Tapetsera själv - 5 misstag att undvika

Tapetsera själv – 5 misstag att undvika

Många tror att tapetesera själv är extremt kopmplicerat. Det är det dock inte om man gör en bra planering och läser på om tapetsering ordentligt innan man kör igång. Numer finns det dessutom limfria tapeter sk. easy up tapeter. Detta gör att det blir ännu enklare för amatörer att tapetsera själva. Däremot finns det flera misstag man kan göra som nybörjare på att tapetsera.

LÄS MER: Tapet till barnrum – 6 tips att välja rätt

Här är nu 5 red flag misstag att undvika när du ska tapetsera själv.

Tapetsera själv

1 Skippa förarbetet

Jag kan inte med ord betona hur viktigt förarbetet är i både måleri och tapetsering. Tänk att förarbetet är som foundation och concealer i en makeup, utan den perfekta grunden blir slutserultatet kass. När det kommer till förarbete innan tapetsering är det 100 % släta väggar som gäller. Se därför till att noga gå igenom väggarna. Ta bort spikar/skruvar, spackla alla hål OCH slipa med fint slippapper sist.

Ja! förarbetet är jobbugt och tidskrävande MEN det går inte hoppa över, så bara ta det:)

2. Att köpa för få tapetrullar

Detta nybörjarmisstaget gör de flesta! Tänk på att mäta rummet ordentligt innan ni köper tapeter. Tänk även på att det finns små utrymmen att tapetsera ni kan missa ta med, som tex ovanför fönster. Tumregeln är därför, hellre för många tapetrullar än att snåla och köpa för få.

3. Välja fel tapeter till fel grund

Många tror att alla tapeter täcker allt. Så är absolut inte fallet. Tapeter har olika tunnhet och kvalitet, detta måste ni ta upp med de ni köper tapeterna av. För tänk att ni har en mörk vägg som ska tapetseras, så tapetserar ni med en ljus tapet där allt det mörja syns igenom den nya tapeten. Tapeter till hyresrätter har alltid 99% opacitet för att fungera på alla underlag.

4. Rädd för att sticka ut

Många väljer ljusa enfärgade grå och beige tapeter, bara för alla andra hem har det. Detta är fel och ni måste våga välja starka färger och mönster om det är vad ni verkligen vill ha. Vågar ni inte köra ett helt rum i er vågade drömtapet, ja kör då en fondvägg med den tapet för att testa den.

Jag förespråkar alltid personliga hem, framför klonat trendiga!

5. Missa rätt redskap

Här kan vi än en gång dra paralell till att göra en makeup. Tänk att sminka ansikte och ögon, med fel eller inga makeup verktyg. Nej! Det går helt enkelt inte. Så är även fallet med tapetsering, så tänk noga efter innan ni sätter igång jobbet på allt ni behöver. Det ska vara sax, skärare med rakblad, roller för tapetlimmet, tråg att hälla limmet i, en pensel för limmet i hörnen, en tapetlinjal för att skära tapeten mot listerna och en tapetskrapa.

Slutsummering – Tapetsera själv

Som ni sett är det inte bara att slänga upp en tapet och få det bra. Nej det krävs bra förarbete och att göra allt stegvis för att få tapeterna att hålla sig på plats i flera år. Följer ni våra råd vad ni ska undvika när  ni tapetserar själva, ja då får ni tapeter som sitter på plats och inte lossnar efter år två.

Oavsett om ni väljer att tapetsera själva eller anlita proffs, så hoppas jag ni får en riktigt fin tapetserad ny vägg.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024