för dig som bor i hyresfastigheter. Detta beror på att du helt enkelt kan ta bort tapeten när du flyttar

Hur mycket kostar det att tapetsera ett rum?

När det gäller att sätta upp tapeter i ett rum brukar det inte kosta så mycket. Du bör dock fortfarande göra din forskning innan du köper. Men det är alltid bäst att göra upp en budget innan ni beger er till affären och köper tapeterna.

Riktpris för helrenovering av ett normalstort rum är 5000-6000 kr. Endast skarvspackling och tapetsering  (halvreparation) kostar ca 3000 kr per rum.
Väljer ni exklusiva designtapeter ja då får ni räkna med minst dubbla priset ovan.  Dessutom bör du också ta hänsyn till hur stort rummet är. Ju större rum ju mer tapetrullar går det åt och då kostar det självklart även mer.
En fråga många ställer är om det finns tapeter på IKEA! Kort sagt ja det gör det och det har även kommit flera nya tapetkollektioner väl värda spana in.
 1. These wallpapers are absolutely stunning! I also loved the cushions by Nord…. :-) I love everything here! Thanks for stopping by, will follow you more in the future! :-)
  Love from Belgium,
  Inge x

 2. Thanks for your visit at my blog and your lovely comment!
  I like the wallpapers!!
  Take care,
  Kiki

 3. These are beautiful! Thanks so much for stopping by Gild & Grace. Was lovely to find your blog :)

  Abbey x

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024